EDEBİYAT

Bircan Değirmenci’den arafta kalmış bir aile hikâyesi:  Porçakal

Gazeteci-yazar Bircan Değirmenci ikinci kitabı Porçakal ile edebiyatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

özDİYARBAKIR –  İnsan hakları aktivisti avukat Eren Keskin’in yaşamı üzerinden insan hakları hareketinin yaklaşık otuz yıllık bir dönemini anlattığı ‘Keskin Bir Hayat’ kitabıyla edebiyat dünyasına adım atan Gazeteci-yazar Bircan Değirmenci ikinci kitabı Porçakal ile edebiyatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

11 Nisan'da İletişim yayınlarından çıkması planlanan Porçakal’da Değirmenci’nin kitabını yayın evi şu sözlerle yorumluyor:

Diyarbakır’dan İstanbul’a 1970'li yılların ortalarında göç eden, büyük şehrin girdabında hayatta kalmak için çırpınan arafta kalmış bir aile hikâyesi... Yaslı bir anne ile dünya yansa umurunda olmayan, anason kokan bir babanın hasbelkader büyüyen yedi çocuğu. Geçmişteki Gazi Köşkü, Suriçi, Lalebey Mahallesi, Menekşe Plajı, gazinolar, sinemalar, Boğaziçi, Adalar, Şehremini, Samatya...

Bircan Değirmenci, yaşanmışlıklarını hikâyeleştirirken, İstanbul-Diyarbakır arasında mekik dokuyan bir kız çocuğunun parıldayan şaşkınlığıyla göz göze getiriyor bizleri”

Kitaptan alıntı:

Keşke o radyoyu da getirmeseydik. Annem ve ablam tam buraya ayak uydurmaya çalışırken radyodaki ses yüzlerine bir tokat gibi çarpıp gurbette olduklarını hatırlatırdı çünkü. Ellerinde ne iş varsa bırakarak radyonun karşısına oturup şarkı başlamadan ağlamaya hazırlanırlardı. "Şimdi de TRT sanatçısı Ayla Gürses'ten dinliyoruz: "Gurbet o kadar acı ki."