İş yaşamı, özellikle geleneksel olarak ev kadınlığı ve annelik rollerini üstlenen kadınlar için bir varoluş alanıdır. Ama hem çalışmak hem de ev kadını olmak kolay değildir. Evliliğin ilk günlerinde alınabilecek birkaç önlem ile hem iş hem de sağlıklı bir evlilik hayatının gerçekleşeceğine dikkat çeken Psikolog Merve Tepeli Yürüten, kadınlara bazı tüyolar veriyor.Kadın kendini keşfetmeye, yeteneklerini sınamaya, sosyal ilişkilerini geliştirmeye ve ekonomik özgürlüğünü kazanmaya bir işte çalışarak başlar. Bu durum kadınların sadece ev hanımı ve anne olmadıklarını göstermeleri açısından oldukça önemlidir.
Evlilik ise kadının iş yaşamındaki mevcut durumuna, pozisyonuna, eş olma, ev kadını olma ve annelik rollerinin sırasıyla dâhil olduğu bambaşka bir platformdur.
Özellikle evliliğin ilk yıllarında kadınlar, üstlendikleri tüm rolleri kusursuz bir biçimde oynamayı hedeflemekteler. Bu konuda bazen kendilerine oldukça acımasız davranarak, mükemmel bir eş, ev kadını ve iş kadını olmaya çalışabilirler. Bir süre sonra, kadın kendine zaman ayıramamakta, kendisiyle ilgili isteklerini hep erteler duruma gelmekte.
Çalışan kadın, çevresinin ona yüklediği sorululukları tam anlamıyla yerine getiremediğinde kendisini beceriksiz, başarısız, hiç kimseye yetişemeyen biri olarak görür. Tükenmiş, mutsuz ve yalnız hisseder. Bu duygularla evine ve eşine gereken ilgiyi gösteremez, iş yerinde verimi bile düşebilir ve kendini çaresiz hissedebilir.
Çalışırken bir evliliğin gerçekleşmesi durumunda, ilk günlerde alınabilecek birkaç önlem ile bu sorunların önüne geçilebilir.
* Evli bir kadın, mutlaka kendisine zaman ayırmalıdır. Belirli aralıklarla arkadaşlarıyla bir araya gelebilir, onlarla sohbet ortamı yaratabilirler.
* Hem iş yerinde hem de evde en iyi olmak düşüncesinden vazgeçerek onun yerine yeterince iyi olmayı öğrenmelidirler.
* Evdeki tüm sorumlulukları üstlenmek yerine, eşleriyle birlikte iş bölümü yaparak sorumlulukları dağıtabilirler.
* Gün içerisinde yaşanan olumlu ya da olumsuz tüm süreçleri eşleriyle paylaşabilmeli, fikir alışverişinde bulunabilmelidirler. Sağlıklı bir iletişim, sağlıklı bir ilişkiyi de beraberinde getirecektir.(Hürriyet)
.