KEREM DOĞAN - Kısa adı BADIKAN-DER olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Badıkan Derneğin yaklaşık üç yıl önce kurulmasına rağmen, çok sayıda vatandaşa hizmet etiklerini ve bir çok kan davasını barışla sonuçlandırdıklarını söyledi.
Üç yıla yakın bir zamandır Badıkan Derneği başkanlığını yapan Savaş Badıkan derneklerinin amacını halka hizmet olarak belirterek şöyle konuştu:
“Tarihi yüzyıllara dayanan büyük bir aşiretiz. Amacımız, dayanışma ruhu ile hareket ederek, birlik ve beraberlik içinde üyelerimizle birlikte faydalı işler yapmaktır. Bu arada dar gelirli vatandaşlarımıza maddi ve manevi yardımda bulunarak, diğer illerde de dernekler kurarak bir federasyon çatısı altında toplanmaktır. Elimizden geldiğince Şeyh Edebali'nin "Halka Hizmet Hakk'a Hizmettir" sözünden hareket ederek hizmet etmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 6 şubat depreminde hasarlı olan binaların yanında 15 gün boyunca vatandaşlarımıza sıcak yemek dağıttık. Diyarbakır’da ve bazı vilayetlerde çok sayıda vatandaşımıza maddi ve manevi olarak katkıda bulunduk.
Şu anda dernek bünyemizde 21 öğrenciye burs veriyoruz. Bu yardımlar tamamen aşiret büyüklerimiz ve hayırseverler kimseler tarafından yapılmaktadır. İlimiz, çevre il ve ilçelerimizde sosyal sorumluluk alanında hizmet etmeye çalışıyoruz. Kavgalı ailelerin problemlerini her iki tarafı da dinleyerek, ikna ederek, barış yapmalarını sağlıyoruz.
Tabii barış yaparken çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Barış yapmak kolay değil. İnanılmaz derecede hassas ve sorumluluk isteyen bir iş. Ortada bir haksızlık varsa onu gidermeye çalışıyoruz. Biz daima hak, hukuk ve adaletten yanayız. Kişilerin maddi ve manevi olarak zengin veya fakir olmalarına ve sosyal durumlarına bakmadan, daima haklının yanında yer alıyoruz. Bu sorunları, aşiret büyüklerimizle istişare ederek çözüm bulmaya çalışıyoruz. Barış yaparken gerekirse emniyetten, savcılıktan, jandarmadan, sivil toplum örgütlerinden ve kanaat önderlerinden destek alıyoruz. Sağ olsunlar hepsi de bizlere gerekli desteği sağlıyorlar. Şu ana kadar birçok hadiseyi büyümeden önleyerek, barışla sonuçlandırdık.” dedi.
Savaş Badıkan, “Badıkan aşireti olarak hepsi de saygın olan büyüklerimizin katkılarıyla ve onların tecrübelerinden mutlaka faydalanıyoruz. Her zaman büyüklerimizin saygı ve sevgisini bizzat gözetleyerek, faydalı hizmetler yapmaya çalışıyoruz. Dernek olarak tek amacımız halka hizmet etmektir. Diyarbakır, Mardin, Muş ve Batman’da çok sayıda aşiret üyelerimiz var. Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de de yeni dernekler kurup federasyon çatısı altında toplanmak istiyoruz. Bunlarla ilgili bir çalışmamız var. Badıkan aşireti olarak, dernekler federasyonu kurmak amacındayız. Diyarbakır’da böylesine büyük bir aşiretin federasyona gitmesi gereklidir. Merkezi, Diyarbakır’da olmak üzere bir federasyon kurmak amacındayız. Kesin olmamakla birlikte sayımızın on binlerin üzerinde olduğunu düşünüyorum.
Biz asil ve soylu bir gelenekten geliyoruz. Dolayısı ile, yanlış yapma şansımız yoktur. En doğru çözüm, ne ise onu yapmak zorundayız. Ben her şeyden önce Diyarbakırlıyım. Ancak aşiret olarak Badıkanlıyım.
Dernek başkanı olarak bugün biz varız, yarın başka biri gelir. İnsanlar gelip geçicidir. Kalıcı olan kurumlardır. Badıkanlılar ; dürüst, şahsiyetli misafirperver ve asil bir aşiretin mensuplarıdır. Hiç tanımadığınız bir Badıkanlı’nın evine gidin. Sizi tanımasa dahi misafir olarak kabul eder ve elinden gelen her türlü ikramı yapar. Sizi baş tacı eder.
Sonuç itibariyle, BADIKAN-DER olarak tek amacımız halka hizmet etmektir. Eğer halkımıza faydamız olursa kendimizi mutlu hissederiz. Bu konuda derneğimize katkı sunan ve emeği geçen herkese müteşekkiriz.” diye konuştu.
Büyük bir aşiret
Badıkan Aşiretinin Türkiye’nin bir çok ilinde dernekleşerek varlıklarını sürdürmekte olduğunu belirten Başkan Savaş Badıkan, “Asırlardır tarih sahnesinde yeri olan bir aşiretimiz var. Akrabalarımız zamanında Türkiye’nin bir çok iline yayıldıkları için aşiretimiz çok büyük ve kalabalık bir aşirettir. Aşiretimizin büyüklerinin daha önce yaptıkları araştırmalarda aşiretimiz aynı zamanda Muş merkezde Diyarbakır’da Bismil, Çınar, Lice, Kulp, Ergani, Çermik, Van’da Erciş, Hakkari’de, Yüksekova, Mardin’de Kızıltepe, Ömerli, Savur, Nusaybin, Şırnak’ta, İdil, Cizre, Şanlıurfa’da Viranşehir ve Siverek, İzmir, İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve bazı illerde akrabalarımız var. Hatta Mısır’da bile üst düzey yönetici olmuş, Kulp’lu Selahaddin Eyyübiye hizmet etmek için 200 suvari Mısır’a gitmiş orada yerleşmiş kalmışlar.
