“BİZİ TEKNOLOJİ DEĞİL DOĞAL GAZ BİTİRDİ"

Diyarbakır’ın  başlıca meslekler arasında yer alan sobacılık,  doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte gün geçtikçe unutulmaya yüz tutuyor

“BİZİ TEKNOLOJİ DEĞİL DOĞAL GAZ BİTİRDİ"
Diyarbakır’ın  başlıca meslekler arasında yer alan sobacılık,  doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte gün geçtikçe unutulmaya yüz tutuyor.  Soba satışlarının doğalgazın yaygınlaşmasından sonra eski rağbeti görmediğini öne süren  sobacılar  çarşısı  esnafları,  soba  satışında daha çok orta kesime hitap ettiklerini ifade ederek  “ Doğalgazın gelmesiyle birlikte satışlar iyice durdu. Biz daha çok köylerdeki vatandaşlara ve orta kesime satış yapıyoruz. Eski işler yok ama tek tük satış oluyor yine de’’ diye konuştu.

Diyarbakır’a  doğal gelmeden  önce  vatandaşların  uğrak yeri olan sobacılar çarşısında esnaf  sayısı giderek düşüyor.  Çarşıda yıllarca esnaflık yapan  Ahmet  Demir, birkaç  yıl sonra  bu mesleğinde  yok olmaya yüz tutacağını  belirterek, “ Bizi  teknoloji değil, doğal  bitirdi.  Kentte doğal gaz gelmeden önce   kış aylarına  soba  yetiştirebilmek için  yaz aylarında  çalışarak  stok yapmamıza  rağmen  vatandaşın talebini  karşılayamıyorduk.   O dönem çarşıda  30’a yakın  sobacı  esnafı vardı  şimdi ise 4 veya 5 esnaf  kaldık.  Çoğumuz  kırsal alanda   yaşayan ve halen soba  kullanmak zorunda  kalan  köylülerin ihtiyaçlarıı karşılıyoruz.   Sobacılık eski  özelliğini  kaybedince  su deposu ve oluk  yaparak ek iş yapmaya başladık”  dedi.

Odun ve kömür sobasını  nostalji olsun diye alanlarında bulunduğunu  hatırlatan Ahmet Demir, “  Vatandaşların sobayı artık ihtiyaçtan satın almadığını ifade ederek “İnsanlar artık gelip nostalji olsun diye soba satın alıyor. Çiftlik evlerine alınan sobalar belki birkaç saat kullanılıyor ama dekoru tamamlama adına tercih ediliyor.” dedi.

Demir, çocukluğunda aile olarak bir sobanın etrafında oturup ısındıklarını ve sohbet ettiklerini hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Şimdi teknoloji gittikçe gelişiyor. Herkesin elinde bir telefon var. Bırakın sobayı, evin içindeki insanlar birbiriyle konuşmayı unuttu. Her odada bir petek. Telefona dalıp gidiyorlar. Soba, aile iletişiminin ana kaynağıydı. Evde soba olduğu zaman herkes etrafında toplanıyordu. Benim için sobanın yeri başka. Biz sobalı evlerde büyüdük. Soba satıyorum ama ben de doğalgaz kullanıyorum. Şimdi evde kolay kolay ısınamıyorum. Sobanın yanına oturduğum an kemiklerim gevşiyor. Sobada pişen yiyecek ve içeceklerin de lezzetinin farklıydı. Mesela çayın tadı aynı değil. Sobada pişen çayın, yemeğin tadı başka olurdu. Kestane, patates, balık, böreği atarsın pişerdi. Şimdi yemeğin ne tadı kalıyor ne tuzu. Maliyet olarak doğalgaz insanlara daha cazip geldiği için soba dönemi bitti. İşler yavaş. Yine de soba üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu

Doğal gazla birlikte  sobacılık mesleğini  bırakmak zorunda  kalan Kerem  Yılmaz,  ailesinin geçimi için  deden kalma  mesleği  bırakmak zordunda kaldığını vurgulayarak , “  Üç nesil sobacılık yaparak  geçmimizi sağladık. Ancak  doğal gazın gelmesiyle birlikte  sobacılık mesleği  bir çok mesleği  yok olmaya  yüz tuttu.  Bizi bitiren teknoloji  olmadı  doğal gaz oldu.  Sobacılık  mesleğinin  yeniden canlanması  doğal gaz kaynaklarının  tükenmesiyle olur “

Vatandaşlar ise  doğal gazın ekonomik  olduğunu ve bü yüzden  soba kullanımında  vazgetiklerini  öne sürerek, “   Kara  kış günleride  sobanın  etrafından  toplanarak  koyu  sohbete  dalardık,  kimimiz  sobanın üstünde  kestane pişirirdik kimimiz ise çay demlerdik sobanın üstünde  demlenen  çayın tadına  doyum olmuyordu.  Ancak  ekonomik  nedenlerden dolayı  bu  alışkanlığımızdan vazgeçip  doğal gazı tercih ettik.  Sadace  soba  kullananlar değil  kaloriferli dairelerde doğal gaza dönüşmek zorunda  kaldı.  “ diye konuştular .

Kerem DOĞAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER