Ahmet BEŞENK - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki işletmelere verilen Beyaz Bayrakları sürekli olarak denetliyor. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Kontrol ekipleri, Diyarbakır’daki işyerlerine kalite ve hijyen standartlarını belirleyen Beyaz Bayrak uygulamasını yürütüyor.
Beyaz Bayrak uygulaması, işyerlerinin kalite ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 50’den fazla teknik, hijyenik ve fiziki kriteri içeriyor. Ekipler, işyerlerine önce bilgilendirme yapıyor, ardından da denetimler gerçekleştiriyor. Denetimlerde aydınlatmadan temizliğe, teknik ekipmandan personel kıyafetine kadar geniş bir yelpazede incelemeler yapılıyor.
Şu ana kadar 200’den fazla işletmeye Beyaz Bayrak verildi. Büyükşehir Belediyesi, bu sayının 300’e çıkarılmasını hedefliyor. Beyaz Bayrak almaya hak kazanan işyerlerine, "Bu işyeri düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi Gıda denetim ekiplerimiz tarafından denetlenmektedir. Hijyenik ve sağlıklı bir ortam için Beyaz Bayrak asılı işyerlerini tercih edebilirsiniz" yazılı tabelalar asılıyor.
Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklı, Beyaz Bayrak uygulamasının bir kalite belgesi olduğunu belirtti. Türk Gıda Kodeksi’ne referans alınarak belirlenen kriterlerle yapılan denetimlerde, teknik, hijyenik ve fiziki şartlarında gerileme görülen işletmelerin Beyaz Bayraklarının geri alınabileceğini ifade etti. Saçaklı, “Beyaz Bayrak projesi, Diyarbakır’daki gıda alanında faaliyet gösteren işletmelere yönelik hazırlanmış bir kalite belgesidir. Bu belge, işletmenin teknik, hijyenik ve fiziki yönden standartları karşıladığını ve üst düzeyde bir üretim kalitesine sahip olduğunu gösterir” dedi. Ayrıca, Beyaz Bayrak almayı hak eden işletmelerin 6 ayda bir rutin olarak denetlendiğini ve eksiklikleri olan işletmelere süre verildiğini sözlerine ekledi.
Ahmet BEŞENK