ŞEYHMUS ÇETİN - Milli Eğitim Bakanlığı’nca kamuda tedbir tasarrufu kapsamında Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşımalı eğitimin kapsamı 50 kilometreyle sınırlıyken yapılan değişiklikle 30 kilometreye düşürüldü.
Kırsallardaki ailelerle ve öğrencilerle görüşerek duruma tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır Belediye Başkan adayı, iş insanı Cafer Pekdemir, “Diyarbakır’ın Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan ilçelerine bağlı kırsallar mahallelerinde yaşayan ve değişen yönetmenlik nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler yer almaktadır. Okul ile mahalle arasındaki mesafe 30 kilometreyi aştığı için iptal ediyor. Ders zili çaldı öğrenciler için eğitim başladı ve buralarda yer alan öğrenci evlatlarımız bir çoğu gidemedi. Hepimiz ve bu koşullarda yetiştik. Yaşadığımız olumsuz koşulları evlatlarımıza yaşatmamalıyız. Buradaki öğrencilerin okullarına gidebilmeleri pansiyonlara yerleştirilme şartına bağlanıyor. Ayrıca pansiyonlara yerleştirilen öğrencilerden pansiyon okul arası servis parası da isteniyor. Öğrencilerimizin velilerinin bir çoğu çocuklarını pansiyonlara göndermek istemiyor. Pansiyon koşullarının öğrenciler için uygun değil. Zaten kıt kanaat geçinen vatandaşlarımız hem çocuklarına hasret yaşayacak, çocuklarının pansiyonlar da kalma endişesini taşıyacak, hem de ekonomik olarak daha çok mağdur olacak.” dedi.
“Eğitimde tasarruf olmaz”
Pekdemir, Yeni düzenlemenin, kırsal mahallerde ve köylerde yaşayan öğrencilerin okula ulaşımını engellediğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nı derhal bu konuya çözüm getirmeye çağırıyoruz. Bu akıl almaz uygulama acilen sona erdirilmelidir. Tasarruf tedbirleri gariban halkımızın üzerine karabasan gibi çöküyor. Diyarbakır’ın ilçesinde olduğu gibi yüzlerce çocuk servislerin iptal edilmesi nedeniyle okula gidemiyor. Ülke genelinde 20 bin okul kapalı. Son dönemdeki sorunlar nedeniyle özellikle kız çocuklarımız okuldan uzaklaştı. Evlatlarımız için elimizden gelen yapacağız burada yer alan merciler bunu görmeli eğitimde tasarruf olmaz” diye konuştu.
Pekdemir, “Kapatılan tüm köy okulları yeniden açılmalıdır ve öğretmenlerimiz için de bir istihdam konusudur. Memleketimizdeki öğrenciler ve öğretmenlerin mağduriyeti giderilmelidir. Kız çocuklarının okula erişimi sağlanmalıdır. Servis iptaline derhal sona erdirilmelidir. Çocuklarımız pansiyonlara emanet edilmemelidir. Vatandaşlarımızın haklı isyanın sesiyim görmezden gelemeyiz geleceğimiz olan evlatlarımızı mağdur etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Şeyhmus ÇETİN