MAHİR YÜKSEL - Önce MHP lideri Devlet Bahçelinin Dem Patilileri selamlaması, ardından Abdullah Öcalana örgüte silahları bıraktırması çağrısı yapması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Bahçelinin bu çıkışını tarihi bir fırsat olarak değerlendirmesi, Özgür Özel’in çözüm için atılacak bütün adımlar değerlidir demesi kamuoyunda yeni bir sürecin başladığı şeklinde yorumlandı. Yeni bir sürecin başlaması ile ilgili de en büyük desteklerden biri de iş dünyasından geldi.
31 Mart yerel seçimleri sürecinde özellikle yeni bir sürecin başlayacağı öngörüsünde bulunan Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) yönetim kurulu başkanı Şahismail Bedirhanoğlu sorunun çözümsüzlüğünün trilyon dolarlarla ifade edilecek muazzam bir yük getirdiğini ifade etti. Bedirhanoğlu, imara, kalkınmaya, huzura ve refaha harcanması gereken paranın güvenlik ve silaha ve anlamsız bir çatışmaya harcandığını ifade etti.
Şahismail Bedirhanoğlu, Türkiye’nin temel meselesinin Kürt Meselesi olduğunu ve bölgesel ve uluslar arası ilişkilerini buna göre dizayn ettiğini aktarırken bunun sürekli bir maliyet getirdiğini ve kürt meselesi fobisi ile harket edildiğini ifade etti.
Geçmiş çözüm sürecini de yakından takip eden Şahismail Bedirhanoğlu şunları söyledi:
“Çözüm Süreci isminin geçtiği andan itibaren bölgede muazzam bir iklim oluştu, gelip giden heyetin sayısının biz bile hatırlamıyoruz. Gelen heyetler enerjide, sağlıkta, turimde , eğitimde, tarımda yatırımlar düşünüyordu; çünkü bölgenin muazzam bir potansiyeli var. Dolayısıyla bölgenin geri kalmışlığı potansiyel eksikliğinden değil, uzun süredir devam eden çatışmalı ortamdan kaynaklanıyor. Bu nedenler yeni gelişen diyalog sürecinin başarılı olması halinde bunun bölgeye muazzam yatırımlar çekebileceğimiz ortamlar oluşur. Bu bakımdan Devlet Bahçeli’nin ifade ettiği ve hepimizi şaşırtan çıkışı muazzamdı ki bu kadarını ben de beklemiyordum. Ben bölgede yaşanan çatışmalı süreci yaşamış biri olarak uzatılan ele karşılık verilmesi taraftarıyım. Çünkü en kötü diyalog diyalogsuzluktan iyidir. Çatışma ve şiddetle meseleler çözülmez, bunun diyalogla çözülmesi gerek. Her iki taraf da şapkasını önüne koyup geçmiş süreçten de ders çıkararak hareket etmeli, niye olmadı sorusunu sorulmalı, birbirini suçlamak yerine kendi muhakemelerini yapmaları gerek. Yeni sürece akıllıca, sağduyuyla, itinayla başlamak gerek.”
Yeni sürecin başlaması ile ilgili bir destek de JİBER Tekstil yönetim kurulu başkanı İş İnsanı İhsan Oğurlu’dan geldi. İhsan Oğurlu yeni sürecin başlamasının önemli ve değerli olduğunun altını çizerken özellikle bunun Türkiye’nin bölgesel ve uluslar arası imajına olumlu anlamda katkı sunacağını ifade etti. İhsan Oğurlu yeni sürece dair şunları söyledi:
“Kürt Sorununun çözümsüzlüğünün Türkiye’ye kaybının 4 trilyon dolar olduğu söyleniyor. Eğer çözümsüzlük devam ederse bu maliyet giderek artacak. Bir yerde sorun varsa oraya yatırım uğramaz, bir çok alanda bu sorun Türkiye’nin önüne geliyor. Kürt sorunun çözümü toplumsal psikolojiyi de olumlu etkileyecektir ve böyle olunca da ekonomik kalkınma nın da önü açılacaktır. Biz artık kimsenin ölmesini istemiyoruz. Dolayısıyla Kürt Sorununun çözümü Türkiye için de kürtler için de her açıdan olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ben bu sefer çözüm noktasında umutluyum, çünkü geçmiş süreçlere oranla daha geniş bir konsensüs zemini söz konusu.
Peki iş dünyasından tam destek gören süreç şuan ne aşamada?
Devlet Bahçeli’nin çıkışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın grup toplantısındaki konuşması ve Özgür Özel’in yeni sürece dair yapıcı yaklaşımı toplumda umutları yeşertti ve her kesimden destek gördü; ama Ankara saldırısı, Esenyurt Belediyesine kayyum atanması ve Dem Parti’nin meclise kürtçe tercüman önerisinin reddedilmesi toplumda yeni sürece dair bir kafa karışıklığına da neden oldu. Aacaba süreç sekteye mi uğradı yoksa kendi mecrasında devam mı ediyor , bunu önümüzdeki süreçte gelecek mesajlar belirleyecek ve özellikle Salı ve Çarşamba günleri yapılacak grup toplantılarında verilecek mesajlar yeni sürecin akıbetini de belirleyecek.
Mahir YÜKSEL