Dilek AKİN - diyarbakır ve Mardin'de meydana gelen yangın felaketinde hayatını kaybeden 15 yurttaşımızın ardından, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yaptığı konuşmada acı ve öfkesini dile getirdi. Yaralıları ziyaret ettiğini ve durumlarının vahim olduğunu belirten Tanrıkulu, yangında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise şifa diledi.
Tanrıkulu, yaptığı konuşmada, yangın felaketinin neden olduğu acının derinliğine vurgu yaparak, hükümeti ve elektrik hizmetlerinin özelleştirilmesini sert bir dille eleştirdi. "Yirmi birinci yüzyıldayız. Uzaya uydu göndermekle övünüyorsunuz ama henüz köylere elektrik götüremiyorsunuz," diyerek, elektrik hizmetlerinin özelleştirilmesinin sonucunda meydana gelen denetimsizlik ve ihmallerin can kayıplarına yol açtığını belirtti.
Soruşturmanın şeffaf ve etkin olması gerekiyor
Yangının nedeninin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ön raporuyla DEDAŞ’ın elektrik hatlarından kaynaklandığının tespit edildiğini belirten Tanrıkulu, etkin ve şeffaf bir soruşturmanın acilen tamamlanması gerektiğini vurguladı. Olayla ilgili müdahalenin geç yapıldığı yönündeki iddiaların da ciddi şekilde ele alınmasını talep etti.
Acıda ortaklık yaratılmalı
Tanrıkulu, olayın Diyarbakır ve Mardin’de gerçekleşmesi ve yaşamını yitirenlerin Kürt olması nedeniyle müdahalenin geç yapıldığına dair görüşlerin yaygın olduğunu ifade etti. "Türkiye belki fiilen bölünmedi ama bu yangın bir kez daha gösterdi ki, duyguda bölünmüş, acıda ortaklık yok," diyen Tanrıkulu, sosyal medyada yangın hakkında yapılan ayrımcı ve nefret dolu paylaşımların soruşturulmadığını ve bu durumun toplumsal bölünmeyi derinleştirdiğini belirtti.
Parlamentoya çağrı: bir komisyon kurulsun
Toplumda duygusal bölünmüşlüğün giderilmesi için parlamentonun görev alması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, her siyasi partiden 15 milletvekilinin katılımıyla bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonun yangın bölgesini ziyaret ederek mağdurlarla dayanışma göstermesini önerdi. Böyle bir adımın, yangın bölgesindeki yurttaşlara devletin yanında olduklarını hissettireceğini ve toplumsal birliğin güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Telafi Mekanizmaları Hemen Hayata Geçirilmeli
Yangın felaketinin neden olduğu maddi zararların derhal ve etkin bir şekilde tespit edilerek, yargısal süreçler beklenmeden telafi edilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, Afet Yasası kapsamında afet bölgesi ilan edilmesi taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Son olarak, Sezgin Tanrıkulu, bu tür olaylarda duygusal ve toplumsal birlikteliğin önemini vurgulayarak, hükümeti ve yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Tanrıkulu’nun konuşması, toplumsal duyarlılık ve hükümetin sorumluluğuna dair önemli mesajlar içeriyor.
Dilek AKİN