özDİYARBAKIR – Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı, Vali Ali Hamza Pehlivan koornidesinde, Diyarbakır’da yaşanan depremler sonrası afet koordinasyon çalışmalarına yönelik değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Vali Zorluoğlu'ndan işbirliği vurgusu
Toplantının açılışında konuşan Vali Murat Zorluoğlu, kısa bir süre önce AFAD Başkanı olarak atanan Vali Ali Hamza Pehlivan’a hayırlı olsun dileklerini iletti. Zorluoğlu, Diyarbakır'da yürütülen çalışmalara ve iyileştirilmesi gereken alanlara dair iştisarelerde bulundu. Vali Zorluoğlu, şehrin yeniden inşası ve daha da yaşanabilir bir hale getirilmesi adına AFAD ile uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. "Diyarbakır'ı daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için AFAD Başkanı Vali Ali Hamza Pehlivan ve tüm paydaşlarla sürekli koordinasyon halinde olacağız." dedi.
AFAD Başkanı Pehlivan'dan deprem sonrası iyileştirme çalışmalarına dair açıklamalar
AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan ise toplantıda yaptığı konuşmada, 6 Şubat depremlerinin ardından iyileştirme çalışmalarını yerinde görmek ve depremzede aileleri ziyaret etmek için Diyarbakır’a bulunduğunu belirtti. Pehlivan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için özveri ile çalıştıklarını ifade ederek, "İçişleri Bakanlığı, AFAD Başkanlığının genel koordinasyonu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve diğer bakanlıklarla yürütülen projeler sayesinde depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor," dedi.
Pehlivan, dünyanın en büyük imar, iskan ve iyileştirme projesinin çalışmalarını yürüttüklerini ve bu süreçte elde ettikleri başarıların geleceğe umutla bakmalarını sağladığını dile getirdi.
Yıkılamayan ağır hasarlı binalar için çözüm arayışı
Toplantıda, kentteki ağır hasarlı olup yıkımı gerçekleştirilemeyen bitişik nizam binaların durumu ele alınarak, bu binalar için atılacak adımlar üzerine detaylı görüş alışverişinde bulunuldu. Yapılan değerlendirmelerde, bu yapıların oluşturduğu riskler ve çözüm önerileri çok yönlü bir yaklaşımla ele alındı.
Özellikle bitişik nizam yapıların yıkımında karşılaşılan teknik zorluklar, güvenlik riskleri ve çevreye etkileri üzerinde duruldu. Yıkım süreçlerinin hızlandırılması, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve çevresel risklerin azaltılması için somut adımların atılması gerektiği vurgulandı.
Oğlaklı konutlarında altyapı ve üstyapı çalışmaları hızla ilerliyor
Bağlar Oğlaklı mevkiinde yapımı devam eden deprem konutlarına ilişkin Karayolları, DİSKİ, Telekom, DEDAŞ ve DSİ'nin yürüttüğü altyapı ve üstyapı çalışmaları değerlendirildi. Toplantıda, çalışmaların planlandığı gibi sürdüğü ve önemli bir aşama kaydedildiği aktarıldı.
Özellikle, DİSKİ ve DSİ tarafından yapılan su ve kanalizasyon altyapısı çalışmalarının planlandığı gibi ilerlediği, konutların su ihtiyacının kesintisiz karşılanması için gerekli tüm önlemlerin alındığı ve su problemlerinin ortadan kalktığı belirtildi. Yetkililer, herhangi bir mağduriyetin yaşanmadığını vurguladı.
Deprem hasarı ve iyileştirme çalışmaları hakkında sunum yapıldı
Toplantıda, Afet ve Acil Durum Diyarbakır İl Müdürü İlami Çakmak, depremin şehre verdiği hasarları, enkaz kaldırma çalışmaları, konteyner kentlerin durumu, TOKİ konutları ve köy evleri konularında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. (Valilik Basın)