Diyarbakır’daki cami tuvaletleri 5 yıl aradan sonra ücretli oldu!

Ulu Cami, Nebi Cami ve Hz. Süleyman Cami başta olmak üzere 8 tarihi caminin tuvaletleri 5 yıl aradan sonra tekrar ücretli hale geldi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ihaleye çıkmasıyla belirlenen yeni uygulamada tuvalet ücreti 10 TL olarak belirlendi. Yaşlı ve dar gelirli vatandaşlar, ibadet mekânlarında temel ihtiyaç alanlarının ücretli olmasının büyük bir külfet oluşturduğunu belirterek, duruma tepki gösterdi.

Diyarbakır’daki cami tuvaletleri 5 yıl aradan sonra ücretli oldu!

Yaşlılar ve dar gelirli vatandaşlar zor durumda

Ümit ÖZDAL/ÖZDİYARBAKIR GAZETESİ – Diyarbakır'da tarihi Ulu Cami, Nebi Cami ve Hz. Süleyman Cami gibi şehrin önemli ibadet mekânlarının tuvaletleri, 5 yıl aradan sonra yeniden ücretli hale geldi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı ihale sonucunda tuvaletler, aylık kira bedelleriyle özel işletmecilere verildi. Bu kapsamda cami tuvaletleri için 10 TL ücret alınmaya başlandı.

“Günde beş kez tuvalete gitse 50 TL”

Vatandaşlar, dini mekânların temel ihtiyaç alanlarının ücretsiz olması gerektiğini ifade ederek tepki gösterdi. Yaşlı bir vatandaş, ücret kararının kendilerini zor durumda bıraktığını dile getirerek şunları söyledi: "Namaz için camiye gelen yaşlı insanlar, taharet almak için para mı ödeyecek? Bu insanlar gün boyunca sıkça tuvalete gitmek zorunda kalabiliyor. Günde beş kez tuvalete gitse 50 lira eder. Yaşlıların aldığı 4 bin 500 TL maaş, bu harcamayı karşılamaya yetmez."

İmam: Bizimle alakası yok

Tuvaleti ücretli yapılan bir caminin İmamı, vatandaşların tuvalet ücretleri konusunda kendileriyle tartıştığını belirterek, "Tuvaletlerin ücretli olması bizimle ilgili bir durum değil. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Biz bu konuda hiçbir tasarrufta bulunamayız. Gönül isterdi ki bedava olsun ama elimizde bir şey yok” dedi.

Vakıflar Müdürlüğü: Temizlik maliyetlerini karşılayamıyoruz

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise bu kararı mecburiyetten aldıklarını ifade etti. Yetkililer, şu açıklamada bulundu: "Daha önce temizlik işlerini Büyükşehir Belediyesi üstleniyordu. Ancak 2024’te belediyenin bu desteği çekmesiyle temizlik yükü bize kaldı. İŞKUR’dan geçici eleman talep ettik ama sürdürülemez hale geldi. İhaleye çıkmak zorunda kaldık. Belediye veya valilik destek verirse tuvaletleri tekrar ücretsiz hale getirebiliriz."

Vatandaşlardan yetkililere çağrı

Dini mekânların sosyal hizmet alanlarının ticari hale getirilmemesi gerektiğini savunan vatandaşlar, tuvaletlerin yeniden ücretsiz olması için yetkililerden çözüm beklediklerini dile getirdi. Özellikle dar gelirli ve yaşlı bireyler için bu ücretin büyük bir külfet oluşturduğu vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
ÇOK OKUNAN HABERLER