KEFİR NEDİR?
Kefir Türk Gıda Kodeksine göre kefir tanelerinin kullanılarak üretildiği fermente bir süt ürünü olarak tanımlanmaktadır.
KEFİRİN BESİN DEĞERİ; Besin değeri açısından zengin olan kefir içerdiği karbonhidrat, protein, yağ asitleri, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, folik asit ve özellikle probiyotik içeriği açısından ön plana çıkmaktadır.
KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?
Genel itibari ile incelendiği ve besin değeri göz önüne alındığında kefir;
1- Kan basıncını düşürür.
2- Kolesterol seviyelerini düşürür.
3- Bağırsak hareketlerini düzenler.
4- Kan şekerini düzenler.
5- Kanser oluşumuna zemin hazırlayan enzimlerin aktivitesini düşürür.
6- Sindirim sistemini düzenler ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
Kefirin zararları nelerdir? Popüler olduğu gibi aç karna her gün tüketimde karın dümdüz olmakta mıdır?
Faydalarını belirttiğimiz her besin gibi kefirin de tüketim kaynaklı zararları bulunmakta ve tüketilirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kefir fermente bir besindir ve içeriğinde mayalar ve bakteriler bulunmaktadır. Bağırsak floramızda bulunan faydalı ve zararlı bakteriler bir denge halinde ise fazla kefir tüketimi zararları bakterileri öldürecek ve dengeyi bozarak çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bu sorunların başlıcaları şu şekildedir;
1- Kabızlık veya ishal: Bozulan bağırsak florası herkeste farklı bir etki yaratma ve iki sorununda ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
2- Yüksek kalori alımı: Unutulmamalıdır ki her marka üretimi gereği besin değerlerini değiştirmektedir ve bazı kefirler fazla yağlı olmaktadır. Kilo vermek isterken yağ içeriği fazla olan kefirlerden bir de fazla tüketerek günlük kalori miktarınızı arttırabilir ve kilo alımını tetikleyebilirsiniz.
3- Laktoz İntoleransı: Kefirin ana maddesi süttür ve laktoza karşı duyarlılığı olan bireyleri süt gibi kefir de etkileyecektir. Bu durumda laktozsuz olanları tercih etmeniz gerekmektedir.
Son olarak özetleyecek olursa her ne kadar yapılan araştırmalar ile kefirin faydaları kanıtlansa dahi içerdiği bakteriler, ekşimsi tadı ve asit içeriği ile fermente olan bu ürün kontrol altında tüketilmeli, günlük tüketim miktarına dikkat edilmeli, alınırken marka etiketi okunmalı ve aç karna direkt olarak uzun vadeli tüketilmemelidir. Asidik içeriği yüksek olan aynı zamanda fermente olan bu besin mide hassasiyetini arttıracak mide şişkinliği, midede kramp ve gaz gibi problemlere yol açacaktır. Tüketimini gün içerisinde ara öğün şeklinde önerdiğimiz bu besinin tüketim miktarı da kişiye bağlı olarak değişmektedir fakat genel itibari ile 1 su bardağını geçmesini önermemekteyiz.