Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı 112 personeli Paramedik Hatice Ayten Akaslan, Heimlich manevrası hakkında bilgi verdi.
Akaslan, bebeklerde Heimlich manevrasının yetişkinlerde ve çocuklarda uygulanan manevradan farklı olduğunu belirtti.
"Kesinlikle körlemesine dalış yapmıyoruz"
Yabancı cisim tıkanıklığına yetişkinlerde ve çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de çok fazla rastlandığını ifade eden Akaslan, "Bebeğin gözleri hareketsiz kaldığında, rengi morardığında ve solunum sesleri azaldığında bebekte yabancı cisim tıkanıklığı olduğunu anlıyoruz. Bu durumda sakin olmamız gerekiyor öncelikle. Eğer yabancı cismi görebiliyorsak serçe parmağımızla bebeğimizin sol yanağından girerek sağ yanağına doğru yabancı cismi alabiliyorsak alıyoruz, alamıyorsak kesinlikle körlemesine dalış yapmıyoruz." dedi.
"İlk yardımda basit müdahaleler hayat kurtarır"
Manevranın devamını anlatan Akaslan, "İşaret ve orta parmağıyla bebeğin çenesi tamamen kavranır. Kolumun ön kısmına yatırıyorum bebeğimi gövdem ve kolum arasında tamamen destekliyorum çünkü bebeğimin düşmesini engellemem gerekiyor. Bebeğimin her iki köprücük kemiğinin ortasına elimin topuğuyla süpürür tarzda beşer kez vurmam gerekiyor. Yabancı cismin varlığına bakıyorum eğer çıkmadıysa diğer kolumun üzerine alıyorum. Kafasını tamamen destekliyorum. Aynı şekilde gövdemle destekliyorum. İki meme arasına V çizgi çizdiğimde göbek deliğinin bir parmak üstüne iki parmak yöntemiyle beşer kez süpürür tarzda Heimlich manevra evresini tamamlıyorum. Benim şu an yaptığım bir tur. Yabancı cisim çıkana kadar bunu beşer kez devam ediyorum. 112 gelene kadar hastanın bilinci kaybolana kadar devam etmem gerekiyor." diye konuştu.
İlke Haber Ajansı