Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı kırsal Yukarışeyhler Mahallesi sakinlerinin; son günlerde akmayan sular ve sık sık yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri ile başı dertte. Bir haftadır suları akmadığı için mahalleli taşıma su ile hayatını idame ettiriyor.
Daha önce bir belde olan Yukarışeyhler Mahallesi, işsizlik ve zorlu coğrafik yapısı nedeniyle batı illerine çok göç verdiği için mahalle statüsüne düşürülmüş bir dağ köyü.
Bağına, bahçesine, doğduğu yere özlem duyan mahalle sakinleri, özellikle yaz aylarında tatil zamanlarını fırsat bilerek memleketine adeta akın ediyor.
Büyükşehirlerdeki yorucu çalışma hayatından aldıkları stresi atmak, biraz huzur bulmak, geldikleri yeri unutmamak, çocuklarını anayurtlarından koparmamak… belki de en önemlisi geride bıraktıklarıyla hasret gidermek, çocuklarını atalarıyla barışık kılmak isteyen Yukarışeyhliler, geldiklerinde "hep aynı sorunla karşılaşmaktan bıktık" diye düşünüyor.
Bir haftadır köydeki musluklarından hiç su akmıyor ve mahalle sakinleri köyün kaynak suyu sayılan çeşmelerinde sıraya girerek su tedarik etmek zorunda kalıyor. İlgililere, yetkililere iletmelerine rağmen su sorunları çözüme kavuşabilmiş değil.
Görüşülen bazı mahalle sakinleri sular akmadığı için ne yıkanabildiklerini ne çamaşır yıkayabildiklerini ne de hakkıyla bir temizlik yapabildiklerini dile getirerek yaşanan duruma adeta isyan ediyor.
6 Şubat depreminden büyük oranda etkilenen Yukarışeyhler Mahallesi, şimdilerde bir şantiye görünümünde. Yıkım kararı verilen toprak evler bir bir yıkılıyor; yerine yeni betonarme evler inşa ediliyor. Ancak günlerdir sular akmadığı için evlerini inşa etmekle uğraşan mahalleli inşaatlarını dahi durdurmak zorunda kalmış.
Yas nedeniyle uzak şehirlerden memleketlerine gelenlerle birlikte nüfusu artan Yukarışeyhler sakinleri, yaşadıkları sıkıntının katlandığını dile getiriyor. Sular akmadığı için gelen misafirlere bir çay ikram edemediklerinden yakınıyor yas sahipleri. Çünkü su sorununa bir de elektrik kesintileri eklenmiş. "Bir soğuk su bile ikram edemiyoruz" diyerek duruma tepki gösteren yas sahipleri "Çay ikram etsek bardakları yıkayacak su bulamıyoruz." diye sitem ediyor yetkililere.
Akmayan sular ve sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri, ana yurduna dönen mahalleliyi bezdirmiş adeta. "Eskiye döndük, hangi çağda yaşıyoruz?" diye soruyor mahalleli.
Uzun saatler yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle dolaplardaki yiyeceklerinin bozulmaya yüz tuttuğundan da dert yanıyor mahalleli ve "Yetkililer neden sorunumuzu çözüme kavuşturmuyor" diye veryansın ediyor.
"Herkes işini yapsın, herkes işini yaparsa sorunlar da kalmaz"
Büyükşehirlere göç etmiş mahalle sakinlerinin köylerine dönüş yapmaları nedeniyle su sıkıntısının daha fazlalaştığına işaret eden Demirkıran, "Daha önce milletimiz normal kendi yazlık evlerine gidiyorlardı, su sorunlarımız fazla olmuyordu. Ama şimdilerde herkes mahallede kaldığı için su sorunu yaşanıyor. Yetkililer önlem alarak gerekeni yapsın. Kimseden şikayetçi değiliz, şikâyetimiz herkesin kendi işini yapmasıyla ilgilidir. Herkes işini yapsın. Herkes işini yaparsa sorunlar da kalmaz. 3 gün elektriğin gitmesi ne demek? Hangi çağda ve tarihte yaşıyoruz? Millet aya gitti hala biz eski tarihlere gitmenin peşindeyiz! Bu gerçekten bizler için bir zulümdür. Benim gözümde zulümdür. Çocuklarımız, torunlarımız buradadır, yıkanacak, banyo edilecek şekilde su yok." diyerek yaşanan soruna tepki gösterdi.
"Beddua almamak için bize hizmet etsinler"
"Kardaş" diyerek içten gelen bir ses tonuyla yetkililere seslenen mahalle sakinlerinden İbrahim Demirkıran, yönetimde hangi parti olursa olsun hayırlı hizmet beklediklerinin altını çizdi.
Hayırlı hizmetle buluştuklarında hizmet sağlayıcılara dua edeceklerini aksi taktirde beddua edeceklerini dile getiren Demirkıran, "Biz Adana'dan, İstanbul'dan yani Türkiye'nin birçok yerinden geldik, köyümüzde taziyemiz var. Rabbim ahirete göçen büyüklerimize gani gani rahmet eylesin. Tabi bu taziye vesilesiyle çektiğimiz sıkıntıları da dile getirmek zorundayız. Bakınız! Dün akşam elektrik yoktu, inanır mısınız çoğu kişi arıyor telefonla; yok o diyor aradım, yok o diyor kapalı, halbuki elektrik olmayınca şarjlar dolmuyor bu bir. Acılarımızı dile getiriyoruz, ha feryat mı dersiniz? Bizim güller diken olmuş ama inşallah bu hizmeti bize yapmayanlar o dikeni hissederler kendilerinde." dedi.
İlke Haber Ajansı