(ÖZ DİYARBAKIR HABER)
Dilek AKİN - Diyarbakır şivesinin kendine özgü bir güzelliği vardır. Günümüzde pek kullanılmasa da bu şiveyi devam ettiren bir çok insan var. Yani babadan oğula geçmesi gibi. Biz de Diyarbakır şivesinin kelimelerini sizler için hazırladık. Gelin bunlara bir göz atalım.
A HARFİ İLE BAŞLAYAN KELİMELER
Aba: Abla- Acığına: İnadına- Acice: Yenen bir bitki- Afrut: İfrit-cin gibi-çok yaramaz- Agit: Yiğit- Akhıri: Nihayet- Akko: Saksağan- Akrut: Çirkin, pis- Allaf: Zahire Komisyoncusu- Aloalo: Hindi- Altıköşe: Uçurtma- Aluce: Ekşi, küçük yeşil erik-Amaret: Ziynet eşya- Aparmakh: Götürmek- Ardele: Koyunun diz kısmı- Ardında: Peşinde arkasında- Arut: Ham kalmış odun kömürü- Aşefçi: Kadın bahçivan- Aşkere: Aşikar, ifşa açık- Avare: Boşta gezer işsiz-Avare etmek: Boşuna oyalamak- Avel: Enayi- Ayakyolu: Yüznumara, Tuvalet- Azep: Bekar
B HARFİ İLE BAŞLAYAN KELİMELER
Baba: Bir tür onulmaz yara- Babakanuç: Patlıcan ezmesi yemek- Babaagit: Babayiğit- Baba çıkha: Beddua-Yara çıkarasın- Bala-bala: Bir oyun- Badiye: Büyük hamam kazanı- Bahan: Bana- Baht: Vicdan, vefa- Bahtandüştüm: Sana sığındım- Bakh: Bak- Bakhıyam: Bakıyorum- Balut, Palut: Palamut: Bastok: Pestil- Başıbağlı: Sözlü- Battal: İşsiz güçsüz, boş gezen- Bayacağ: Az önce- Bazar. Pazar- Bear: Arsız, geçimsiz kimse- Bebaht: Vicdansız, vefasız- Beg: Bey- Beğdenus: Maydanos- Bekes: Kimsesiz- Beleş: Bedava- Belengez: Zavallı, çaresiz- Belibağlı: Karnıyark’a benzer yemek- Belluh: Mercimekli köfte- Belloa: Sokaklarda avlularda yağmur oluğu- Bemrat: Mutlu olmayan- Bergir: Beygir- Berroj: Güneşlenmek- Beyno: Aptal, bunamış- Bıkhçi: Bıçkı, testere- Bıkır: Koyu sıvı- Bıllo: çok aBı kırtık: Çok az- Bibi: Hala-Biliyem: Biliyorum- Birez: Biraz- Bişe: Bir şey- Boş battal: İşsiz güçsüz- Boran: Güvercin- Boranhane: Güvercinlik- Bozo: Sarışın erkek- Bumbar: Koyun barsağı- Burği: Karın ağrısı, İshal.
DEVAMI GELECEK
.