HATİCE KAMER/özDiyarbakır - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır’daki sağlık sorunlarıyla ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.
Eren, önergesinde, “Diyarbakır'da sağlık hizmetlerinin yetersizliği, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı hak ihlalleri ve altyapı eksiklikleri nedeniyle büyük bir sağlık krizine sürüklenmektedir. Kentin sağlık sistemindeki aksaklıklar hem sağlık emekçilerini hem de sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşları doğrudan mağdur etmektedir. Özellikle hekim eksikliği, sağlık altyapısının yetersizliği, geçici görevlendirmelerdeki keyfilik, kamu hastanelerindeki personel ve ekipman eksikliği, sağlıkta ticarileşme ve hastanelerdeki hijyen sorunları, halkın sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde kısıtlamaktadır.” dedi.
“Sağlık erişimi zorlaşıyor”
“Diyarbakır’daki sağlık kurumlarında çalışan sağlık emekçileri, özlük hakları ihlalleri, baskılar ve mobbing uygulamaları nedeniyle ya istifa etmekte ya da başka illere göç etmek zorunda kalmaktadır” diyen Serhat Eren, “Bu durum, il genelindeki sağlık krizini derinleştirmekte ve halkın sağlık hakkına erişimini daha da zorlaştırmaktadır. Yine deprem sonrası birçok hastanenin güvenliği konusunda net bir açıklama yapılmazken, özellikle Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi için alınan karot örneklerinin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmaması, hasta ve sağlık çalışanlarını büyük bir risk altına sokmaktadır. Ayrıca, birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM) depreme dayanıksız binalarda hizmet vermeye devam etmekte, Bağlar ilçesi gibi yoğun nüfuslu bölgelerde hastane bulunmaması, halkın sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlamaktadır. Örnek olarak deprem nedeniyle yıkılan Emek ve Şeyhşamil ASM’leri bir kütüphanenin altında 2 dar odada 30 bin nüfusa bakmaktadır.” diye konuştu.
“Acil sağlık hizmetlerinde ciddi eksiklikler mevcuttur”
Eren, “Diyarbakır’da kamu hastanelerindeki radyoloji alanında uzman eksikliği ve randevu sistemindeki aksaklıklar nedeniyle halk özel hastanelere yönlendirilmek zorunda bırakılmaktadır. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde ise Mesai Dışı Ödeme (MDÖ) uygulaması nedeniyle ameliyatların ve sağlık hizmetlerinin paralı hale gelmesi, ekonomik durumu yetersiz olan vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini imkânsızlaştırmaktadır.
Acil sağlık hizmetlerinde de ciddi eksiklikler mevcuttur. Diyarbakır il genelinde 103 adet 112 acil istasyonu bulunmasına rağmen, yalnızca 5 ambulansta hekim görev yapmaktadır. İstasyonların birçoğu fiziki olarak yetersizdir. Yine kentimizde aşı ve topuk kanı reddi ciddi oranda artmaktadır. Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin asansörlerin uzun süredir bozuk olduğu, özelleştirilmiş yemekhaneler nedeniyle hem sağlık personellerinin hem de hasta ve hasta yakınlarının sağlıklı ve besin değeri yüksek yemek yiyememesine neden olduğu, hastanelerin çoğunun kışın ısınma yazın ise soğutma problemi olduğu, onkoloji servislerinin yetersizliği nedeniyle hastaların aylarca yatacak yer bulamadığı tarafıma iletilen bilgiler arasındadır.
Ayrıca, adli vakalarda kelepçeli muayene uygulamaları devam etmekte, bu durum insan hakları ihlallerine yol açmaktadır. Diyarbakır halkının sağlık hizmetlerine erişim hakkının sağlanması ve sağlık emekçilerinin haklarının korunması için acil önlemler alınmalıdır. Bakanlığınızın bu konularla ilgili bir çözüm planı olup olmadığı kamuoyuyla paylaşılmalı ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi sağlanmalıdır.”
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması için TBMM’ye sunduğu sorular:
- Diyarbakır ilinin nüfusu göz önüne alındığında ilimizdeki hekim sayısı yeterli midir? Hekim eksikliğinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından nasıl bir planlama yapılmaktadır?
- Diyarbakır’daki hastanelerde onkoloji, radyoloji, KBB, cildiye ve plastik cerrahi gibi branşlarda yaşanan uzman doktor eksikliğinin giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?
- Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi için yapılan karot testlerinin sonuçları neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır? Bu hastanelerin depreme dayanıklılığıyla ilgili bir risk tespiti yapılmış mıdır?
- Kentimizin aşı ve topuk kanı reddi oranı kaçtır? Bu durumun ileride yaratacağı tehlikeleri engellemek adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
- Deprem sonrası boşaltılan veya yıkılan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) için yeni yer tahsis edilecek midir? Bağlar ilçesi gibi yoğun nüfuslu bölgelerde hastane açılması yönünde bir çalışma var mıdır?
- Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde MDÖ uygulaması nedeniyle sağlık hizmetlerinin ücretli hale gelmesi hakkında Bakanlığınızın herhangi bir denetimi ya da müdahalesi olacak mıdır?
- Diyarbakır’daki hastanelerde hijyen, yemek hizmetleri ve malzeme eksiklikleriyle ilgili denetim yapılmakta mıdır? Hastane hijyen standartlarının iyileştirilmesi için ne gibi adımlar atılacaktır?
- 112 acil sağlık hizmetlerinde hekim sayısının artırılması ve fiziki koşulların iyileştirilmesi yönünde bir çalışma planlanmakta mıdır?
- Adli vakalarda kelepçeli muayene uygulaması devam etmekte midir? Bu uygulamanın hasta haklarına aykırı olduğu düşünüldüğünde, Bakanlığınızın bu konuda bir düzenleme yapması planlanmakta mıdır?
- Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı mobbing ve baskılar nedeniyle yaşanan istifa ve göç dalgası hakkında Bakanlığınızın herhangi bir araştırması ya da önlem planı var mıdır?
- Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır’da kaç hekim istifa etmiştir?
- Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır’da kaç sağlık personelin görev yeri değiştirilmiştir?
- Diyarbakır’da onkoloji servislerinin yatak kapasitesi kaçtır? Bu sayı Diyarbakır nüfusu göz önüne alındığında yeterli midir?
- Diyarbakır’da bağışıklama oranlarının düşük olması ve salgın hastalıkların artışıyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hangi önlemler alınmaktadır? Boğmaca salgınına dair güncel veriler nelerdir?
- Diyarbakır’daki sağlık kurumlarında anadilinde sağlık hizmeti sunumu için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Hasta-sağlık çalışanı arasındaki iletişim eksikliği konusunda Bakanlığınızın politikası nedir?
- Geçici görevlendirmelerde keyfiliği önlemek ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını güvence altına almak için herhangi bir adım atılacak mıdır?
- Sağlık çalışanlarının meslek hastalığına karşı korunma ve ücretlendirme talepleri neden dikkate alınmamaktadır? Bu konuda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
- İlimizde salgın hastalıklara ilişkin hangi önlemler alınmaktadır? Bu önemler yeterli midir? İl sağlık müdürlükleri salgın hastalıklar noktasında neden Tabip Odası ile iletişim kurmamaktadır?
- İlimizin hekim sayıları ve PDC oranları yeniden bir yapılanmaya tabi tutulacak mıdır?
- İlimizde bulunan hastaneler ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetimler sonucunda hazırlanan raporları kamuoyuyla paylaşacak mısınız?