Jan BELEK - Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Çocuk işçiliği ile mücadele komisyonu 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününe ilişkin bir açıklama yaptı.
Diyarbakır Barosu Adli Hizmet binasında yapılan açıklamaya baroya üye avukatlar katıldı.
Çocuk işçiliğinin Küresel bir sorun olduğuna vurgu yapılan açıklamayı Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Çocuk işçiliği ile mücadele komisyonu üyesi Av. Nupelda Eren okudu.
Yapılan açıklamada, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve mevzuat kapsamında çocuk işçiliği ile mücadele konusunda, kendisine yükletilen sorumlulukları yerine getirmediğini, bu konuda hak temelli, gerçekçi ve bütüncül politikalar geliştiremediğini belirten Av. Nupelda Eren, “Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında verilecek her tavizin çalıştırılan çocuk yönünden çeşitli ihlallere yol açacağı günümüzün bir gerçeğidir” dedi.
Açıklamasında konu ile ilgili TÜİK verilerine de değinen Av. Eren, Çocuk İşçiliği İle Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde, bu alanda veri tutma görevi yükletilen TÜİK'in, 2019 yılından itibaren tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde, çocuk işçi sayısına dair istatistik açıklamadığı görülmüştür. Bununla beraber TÜİK'in 2019 verilerine göre, 720 bin çocuk işçinin olduğu, yine TÜİK'in hane halkı işgücü araştırması, 2022 yılı sonuçlarına göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranının %18,7 olduğunu söyledi.
UNICEF'in 6 Nisan 2023 tarihli açıklamasında, Türkiye’yi ve Kuzey Suriye’yi sarsan iki büyük depremden iki ay sonra 2,5 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve çocuk işçiliği riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Çocuk işçiliği ile mücadele komisyonu üyesi Av. Nupelda Eren, UNICEF'in açıkladığı verilere göre depremden etkilenen 4 milyon çocuktan, en az 2 milyon çocuğun, eğitim hayatına devam edemediği, çocukların depremin yaratmış olduğu maddi ve manevi yıkım etkisiyle, çocuk işçiliğine itildiğini ifade etti.
Yaptığı açıklamada ayrıca, işçi olan çocuklar, geleceklerini sağlıklı bir şekilde kuramayıp, yetişkinlik dönemlerinde de, ekonomik zorluk, işsizlik gibi sıkıntılar yaşadığından, yoksulluk ve çocuk işçiliği bir döngü haline geldiğini belirten Eren, “Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocuk işçiliğinin birçok hak ihlalini beraberinde getirdiğini ve bu sebeple çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında çocuk hak temelli, gerçekçi ve bütünlüklü politikalar üretilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek bu alanda mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi.
.