USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da 625 milyonluk proje başladı

Diyarbakır’da 625 milyonluk proje başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde su, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısını baştan sona yenileyecek dev bir projeye başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinin bazı mahallelerinde içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısını güçlendirecek ve uzun vadeli çözümler sunacak 625 milyon liralık stratejik projenin çalışmalarını başlattı. Proje ile 112 bin 700 metre içme suyu, 73 bin metre kanalizasyon, 5 bin 239 metre yağmur suyu hattı döşenecek.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü Yatırım Dairesi Başkanlığı, uzun süren etüt ve maliyet analizlerinin ardından, kentteki altyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan “Diyarbakır ili kent geneli kısmi içmesuyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi yapım işi” projesini hayata geçirmeye başladı. İhale süreci yaklaşık 625 milyon TL ile tamamlanan projeyle, artan nüfus ve kentleşme dikkate alınarak su, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısında köklü iyileştirmeler yapılacak.

Proje kapsamındaki çalışmalar

Proje kapsamında Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesi’nde kapsamlı içme suyu hattı çalışması gerçekleştirilecek, bölgenin içme suyu altyapısı güçlendirilecek, kanalizasyon altyapısı genişletilecek ve yağmur suyu tahliye hattı inşa edilecek. Yenişehir ilçesi Dökmetaş Mahallesi’nde içme suyu hattı döşenecek, geniş kapsamlı kanalizasyon sistemi inşa edilecek ve atık suyun yönetimi için bir paket terfi merkezi kurulacak. Kayapınar ilçesindeki arıtma merkezinde ise içme suyu deposu inşa edilecek, Yenişehir ilçesindeki Üçkuyular Mahallesi’nde de yeni içme suyu hattı oluşturulacak.

112 bin 700 metre içme suyu hattı çalışması

Proje ile Talaytepe Mahallesi’nde 52 bin 200 metre; Dökmetaş Mahallesi’nde 38 bin 900 metre ve Üçkuyular Mahallesi’nde 21 bin 600 metre olmak üzere toplam 112 bin 700 metre yeni içme suyu hattı yapılacak. Dökmetaş Mahallesi’nde 43 bin metre, Talaytepe Mahallesi’nde ise 30 bin metre olmak üzere toplam 73 bin metre yeni kanalizasyon hattı döşenecek, Talaytepe’de ise 5 bin 239 metre yeni yağmur suyu hattı inşa edilecek.

Su deposu inşa edilecek

 Ayrıca Hamsu Arıtma Tesisi bölgesinde 5 bin metreküp kapasiteli bir su deposu inşa edilecek. Söz konusu depo, Dökmetaş ve Talaytepe mahallelerine çelik boru ile polietilen borular aracılığıyla su temini sağlayarak altyapının verimliliği artırılacak. 

Projenin çalışmaları başladı

Projenin içme suyu hattı çalışmaları, Talaytepe Mahallesi Necmettin Erbakan Bulvarı’nda polietilen boru döşenerek, kanalizasyon hattı çalışmaları ise Üçkuyular Mahallesi’nde beton borular kullanılarak başladı.

Sorunların 2060 yılına kadar çözülmesi hedefleniyor

Projenin ekonomik ömrü 35 yıl olarak öngörülürken, çalışmalar tamamlandığında proje kapsamında bulunan bölgelerdeki altyapı sorunlarının 2060 yılına kadar çözülmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR