USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Drone ve yapay zeka destekli operasyonla kaçak elektrik tespiti

Drone ve yapay zeka destekli operasyonla kaçak elektrik tespiti

Şanlıurfa’da, tarlanın ortasında tuğlalarla gizlenmiş kripto para üretim tesisi drone ve yapay zeka ile ortaya çıkarıldı.

Ahmet BEŞENK/ ÖZ DİYARBAKIR HABER - Dicle Elektrik, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde kaçak elektrik kullanımıyla kripto para üretimi yapan bir tesisi tespit etti. Tarlanın ortasında, tuğlalarla kamufle edilmiş tesiste günlük 6.000 kWh elektrik tüketimi sağlayan bir kayıt dışı trafo, drone ve yapay zeka destekli operasyonla açığa çıkarıldı. Kaçak elektrik kullanımına karşı harekete geçen şirket, sorumlular hakkında hukuki süreç başlattı.

Yenilikçi teknolojilerle kaçak elektriğe karşı mücadele

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde altı ile elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelede teknolojik yeniliklerden yararlanmaya devam ediyor. Şirket, tarımsal sulama, sera, fabrika ve konutlarda kaçak elektrik kullanımını tespit etmek için drone ve yapay zeka destekli sistemleri aktif olarak kullanıyor.

Son olarak Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesi Doğrular Mahallesi'nde gerçekleştirilen çalışmalarda, kripto para üretimi için kullanılan bir tesiste kaçak elektrik düzeni tespit edildi. Tarlanın ortasında, tuğlalarla gizlenmiş şekilde bulunan yapının, 2.500 kVA gücündeki kayıt dışı trafoyla bağlantılı olduğu belirlendi. Günlük 6.000 kWh elektrik tüketen tesiste yaklaşık 100 cihazın kripto para üretiminde kullanıldığı açıklandı.

“Kaçak elektrik, sosyal adaleti zedeliyor”

Dicle Elektrik ekipleri, kaçak elektriğin yalnızca tarımsal sulama ve konutlarda değil, aynı zamanda kripto para üretiminde de yaygın şekilde kullanıldığına dikkat çekti. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada hızla yaygınlaşan kripto para üretimi yoğun elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin bir Bitcoin üretimi yaklaşık 1450 kWh elektrik tüketiyor. Hilvan ilçesindeki tesiste ortaya çıkardığımız düzenek, 2.500 kVA gücündeki kayıt dışı trafodan besleniyordu. Bu durum, yalnızca enerji kayıplarına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal adalet ve ekonomik sürdürülebilirliğe zarar veriyor.”

Dicle Elektrik, sürdürülebilir bir enerji yönetimi için yenilikçi teknolojileri kullanmayı sürdüreceğini vurguladı.

Hukuki süreç devrede

Kaçak düzenekle ilgili hukuki işlem başlatan Dicle Elektrik, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kaçak elektrikle mücadelede kararlı bir duruş sergileyen şirket, bu tür düzeneklerin enerji sistemine zarar verdiğini ve ekonomik sürdürülebilirliği tehdit ettiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...