KEREM DOĞAN - Dicle Üniversitesi’nin kuruluşunun 50. Yıl etkinlikleri kapsamında yayınlanan yedi kitap okurlarıyla buluştu.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, takdim yazısında, kitaplarla ilgili özet olarak şu ifadelere yer vermiş:
“Sanat, edebiyat, tarih şehir mimarisi ve toplumsal yapıyla yoğrulan büyük medeniyetler, asırlar boyunca insanlık tarihinin kültürel hafızasına derin izler bırakmıştır.
Bu medeniyetlerin coğrafi konumu, ticari ağı ve siyasi otoritesi bir sonraki neslin gelişimine önemli katkılar sunmuştur. Bu öneme istinaden medeniyetlerin kültürel birikiminin kayıt altına alınması zarureti ortaya çıkmıştır. Doğru bilginin inşası ve gelişimi sürecinde sanat, tarih, edebiyat, folklor giyim-kuşam, yeme-içme kültürü, siyasi ve askeri yapı ile şehrin mimarisi gibi daha pek çok alanda yapılan incelemeler, çeşitli yayınlar vesilesiyle toplumsal bellekte yer edinmiştir.
Yayınladığımız yedi kitap bu bilinçle hazırlanmış projenin bir ürünüdür. Söz konusu projede birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Diyarbakır’ımızın kültürel belleğinin geleceğe aktarılması hedeflenmektedir.
Dicle Üniversite’sinin 50. Yıl etkinlikleri kapsamında geniş bir yelpazede ve çeşitli kategorilerde hazırlanan armağan eserlerin bir kısmını oluşturan Diyarbakırlı edebiyat, sanat ve fikir insanlarının biyografileri ve eserleri güncel verilerle hazırlanıp insanlık hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda Âgâh-ı Âmid’î, Diyârbekirli Nigahi, Saîd Paşa, Süleyman Nazif, Ali Emîrî Efendi, Cahit Sıtkı Tarancı ve Esma Ocak gibi değerli şahsiyetlerin biyografileri, edebi kişilikleri ve eserlerinden örnekler ele alınmıştır. Armağan eserler şeklinde hazırlanan ve ilgili okurlara sunulan bu kaynak kitaplar ile Diyarbakır’ın ilmi, edebi, tarihi ve kültürel derinliği insanlığa bir kez daha hatırlatılarak şehrin geçmiş ile olan bağlarının daha da güçlenmesine vesile olacaktır.
Hazırlığı aylar süren, meşakkatli ve titiz bir çalışmanın mahsulü olan bu kıymetli eserleri yazın dünyasına kazandıran başta Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç olmak üzere, Prof. Dr. Kemal Timur’a, Prof. Dr. Kamuran Eronat’a, Prof. Dr. Atabey Kılıç’a, Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’a, Prof. Dr. İdris Kadıoğlu’na, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan’a, Doç. Dr. Ulaş Bingöl’e ve edebiyat serisi editörü Doç Dr. Özkan Ciğa’ya teşekkür ediyoruz.”
Kerem DOĞAN