Seyfettin EKEN - Diyarbakır'ın yerel seçim hazırlıkları kapsamında HÜDA PAR'ın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, kent genelinde faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek seçim çalışmaları ve projeleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Gerçekleşen buluşmada Dinç, seçim çalışmaları ve projeleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Diyarbakır'daki medya temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, seçim sürecinde izleyeceği stratejileri paylaşarak, kent genelindeki projelerini detaylandıran Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dinç, toplantının başında, kent halkının beklentilerini dikkate alarak kapsamlı bir yerel yönetim anlayışını benimsediklerini ifade etti.
Seçim sürecinde izleyecekleri stratejileri anlatan Dinç, "Diyarbakır'ı, halkının hak ettiği modern, adil ve sürdürülebilir bir kent haline getirmek için yola çıktık. Bu süreçte şeffaf, katılımcı ve etkili bir yönetim anlayışını benimseyeceğiz" dedi.
Toplantıda, Diyarbakır'ın karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm odaklı projelerini detaylı bir şekilde açıklayan Dinç, özellikle şehrin ulaşım, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel konulardaki ihtiyaçlarını ele aldı. Dinç, kentteki kültürel zenginlikleri ve tarihi değerleri koruma, kültür-sanat etkinliklerini destekleme ve gençlere yönelik sosyal projeleri hayata geçireceğini vurguladı.
“Bu memleket bir yönüyle sahipsiz bırakılmıştır”
Diyarbakır’ın bölgeye hitap etmesine rağmen şehir hastanesinin olmamasına tepki gösteren Dinç, Diyarbakır’ın hak ettiği değeri bulmadığını ve bu sebeple sahipsiz bırakıldığını ifade etti.
Dinç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Benim en büyük amacım ve en büyük gayem bu güzel memlekete bu kadim memlekete hizmet etmektir. Diyarbakır'ın bizde yeri apayrıdır. Diyarbakır'a hizmet etmek bizim için bir aşk ve tutkudur. Çünkü Diyarbakır sıradan bir memleket değildir. Ancak bu güzel memleketimiz, hak ettiği değeri bulamamıştır.
Elazığ'da belki Diyarbakır'ın nüfusunun dörtte birine kadar bir nüfusu da yok 2018'de Şehir Hastanesi yapıldı ve faaliyette şuan. Ama Diyarbakır, bölgeye hitap etmesine rağmen şehir hastanesi yok. Geçmişte 3-4 milyona maliyetle yapılacak hastane şuan yapılsa 4 milyarın üzerinde ancak yapılabiliyor. Peki neden? Bu memleket bir yönüyle sahipsiz bırakılmıştır.”
“Vatandaşla görüştüğümüzde ilk dile getirdikleri sorunlardan bir tanesi de ulaşımdır”
Diyarbakır’ın büyük bir şehir olmasına rağmen bir tramvayın olmamasına değinen Dinç, “Tramvay ile ilgili ‘tramvay projesi bitti, ete kemiğe büründü, güzergâhları çizildi’ denildi ve animasyonları izletildi. Peki, Diyarbakır'da tramvay var mı? Yok! Biz köy köy mahalle mahalle geziyoruz. Vatandaşla görüştüğümüzde ilk dile getirdikleri sorunlardan bir tanesi de ulaşımdır. Öğrenciler okula gitmek için birinci otobüsü kaçırınca bu kez okuldaki birinci dersi de kaçırıyor ve diğer otobüsü beklemek zorunda kalıyor. Bazı öğrenciler de evine geri dönmek zorunda kalıyor. Belediyenin vereceği ilk hizmetlerden biri de şehir içi ulaşımdır. Tramvayın da hızlı trenin de buraya gelmesi gerekiyordu. Farklı şekilde ulaşımı rahatlatacak, trafiği rahatlatacak, nefes aldıracak projelerin olması gerekiyordu. Bizim trambüs ile ilgili projemiz var. Üçkuyu mahallesinden Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi'ne, oradan Şehir Hastanesi'ne, 500 Evler, otogar ve Nevruz parkına kadar bu şehrin kilit noktalarını birleştirecek şekilde projelerimiz var. Aynı şekilde teleferikle ilgili de projemiz var. Hem turizm hem katkı sağlamak hem de bu memleketim güzelliğine dikkat çekmek için projelerimiz olacak. Ulaşımı rahatlatacak bir projemiz de köprülü kavşaklardır.” dedi.
“Belediyeye ait düğün salonlarını gençlerimize tahsis edip çeyiz ve beyaz eşya konusunda desteklerimiz olacak.”
