USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Kalaycılık mesleği unutulmaya yüz tutuyor

Kalaycılık mesleği unutulmaya yüz tutuyor

Van’da 20 yıldır kalaycılık yapan İzzet Şahin, insanların eskisi gibi bakırdan yapılan kapları kullanmadığını, daha çok çelik tencerelerin tercih edildiğini söyledi.

Kalaycılığa 20 sene önce başladığını belirten Şahin, “Bakır kapları bulamıyoruz. Bunun kıymetini bilenler getiriyor. Bakır kaplarda yapılan yemekler daha sağlıklıdır. Bakır tencereler çelik tencerelerden daha hızlı yemekleri pişirir. Sağlık açısından da çok sağlıklı ve temizdir” dedi.

“Kimse kalaycı olmak istemiyor’’

  Kalaycılık mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Şahin, “Kimse kalaycı olmak istemiyor. Ben de insanlar mağdur olmasın diye yapıyorum. Yeni nesil bu işe hiç yanaşmıyor çünkü ateşle oynuyoruz. Benim iki oğlum var hiç yanaşmıyor bu meleğe” ifadelerini kullandı.

  Şahin, insanların günümüzde çelik tencere alıp kullandığını dile getirerek, “İnsanlar bakır kaplarını tamir ettirecek kimse de bulamıyor. Böylece de meslek unutuluyor. Bakırın bakımı da biraz zahmetlidir. Bakırın kalaylanması, törpülenmesi ve yıkanarak kaldırılması gerekiyor. İnsanlar tembelleştiği için artık bu işlemler yapılmıyor” şeklinde konuştu.

‘’ Bu tür meslekler insanların daha az harcama yapmasını sağlar’’

 Kalaycılık ustasını her yerde bulamadıklarını söyleyen Sait Ekinci isimli müşteri ise “Ev eşyaları kırıldığında veya karardığında genelde atıyoruz. Böyle ustalarımız olduğu zaman eşyalarımızı getirip yaptırıyoruz. Yeni neslin de bu tür meslekleri öğrenip devam ettirmelerini istiyorum. Çünkü bu tür meslekler var oldukça insanlar daha az harcama yapacak ve tasarruf yapabileceklerdir” dedi. (İHA)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...