USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da ucuza satılan PTT arazisi ile ilgili yeni gelişme

Diyarbakır’da ucuza satılan PTT arazisi ile ilgili yeni gelişme

Diyarbakır’da 35 bin metrekarelik mülkiyeti PTT’ye ait arazinin 700 milyon liraya taksitli satılması ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı

özDiyarbakır – Diyarbakır’da 75 metrelik bulvar ile Şanlıurfa Bulvarının kesiştiği noktada yer alan kentin en gözde ve kıymetli arazisi olan PTT Genel Müdürlüğüne ait arsa adrese teslim ihaleyle 700 milyon liraya Diyarbakırlı bir iş insanına satıldı.

Güncel değeri 2 milyar lira olan arsa için 3 iş insanın da ihaleye girip teklif verdikleri, “İş bitirme yeterlilikleri olmadığı” gerekçesiyle ihaleyi alamadıkları, satışın resmi olarak CABA adlı firmaya yapıldığı ve bu 3 iş insanının da gayrı resmi CABA’ya ortak oldukları ileri sürüldü.

Resmi satışın CABA inşaata yapıldığı arsanın 3’te 1 fiyatına satılması kentteki iş dünyasının yoğun tepkisine neden oldu

Bazı hukukçular ihalenin usulsüz yapıldığı iddiaları üzerine bilgi edinme kanunu kapsamında PTT Genel Müdürlüğüne ihalenin hangi şartlarda gerçekleştirildiğini ve satış rakamını sordu.

Ticari sır gerekçesiyle bilgi verilmedi

PTT Yapı Daire Başkanlığı, 8166 nolu parselin satışıyla ilgili ihaleye davet edilecek istekliler belirlenmek üzere açık ilana çıkıldığı bildirildi. İhalenin, şeffaflık, rekabet ve eşit muameleyi sağlamak için ihaleye davet edilecek isteklilerin belirlenebilmesi amacıyla ihale katılım şartlarını belirten ilan metni oluşturulduğu belirtildi.

Son başvuru tarihine kadar 9 isteklinin ihale dokümanı satın aldığı, 7 isteklinin dosya teslim ettiği vurgulandı. Bunlardan ikisinin yeterlilik kriterlerini sağlayamaması nedeniyle geriye kalan 5 isteklinin herhangi bir puanlamaya tabi tutulmaksızın ihaleye davet edildikleri ifade edildi.

İhale sürecinin yasal dayanaklara uygun şekilde yürütülerek tamamlandığı, ihale üzerinde kalan firmayla sözleşme imzalandığı bildirildi. İhale sürecinin şeffaflık, rekabet ve eşit muamele doğrultusunda en üst kamu yararı hedeflenerek gerçekleştirildiği, sözleşmelerin ticari sır niteliğinde olması nedeniyle sözleşme detayları hakkında bilgi verilmeyeceği ifade edildi.

Tanrıkulu meclis gündemine taşıdı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da PTT’nin Diyarbakır’daki 34 bin 916 metrekare arazisi için ‘daha yüksek teklif veren firmalar olmasına rağmen, kamu ihalelerini düşük bedelle aldığı kamuoyuna yansıyan firmaya yüzde 30 bedelle verildiğine’ ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşımıştı.

Tanrıkulu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na yanıtlaması isteğiyle şu soruları yöneltmişti:

PTT’nin Diyarbakır’da bulunan arazisi için belirlenen rayiç piyasa bedeli nedir?

Söz konusu arazinin devri için gerçekleştirilen ihalenin şartları nedir? Bahse konu ihaleye kaç firma katılmıştır?

Katılan firmaların verdikleri tekliflerin daha yüksek olduğu halde söz konusu arazinin davet usulüyle bir firmaya devredilmek istendiği iddiaları doğru mudur?

İhaleye katılan diğer firmaların yüzde 50 teklif vermesine rağmen, daha önce de kamu ihalelerini düşük bedellerle aldığı kamuoyuna yansımış olan firmanın yüzde 30 bedelle PTT Diyarbakır arazisini alacağı ve Bakanlığınızca onaylandığı iddiası doğru mudur?

Anılan iddialar doğru ise, kamunun zarara uğratılacağı açıkça belli olan bu şartlar göz önüne alındığında, ihaleye katılan tüm firmaların teklifleri kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