DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın su geleceği için kritik adım! 2060’ya kadar sorun çözülüyor

Diyarbakır’ın su sorununun çözümü için çalışmalar hızla devam ediyor. DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, 2. isale hattı projesinin tamamlanmasıyla kentin 2060 yılına kadar su sorunu yaşamayacağını söyledi.

özDİYARBAKIR – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentteki basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelerek su yönetimi ve altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde düzenlenen toplantıya, DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük ve DİSKİ yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerioğlu, Diyarbakır’ın içme suyunun yüzde 92’sinin tek bir kaynaktan sağlandığını vurgulayarak, kentin su altyapısının yıllardır süregelen sorunlarına dikkat çekti. Şerioğlu, 2001 yılında yapılan ana isale hattının bakım ve onarıma alınmasının dahi şehir genelinde su kesintisine neden olduğunu belirtti.

Diyarbakır’ın 2060 yılına kadar su sorunu çözülecek

“Diyarbakır’ın tek bir ana isale hattı var ve bu hat 2001 yılında yapılmış. Eğer bu hattı üç saatliğine bakım ve onarıma alırsanız, şehrin tamamında su kesintisi yaşanır. Bu, sadece son yılların değil, geçmişten gelen bir sorundur. 2015 yılında başlatılan ikinci isale hattı projesi ne yazık ki ihale süreçlerindeki iptaller nedeniyle tamamlanamadı. Ancak koordinasyonu yeniden sağladık ve çalışmalar hızlandı. Şu ana kadar 18-19 kilometrelik isale hattı döşendi. Proje tamamlandığında Diyarbakır’ın 2060 yılına kadar su sorunu çözülmüş olacak” dedi.

Yaz ayları için önlemler alınıyor

DİSKİ yetkilileri, yaz aylarında yaşanabilecek olası su sıkıntılarının önüne geçmek için çeşitli projeleri devreye aldıklarını belirtti. Özellikle Gözeli bölgesinde sondaj çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Şerifoğlu, “Şehrin farklı noktalarında yeni su kuyuları açıyoruz. Ayrıca DSİ Kanalı’ndan 400 litre/saniyelik suyu arıtma tesisine aktarıp şebekeye vereceğiz. Eğer ilk yaz ayına yetiştiremezsek, ikinci aya kadar bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’ın Su Yönetimi İçin Yeni Projeler

Su yönetimi konusundaki diğer projeleri de paylaşan Şerifoğlu, Avrupa Birliği hibesiyle hayata geçirilmesi planlanan İkinci Etap Arıtma Tesisi ile Diyarbakır’ın su arıtma kapasitesinin iki katına çıkacağını söyledi.

“Şu anda Diyarbakır’a saniyede 3 metreküp su sağlayan bir sistemimiz var. Yeni arıtma tesisi tamamlandığında, bu kapasite ikiye katlanacak ve ikinci bir Diyarbakır’ın su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşacağız” diyen Şerifoğlu, projenin hayata geçirilmesiyle kentin su altyapısının güçleneceğini vurguladı.

Eğil içme suyu havzasında tehdit

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük ise Eğil Barajı ve içme suyu havzasındaki sorunlara dikkat çekti. Gördük,  Eğil’de turizmin gelişmesiyle birlikte bölgede artan insan hareketliliği ve işletmelerin çoğalması, su kaynakları için büyük bir tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı.

Fosil Yakıtlı Tekneler Yasaklanıyor

“Eğil Barajı’nda küçük balıkçı lokantaları ve işletmeler açıldı. Ancak burası bir içme suyu havzasıdır ve korunması gerekiyor. Merkezi yönetimin, içme suyu havzalarının korunması konusunda yeterince hassas olmadığını görüyoruz. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, bizden sonraki nesiller ciddi içme suyu sorunlarıyla karşılaşacak” diyen Gördük, Eğil’de fosil yakıtlı teknelerin yasaklandığını duyurdu.

Gördük, şöyle dedi:

“Şu anda Eğil’de 18-19 tekne var. Bunlardan 6’sı belediye veya kaymakamlık tarafından işletilen elektrikli tekneler. Ancak geri kalan fosil yakıtlı teknelerin suya zarar verdiğine dair numuneler aldık ve incelemeler yaptık. Zabıta ekiplerimiz bu teknelerle ilgili yasal işlemleri başlattı ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ olarak bu teknelerin faaliyet göstermesine kesinlikle izin vermeyeceğiz”