Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastanelerin acil bölümlerinde soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan yoğunluk her geçen gün artarken uzmanlar bu yoğunluğun artmaması için grip aşısını tavsiye ediyor.
Gribe karşı koruyucu etkisi olan grip aşısının eczanelere ulaştığını belirten eczacılar, özellikle yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara grip aşısını yaptırmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Mevsimsel hava değişikliklerinde sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan gribin, en önemli tedbirinin aşılanma olduğunu söyleyen Günaydın, aşı hususunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
"Gribal enfeksiyon influenza en çok Aralık, Ocak ve Şubat gibi aylarda toplumda yaygınlık gösteriyor"
Sonbahar aylarında gündemde olan konulardan bir tanesinin grip aşısı olduğunu belirten Günaydın, "Grip aşısı, risk grubundaki hastalarımızın mevsimsel alerjik grip rahatsızlığına yakalanmamasını ve bu hastalığı daha hafif atlatması için önerdiğimiz bir ilaç grubu. Grip aşısını genelde 65 yaş üstü hastalarımıza öneriyoruz ve yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kronik bir rahatsızlığı olan hastalarımıza yapmalarını tavsiye ediyoruz. Akciğer, kalp rahatsızlığı olan hastalarımıza öneriyoruz. Bağışıklık sistemi düşük olan hastalarımıza, şeker hastalarımıza, astım, KOAH gibi rahatsızlığı olan hastalarımıza grip aşısı yapmalarını öneriyoruz. Ülkemizde genelde grip aşısı influenza A ve influenza B şeklindedir. İnfluenza A'nın iki alt grubu, B'nin bir alt grubu bulunuyor. O yüzden her yıl grip aşısının yenilenmesi gerekiyor ve her yıl yeni bir grip aşısını hastalarımızın yapması gerekiyor. Çünkü bir önceki yıla ait virüs kendisini bağışıklı bir hale getirmiş oluyor. Ülkemiz de, kuzey yarım kürede bulunuyor. Bildiğiniz gibi kuzey yarım kürede genelde sonbaharın girmesiyle beraber Ekim ayından itibaren aşılar vurulmaya başlanıyor. Ekim ve Kasım aylarında hastalarımıza aşılarını yapmalarını öneriyoruz. Çünkü gribal enfeksiyon influenza en çok Aralık, Ocak ve Şubat gibi aylarda toplumda yaygınlık gösteriyor. Risk grubunda olan hastalarımızın da bu vakit gelmeden önce aşılarını olmasını tavsiye ediyoruz ki en azından rahatsızlığa, hastalığa yakalananlar hafif atlatabilsinler." dedi.
“6 aydan küçük çocuklara ve hamileliğin ilk 3 ayında olan gebelere önermiyoruz”
Grip aşısı hakkında bilgiler veren ve kimlerin aşı olmaması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan Günaydın, "Grip aşısının temel mantığı şu; vücuda canlı virüsü biraz daha etkisini azaltmış bir şekilde veriliyor ve vücudun bu virüse karşı bağışıklık sağlaması sağlanıyor. Bu şekilde kişi hastalıkla karşılaştığı vakitte hastalığı ağırlaşmadan daha rahat atlatabilir. Biz de o yüzden hastalarımıza genelde ekim kasım aylarında aşılarını yapmalarını öneriyoruz. Ama hasta aşısını yapmadıysa ve bu süre geçtiyse toplumda da bu rahatsızlık varsa, devam ediyorsa mart ayına kadar da hastalarımız aşılarını olabilirler. Genelde aşıdan sonra ciddi bir yan etki görülmez. Kızarıklık, ateş, ağrı gibi hafif yan etkileri olur. Bunlar da genelde bir iki gün içerisinde etkisini yitirir. Normal hayata geçilir. Grip aşısını bazı gruplara önermiyoruz. Özelikle 6 aydan küçük çocuklara ve hamileliğin ilk 3 ayında olan gebelere önermiyoruz. Aynı zamanda daha önce grip aşısı olup ciddi bir alerjik durumu olan hastaların grip aşısı olmalarını önermiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
.