Mahir YÜKSEL - Dicle Elektrik’in afet ve kriz durumlarında enerji ihtiyacını karşılamak için geliştirdiği "Mobil Süper Şarj Cihazı" projesi, Ar-Ge Çalıştayı’nda ödüle layık görüldü. Proje, 54 proje arasında 2. olarak önemli bir başarı elde etti.
Kriz Anlarında Enerji İhtiyacına Çözüm
Elektrikli araç sayısının artışı, doğal afetler ve savunma sanayiindeki gelişmeler, taşınabilir enerji depolama sistemlerine olan ihtiyacı artırdı. Dicle Elektrik, bu ihtiyaca yanıt verecek "Mobil Süper Şarj Cihazı" projesini hayata geçirdi. Proje, çok katlı binaların enerji ihtiyacını günlerce karşılayabilme kapasitesi ve elektrikli araçları mobil olarak şarj edebilme yeteneği ile dikkat çekti. Bu yenilikçi çözüm, EPDK, ELDER ve Enerji Uzmanları Derneği’nin düzenlediği Ar-Ge Çalıştayı’nda 54 proje arasından 2'ncilik ödülüne layık görüldü.
Yerli ve Milli TOGG ile Başarılı Testler
Dicle Elektrik Ar-Ge Direktörü Mustafa Çelikpençe, projeye dair yaptığı açıklamada, cihazın 18 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. Çelikpençe, “Mobil Süper Şarj Cihazı, hem Ankara hem de Diyarbakır’da yapılan saha testlerinden başarıyla geçti. Yerli ve milli elektrikli otomobil TOGG, bu cihazla 11 kWh gücünde şarj edilerek, sistemin güvenilirliği ve araçlarla uyumluluğu test edilmiş oldu.” dedi. Ayrıca Diyarbakır’daki Kırkkoyun İlkokulu’nda yapılan testlerde cihaz, okulu 2 saat boyunca kesintisiz enerji ile besledi.
Geniş Kullanım Alanı ve Ticari Hedefler
Çelikpençe, cihazın okul, iş yeri ve elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayabilecek şekilde tasarlandığını belirterek, “Sistemimiz, hem tek faz hem de üç faz şarj yetenekleriyle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Gerçekleştirilen saha testleri, cihazın taşınabilir enerji çözümleri için yüksek verimlilik sağladığını teyit etti. Talepler doğrultusunda ürünümüzü ticarileştirerek satışa hazır hâle getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Mahir YÜKSEL