Gençlere yönelik projelerini açıklayan Dinç, “Bugün gençlerimiz evliliği hayal bile edemiyor. Hatta evliliğin hayalini bile kuramıyorlar. Niye? Çünkü evliliği düşününce aklına gelen ilk şey evini nasıl döşeyeceği, düğün salonu ve birçok masrafı düşünüp hesap yapınca evlilikten vazgeçiyor. Biraz daha cesur olup cesaretini toplayan ise borca girip evleniyor. Borç altındaki bir genç o evlilikten o evden bir huzur bulabilir mi sizce? O genç belki sabaha kadar borçtan belki sabaha kadar uyuyamıyor. Böyle olunca evde bir huzursuzluk oluyor. Bu huzursuzluk sonucu Allah muhafaza bir de boşanma oldu mu? Bu genç bu kez süresiz nafakayı ödemek zorunda kalıyor. Hadi gelin bu hayatın içinden bu çilenin içinden çıkın bakalım. Bizim her şeyden önce özellikle gençlerimizin istihdamına ve evliliklerine yönelik çalışmalarımız olacaktır. Biz ücretsiz bir şekilde belediyeye ait düğün salonlarını gençlerimize tahsis edeceğiz. Çeyiz ve beyaz eşya konusunda gençlerimize desteklerimiz olacak.” şeklinde konuştu.
“Diyarbakır'da ikamet etmiş olup bir üniversiteyi kazanan öğrencilerimize 10.000 TL eğitime destek bursumuz olacak”
Diyarbakır'ı geliştirmek ve daha da güzelleştirmek için projelerini açıklayan Dinç, “Diyarbakır'ın gençleri, özellikle küçük yaştaki çocukları çok zekidir. Biz onlara yönelik Belediye’ye ait yazılımcı yerlerini açacağız. Onlara yazılım eğitimi vereceğiz ve yazılımda yarışmalar yapacağız.” dedi.
Dinç, projelerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı;
“Özellikle aşevleri ile ilgili projemiz. Şefkat yerleri ile ilgili projelerimiz var. 21 yıl evli kalan Diyarbakırlı kadınlara 3.000 TL aile bütçesine destek projemiz var. İmar çalışmaları ile ilgili özellikle tarıma elverişli olan alanlara imar konusunda bir kısıtlama getireceğiz. Daha çok dağlık, tarıma elverişli olmayan yerlerde imara açma projelerimiz var.
Bununla birlikte VALİDEKART dediğimiz ulaşımla ilgili özellikle 0-4 yaş çocuğu olan annelere ücretsiz kart var. Aynı zamanda Diyarbakır'da ikamet etmiş olup bir üniversiteyi kazanan öğrencilerimize 10.000 TL eğitime destek bursumuz var.
Evli olup okuyan öğrencilerimiz varsa onlara kira desteği var. Eğitim kursu desteğimiz var. Yapay zekâyla trafik ışıklandırması için gerekli çalışmalarımız var. Bu konuda kadromuz vardır.
Engellilere yönelik çalışmalarımız var. Engelli taksi olsun, engelli otobüs olsun. Güzergâhları gideceği saatleri hepsi halkımızın rahat edeceği şekilde olacaktır.”
“Çocuklarımıza da ana dillerinde eğitim kreşleri açacağız”
Diyarbakır’ın yönetiminde sadece HÜDA PAR’ın kadroların olduğu meclis üyeleriyle değil aynı şekilde halktan oluşan halk istişare meclislerini oluşturarak Diyarbakır'ı birlikte yönetmek istediklerini vurgulayan Dinç, Bu memleketi tüm etnik grupların, tüm siyasi görüşlerin, tüm farklılıkların ve tüm mezheplerin memleket olduğunu ve hep beraber yöneteceklerini ifade etti.
Hem dine hem de dile sahip çıkacaklarını belirten Dinç, sözlerine şöyle devam etti;
“Hem Dinimiz hem de Dilimiz bizim değerlerimizdir. Kırmızı çizgilerimizdir. Bu konuda biz belediyede çok dillilik belediyecilik sistemini geliştireceğiz. Hem belediyenin içinde hem de mahallelerimizde her şeyden önce özellikle ana dilinde eğitim almak isteyenler için kurslar açacağız. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Sadece yetişkinlere ait değil küçük çocuklarımıza da ana dillerinde eğitim kreşler açacağız ve çocuklarımız da orada kendi ana dillerini öğrensinler. Biz kendi neslimize sahip çıkacağız, kendi gençliğimize sahip çıkacağız. Hiçbir kınayıcının kınanması da hiç umurumuzda değil. Çünkü bize göre diller Allah'ın ayetleridir. Allah'ın ayetlerini muhafaza etmek ve bu konuda kültürümüze de sahip çıkmak bizim birinci vazifelerimizdendir. Bizim parti programımızda Kürtçe’nin Ana dilde eğitiminin sağlanması ve Kürtçe’nin ikinci resmi dil olması için çalışmalarımız var. Belediye imkânları elimize geçtiği zaman Allah'ın izniyle bizim halkımız belediyeye gelince kendilerini, kendi dillerini görecekler.”
Seyfettin EKEN