Mizgin TABU - Özel Haber - Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Diyarbakır Fabrika Mahallesi'nde evlerin yıkımı ve kentte Kayyımın olarak atan Yenişehir Belediyesinin yıkım kararı aldığı mahallede yaşayan yurttaşlar buna karşı seslerini yükselttiler.
Yenişehir Mahallesi muhtarı Mehmet Ercan Eringin yaklaşık olarak 10 yıldır mahallenin muhtarı. Bu süreç boyunca mahallede yaşayan yurttaşların sorunlarıyla bire bir ilgilendiğini hizmete ayrım yapmadan yurttaşlarla diyalog içinde olduğunu söyleyerek şöyle söyledi, “1 sene önce burası için kentsel dönüşüm projesi konuşuldu fakat şuan seçimden dolayı durduruldu. Kimse ihale almak istemedi buradaki insanlarla uzlaşamayınca. Kentsel proje resmi bir kurumda söz edilmedi konuşuldu ama şuan ortada bir şey yok. Düşünüyorum ki seçimden sonra konuşulacak bir konu. Bizler burada hiçbir mazlumun, hiçbir dükkan veya ev sahibinin hakkı hukuku yenilmesin diye umuyor ve elimizden ne gelirse de yapmaya hazırız. 10 senedir bildiklerimle gördüklerimle halkımıza hizmet etmeye çalışıyor ve onları koruyoruz. Buranın kentsel dönüşüm projesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2022 de duyuruldu. Söylenilene göre 400 kişiyi mağdur etmeyeceğiz para almadan evlerini teslim edeceğiz. Bunun için de tanıdık bilindik bir Diyarbakırlı müteahhitti götürüp insanlarla konuşturup anlaşma yapıp 400 kişinin de mağdur olmamasını hakkını yenmemesine çalışılmalı” diye ifade etti.
SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ
Fabrika mahallesinde yaşayan yurttaşlarda Veysi Kaçmaz ise talepleri olduğunu ve taleplerine cevap verilmesi gerektiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti, “43 yıldır Fabrika Mahallesinde oturuyorum. Sorunlarımız altyapı ve tapu meselesi. Tapu meselesi için belediyeyle milletvekilleri ile konuştuk 1 senedir kentsel proje aşamada sonuçlanmıyor. Bizde kendimize ait bir ev istiyoruz. Burada 400 tane ev var kimse kalkıp 3 4 bin aidat ödeyemez kira ödeyemez. Ben emekli maaşıyla ne kiraya çıkabilirim nede aidat ödeyebilirim. Yol cadde sorunumuzda var. Mezarlığa giderken düzgün bir yol olmadığı için mezarlıkları cadde haline getirdik yürüyebilmek için. Maddi manevi bir geçimsizliğimiz var. Ekmek 15 TL 1 kilo peynir 200 – 300 TL alamıyoruz. Tek temennimiz sene sonuna kadar evlerimizin olup tapumuzu almaktı ama o da hala sonuçlanmadı. Bir çare bekliyor hakkımızı istiyoruz.”
EVİM KAMYONUN ÜZERİNDE KALDI
Fabrika mahallesinde yaşayan yurttaşlarda Abdül Vahap Uyanık’ta konuya ilişkin şunları dile getirdi, “Ben Silvan ilçesinden 30 önce buraya geldim. Geldiğimden beri belediyede çalışıyordum. Emekli oldum. 1993 de ev meselesi o zamanlar baya para verdik yaptık ama yer yoktu diye 1 hafta evim kamyonun üzerinde kaldı. İnşa edebileceğim bir yer yoktu diye. Gidecek bir yerimizde yoktu. Şimdi yıllar sonra kentsel projesini konuşuyorlar amaçları İstanbul’daki gibi evlerimizi alıp paramızı yemek ve bizim ortada kalmamız başka bir amaçları yok. Buradaki insanların hepsi başka ilçelerden göç eden mağdur fakir insanlar.”
Mizgin TABU