Dilek AKİN - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde aşırı yeraltı suyu kullanımı çevresel bir tehdit oluştururken, tarımsal üretimdeki yüksek payıyla dikkat çekiyor. Elektrikli motopomplarla yapılan arazi sulamaları, yıllık 7,25 milyar kWh elektrik tüketimiyle yeraltı sularının hızla tükenmesine yol açıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarımsal sulama faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yapımı tamamlanan sulama kanalları bu yıl işletmeye açılırsa, toplam 149.000 hektar alan yeraltı suyu kullanmadan sulanabilecek ve 1,5 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanarak ekonomiye 3,8 milyar TL katkıda bulunabilecektir." dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde sürdürülebilirlik odaklı proaktif yaklaşımla elektrik dağıtımı hizmeti veren Dicle Elektrik, faaliyet gösterdiği illerde tarımsal sulama bilinçlendirme çalışmalarına katkı sunmayı sürdürüyor. Bölge, Türkiye'nin tarımsal üretiminde büyük bir paya sahip olup, pamuk üretiminin %58'ini, mısırın %25'ini ve buğdayın %14'ünü gerçekleştiriyor.
Yeraltı suyu tüketimi, kutuplardaki kaymayı tetikliyor!
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarımsal sulama faaliyetlerinin sürdürülebilirliği üzerine odaklanan dağıtım şirketi, verimli sulamanın ve tarımsal kalkınmanın önemine dikkat çekmeye devam ediyor. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, yapılan yeni bir araştırmayı ele alarak yeraltı sularının aşırı kullanımının, dünyanın dönüş eksenindeki kaymalara nasıl etki ettiğini açıkladı.
Araştırmaya göre, yeraltı suyu tüketiminin dünyanın coğrafi kutuplarındaki kaymalara etki ettiği belirlendi. Bu durum, su kaynaklarının yönetimine dair stratejilerin yeniden düşünülmesini gerektiriyor.
130 bin çiftçinin %70'i elektrikle sulama yapıyor!
Dicle Elektrik’in hizmet bölgesindeki tarımsal sulama faaliyetlerini de değerlendiren Arvas, “Hizmet bölgemizdeki 130 bin çiftçinin %70'i tarımsal sulama için elektrikle çalışan motopomplar kullanıyor." şeklinde konuştu.
Arvas, ayrıca tarımsal sulamada bu denli fazla elektrik kullanılmasının bir diğer sebebinin yeraltı sularının azalması olduğunu belirtti.
GAP zamanında tamamlanabilseydi…
Arvas, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki sulama kanallarının zamanında tamamlanabilmesinin önemini vurguladı.
Şanlıurfa'da 47.000 hektar, Mardin'de 26.000 hektar ve Diyarbakır'da 76.000 hektar olmak üzere toplam 149.000 hektar alanın yeraltı suyu kullanmadan sulanabileceğini ifade etti.
8.189 kaçak trafo tespit edilmiş durumda
Arvas, Dicle Elektrik’in dağıtım bölgesindeki yer altı sularının tükenmesine yol açan ve tarım arazileri için kullanılan kaçak trafolar hakkında da bilgi verdi. Şanlıurfa'da 5.834 adet kaçak trafonun tespit edildiğini belirten Arvas, bu durumun bölgedeki su sorununu daha da derinleştirdiğini vurguladı.
Dilek AKİN