Dilek AKİN - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, 8 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, Diyarbakır'da küresel pandemi sürecinde halkın kobay olarak kullanıldığını ve bilimsel dayanağı olmayan bir tedavi nedeniyle birçok hastanın yaşamını yitirdiğini iddia etti.
Ekinci, 27 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır Havalimanı'na özel bir uçağın indiğini ve bu uçakta tanınmış bir göğüs hastalıkları uzmanı profesör başkanlığında beş sağlıkçı ve iki sivilin bulunduğunu belirtti. Valilik personeli tarafından karşılanan bu ekip, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüştür. Sağlık İl Müdürü C.T ve başhekim E.B tarafından karşılanan ekip, Covid-19 virüsünü kanda ilaçsız tedavi edebilen bir cihazı Sağlık Bakanlığına satmak istemiştir. Ancak bakanlık, cihazın bilimsel dayanağının olmadığını ve dünyada bu cihaz ile yapılmış herhangi bir deney ya da faz çalışmasının bulunmadığını belirterek cihazı satın almamıştır.
Ekinci, ekibin başındaki M.S adlı kişinin Sağlık Bakanı'nın yakını olduğunu ve cihazın denenip raporlanmasını ısrarla istediğini iddia etmiştir. Başhekim E.B’nin cihazı hastaları üzerinde denemeyi kabul ettiği ve 3 gün boyunca hastalara bilgi verilmeksizin deneylerin yapıldığı öne sürülmüştür. Deneylerde birçok hastanın yaşamını yitirdiği ifade edilmiştir. Haziran 2020'de yapılan bir basın toplantısında "Türk Işın Tedavi" yöntemiyle Covid-19 tanısıyla yatan bir hastaya uygulama yapıldığı açıklanmıştı.
Bu bağlamda, Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sağlık Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:
Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin iddiaları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
27 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır Havalimanına inen özel uçak ve içerisindeki kişilerin hastaneye götürüldüğü doğru mudur? Bu kişilerin kimlikleri ve amaçları nelerdir?
Sağlık İl Müdürü C.T ve başhekim E.B’nin bu süreçteki rolleri nedir? Bu cihaz kaç hasta üzerinde denenmiştir ve şu anda kaçı hayattadır?
"Türk Işını" cihazının bilimsel geçerliliği nedir? Bu cihazın Covid-19 virüsünü kanda ilaçsız tedavi edebileceğine dair herhangi bir bilimsel kanıt var mıdır?
Bu tedavi yöntemi Diyarbakır’da ve Türkiye’de başka hangi hastanelerde kullanılmıştır ya da kullanılması önerilmiştir? Bu tedaviyi uygulamak istemeyen kaç hastane vardır?
27 Haziran 2020 tarihi ve sonrasındaki 3 gün boyunca Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kaç kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir? Bu kişilerden kaçına “Türk Işını” tedavisi uygulanmıştır?
Bu iddiaların aydınlatılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için hangi adımlar atılacaktır?
M.S adlı kişi kimdir? Bu kişinin Sağlık Bakanı ile bir bağı bulunmakta mıdır?
Bilimsel dayanağı olmayan bir cihazı hastalar üzerinde deneyen kişiler hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız?
İzinsiz tedavi uygulayan kişiler hakkında adli işlem başlatılması için bir girişimde bulunacak mısınız?
Basın açıklamasında iyileştiği ifade edilen 46 yaşındaki erkek hastanın kimliği açıklanacak mıdır?
Dilek AKİN