USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır Köprüleri - (İhsan Özdemir'in Yazısı)

Diyarbakır Köprüleri - (İhsan Özdemir'in Yazısı)

Köprüler gelende üzerinde kuruldukları arazi yapısına göre şekil alırlar

Köprüler gelende üzerinde kuruldukları arazi yapısına göre şekil alırlar.  Arazi eğer geniş ve bataklıksa, akarsuyun yayılma alanına göre geniş, çok gözlü ve yayvan şekillendirme esastır.

Diyarbakır ili ve ilçelerinde başta Dicle Nehri, Ambar Çayı, Kulp Çayı, Kızıl Çay, Sinek Çayı olmak üzere birçok nehir, çay ve dere ve bu suları aşmak için yapılan köprüler bulunmaktadır. Diyarbakır’daki köprüleri incelediğimizde On Gözlü, Ambar Çayı ve Perpıra (Nasırüddevle) köprülerinde olduğu gibi yayvan ve çok gözlü köprülerin çoğunlukla Mervani döneminde inşa edildiğini; Malabadi, Haburman ve Sinek Çayı köprülerinde olduğu gibi geniş açıklıklı ana gözlü köprülerin ise Artuklular döneminde yapıldığı görürüz.

Bulunduğu stratejik konumundan dolayı Mezopotamya ile Anadolu ve Kafkasya arasında bir köprü görevi gören Diyarbakır’da ve ilçelerinde birçok köprü inşa edilmiştir. Diyarbakır İl sınırları içerisinde bulunan köprüler; On Gözlü Köprü, Malabadi Köprüsü, Haburman Köprüsü, Sinek I Köprüsü, Sinek II Köprüsü, Kara Köprü, Halil viran Köprüsü, Ambar Çayı Köprüsü, Deve geçidi Köprüsü, Sancak Köprüsü, Çüngüş Köprüsü, Kalem dam Köprüsü, Hoşan Deresi Köprüsü, Atak Köprüsü, İskele Köprüsü, Hüseyin Ağa Köprüsü, Koki Köprüsü, Gabon Köprüsü, Üçlü Köprü, I, Üçlü Köprü, II, Dilaver Köprüsü, Goderni Taş Köprü, Şeytanderesi Köprüsü, Serdi Köprüsü, Feyter Köprüsü ve Taşhelvası I, II, III Köprülerdir.

Bu köprülerin çoğu Sultanlar tarafından yaptırılmıştır ve banileri erkektir. Banisi kadın olan tek köprü, Necmettin Alpı’nın kızı Zübeyde hatun tarafından yaptırılan Çermik Haburman Köprüsüdür. On Gözlü Köprü; Doğu ve güneydoğudan gelen orduların, elçilerin, yolcuların ve Kervanların Diyarbakır’a ulaşmak için kullandıkları tek ve alternatifsiz Köprüdür. Ambar Çayı Köprüsü; Mervani Hükümdarlarından Nasırüddevle’nin emri ve şahsi parasıyla, Amed Kadısı Ebu Ali tarafından yaptırılmış. Malabadi Köprüsü; Diyarbakır İran ve Kafkasya yönünde devam eden ticaret rotasının önemli geçitlerinden biridir. Kulp ilçesinde 30 km. uzaklıkta bulunan Goderni Taş Köprü; köyün kuzeybatısında Sarım Çayı üzerindedir. Haburman Köprüsü; Ergani- Siverek kervan yolunda Sinek Çayı üzerine inşa edilmiştir. Eğil yolu üzerindeki Devegeçidi suyu üzerinde yer alan Devegeçidi Köprüsü, 13. Yüzyıldan kalma bir Artuklu eseridir. Bazalt taş ile inşa edilen köprü, yedi adet sivri kemerli göze sahiptir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...