Mahir YÜKSEL - Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde çiftçiler, sezonun ikinci mısır hasadından bekledikleri verimi elde edemediklerini belirtti. İlk hasatta dönüm başına yaklaşık 2 ton mısır elde eden çiftçiler, ikinci hasatta bu rakamın 900 kilograma kadar düştüğünü ifade etti.
İkinci Hasatta Verim Düşüşü
Ağustos ayında ilk hasadı tamamlayan çiftçiler, ikinci ekimlerini yaptıktan sonra hasada geçtiğimiz haftalarda başladı. Ancak verim, beklenenden düşük oldu. Çiftçi Davut Solmaz, “Bu yıl ikinci hasatta dönüm başına 800-900 kilogram ürün elde ediyoruz. Geçen yıl bu rakam 1 ton 200-300 kilogramdı. Bu yılın verim düşüklüğünün sebebi sıcaklıkların fazla olması” dedi.
Solmaz, maliyetlerin de geçen yıla göre ciddi oranda arttığını vurgulayarak, “Mazot, gübre ve ilaç fiyatları yükseldi ama ürün fiyatı beklediğimiz kadar artmadı. Geçen yıl 2 ton verim aldığımız birinci hasat her zaman daha avantajlı oluyor” ifadelerini kullandı.
Artan Maliyetler ve Düşen Satış Fiyatları
Çiftçiler, maliyetlerin yüksekliği karşısında ürün fiyatlarının yetersizliğinden şikâyetçi. Çiftçi Askeri Kaçmaz, “Gübre, mazot, ilaç ve biçerdöver giderleri çok arttı. Şu an mısırın satış fiyatı 6-6,5 bin TL arasında, ancak bu rakam giderlerimizi karşılamıyor” dedi.
Kaçmaz, gübre fiyatlarının 14 bin TL’ye, elektrik faturalarının ise 700-800 bin TL’ye çıktığını belirterek, “Bu şartlarda çiftçinin kazancı yok denecek kadar az. Mısır üretiminde ciddi emek var ama satış fiyatı çiftçiyi tatmin etmiyor” dedi.
Yağışların Önemi Büyük
Çiftçiler, yağışların hasat üzerindeki etkisine dikkat çekerek son dönemde yağan yağmurların olumlu etkilerini gözlemlediklerini ifade etti. Kaçmaz, “Geçen yıl yağışlar daha iyiydi. Bu yıl yağışlar yeterli görünüyor ama Allah’tan umut kesilmez. Önümüzdeki günlerde daha fazla yağış bekliyoruz” diye konuştu.
Bu sezon yaşanan sorunlar, çiftçilerin üretimde karşılaştığı zorlukların altını çiziyor. Artan maliyetler ve düşük ürün fiyatları karşısında, çiftçiler destek politikalarının geliştirilmesini talep ediyor
Mahir YÜKSEL