Diyarbakır’da MSÜ sınavı mağduriyeti

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavının Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi fakültelerinde yapılması nedeniyle trafik yoğunluğu yaşanan bölgede öğrencilerin çoğunluğunun sınava girememesine neden oldu.

Diyarbakır’da MSÜ sınavı mağduriyeti

ÜMİT ÖZDAL/ÖZDİYARBAKIR HABER - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı, Türkiye genelinde 81 ildeki 133 sınav merkezinde bugün yapıldı. Sınava 670 bin 718 aday başvurdu. Ancak, Diyarbakır'da sınav merkezlerinin seçimi ve trafik yoğunluğu nedeniyle birçok aday mağdur oldu.

ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre, sınav için bin 658 bina ve 30 bin 489 salon kullanıldı. Adaylara, ortaöğretim seviyesinde Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan 120 soru yöneltildi ve cevaplama süresi 165 dakika olarak belirlendi.

Ancak, sınavın saat 10.00’da başlaması ve adayların bu saatten sonra sınav salonlarına alınmaması, birçok öğrencinin sınava girememesine neden oldu. Diyarbakır’da sınav merkezlerinin büyük bir kısmının Dicle Üniversitesi fakültelerinde toplanması, şehirde trafik yoğunluğunu artırdı. Sınav merkezlerine ulaşmak isteyen öğrenciler, trafik sıkışıklığı nedeniyle büyük zorluk yaşadı. Özellikle üniversite girişinde oluşan yoğunluk, birçok adayın sınav saatine yetişmesini engelledi.

Sınavın başlamasına 15 dakika kalmasına rağmen, içeri giremeyen öğrenciler büyük üzüntü yaşadı ve gözyaşlarına boğuldu. Aileler, sınav merkezlerinin belirlenmesindeki yanlışlıklara tepki gösterdi. Diyarbakır’da farklı bölgelerdeki okullarda MSÜ sınavının yapılmaması, birçok öğrencinin uzun mesafeler kat etmesine neden oldu. Veliler, sınavların daha adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini belirterek, bu durumun sadece MSÜ sınavı için değil, ilerleyen süreçte Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için de sorun teşkil edebileceğini vurguladı.

Sınav merkezlerinin belirlenmesindeki yanlışlıklar, öğrencilerin bir yıllık emeğini riske atarken, sınava giremeyen adayların psikolojik olarak olumsuz etkilendiği ifade edildi. Veliler ve adaylar, yetkililerden daha adil ve erişilebilir bir sınav merkezi dağılımı yapılmasını talep etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
ÇOK OKUNAN HABERLER