Şu anda orada yaşıyorlar ve sosyal medya vasıtası ile onlara ulaşabiliyoruz. Zaman zaman komşu illere giderek akrabalarımız ile bir araya geliyoruz. Birbirimizi kaybetmemek ve varlığımızı sürdürmek için çalışmalar yapıyoruz. İnsan sosyal bir varlıktır ve toplum içinde yaşar. Yaşadıklarından ve çevresinden de mutlaka etkilenir. İnsanlar, birey ya da kurum olarak birbirlerini rakip değil, dost olarak görmelidir. Beraber olmanın herkesi güçlü kılacağını kavramalıdır. Güç birliği ile birçok şeyin başarılması mümkündür. Dayanışma ruhu ile hareket ederek, birlik ve beraberliğini sağlayan toplumlar, giriştikleri her mücadelede sosyal, ekonomik, eğitim gibi her alanda başarıya ulaşmışlardır. Bu vesile ile aşiretimizin gelişmesi ve topluma faydalı bireyler olması için birlik ve dayanışma içinde hareket ediyoruz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Türkiye'nin en büyük Aşiretlerinden biri
Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içinde bulunan en büyük aşirettir. Aşiretinin kökleri Mervânîler’in kurucusu olan (Bad)’a dayanmaktadır. Badıka gölgesi ise, Büyük çoğunluğu Diyarbakır İl sınırları içerinde yer alan aşiret Silvan, Kulp, Sason, Muş bölgesini kapsamaktadır.
Badıkan aşireti nedir?
Badıkan Aşireti bölge sınırları içindeki en büyük aşirettir. Aşiretinin kökleri Mervânîler’in kurucusu olan (Bad)’a dayanmaktadır.
Badıkan Aşireti Bölge sınırları içindeki büyük aşiretlerden biridir. Muş ilinde yaşayan Badıkanlıların sayısı oldukça fazladır.
Araştırmacıların beyanlarında Süleymani aşiretleri gurubundan olan Zilan aşiretine dayandığı iddia edilmektedir. Şerefname isimli kürd Tarihi kitabında
Süleymani Aşiretlerinin nesebinin Mervanoğulları sultanlarından Süleyman bin Abdulmelik'e dayandığı ifade edilmektedir.
(Kaynak: Şerefname sayfa: 200 M.E.B)
Mervani devletinin Abbasiler tarafından yıkılmasından sonra Mervan'ın oğlullarından Ubeydullah'ın Diyabakır'ın Kulp ilçesindeki dereé Xox , (Şeftali Deresi) denen bir bölgeye gelip yerleşmesinden sonra Başta Banuki aşireti olmak üzere daha önce Mervani yönetiminde bulunan aşiretler bir araya gelerek Süleymani aşiretlerini meydana getirdiler. Bu aşiretler, Banuki, Zıkziyan, Bociyan, Besyan, Dılxeyran, Zilan, Berazan, Huveyda (Hevidi) olup yönetim Merkezleri Meyfarqin Silvan) idi.
Bu aşiretler Müslüman ehl-i Sünnet taraftarı inancındaydı.
Badıkanlılar, Tarihte Akkoyunlu Türkmen Devletini destekleyen, Dunbuli, Zirikan, Mirdisi ve Süleymani aşiretleri ile birlikte hareket etmiştir.
Günümüzde Badıkanlılar Ehli sünnet olup şafii mezhebine mensupturlar.
Nüfusları hakkında büyük rakamlar ortada dolaşmasına rağmen, Diyarbakır çevresinde tahmini 15.000 civarında, Muş, Kars, Batman, Bingöl, Bitlis ve Van illerinde 12.000 kişi oldukları tahmin edilmektedir. Ancak büyük şehirlere göç yolu ile gidenlerin sayısı eklendiğinde oldukça büyük rakamlar ortaya çıkabilir.
Yaşadıkları Yerler; Diyarbakır, Kulp, Başbuğ, kayahan, İnkaya, Yayık, Kocadağ, Yarımca, Erenler, Kollukayak, Yavuz, Ünal, Karaorman, Alaca, Taysever, Yertutan, Şeyhyayla ve Cebeci köylerinde, Silvan ilçesi ve Muş ili.
Muş ilinde; Merkeze bağlı, Dilimli, Aligedik, Yedipınar, Güdümlü, Eralanlı, Eğirmeç, Yörecik ve Kayalısu köylerinde; Kars İli Digor İlçesi Sokunlu Köyünde, Badıkanlılar yaşamaktadır.
Aşiretinin kökleri Mervânîler’in kurucusu olan (Bad)’a dayanmaktadır.
Kaynak : (Prof. Ahmet Özer. Doğuda Aşiret düzeni Sayfa:47)
Badıkan aşireti nedir?
Badıkan Aşiretinin ilk yaşam yeri kulptur. Diyarbakır kulp ilçesinden Mezopotamya ve Türkiyenin bir çok bölgesine dağılmıştır.
Badıkan Aşireti (EŞİRA BADIKA) 12 koldan yani 12 kardeşten oluşur. Her 12 kardeşte erkek olduğu bilinir. Babalarının adı Şeyh Badin'dir. Mezarı Diyarbakır Kulp Şeyh Badin ziyaretindedir.
Badıkan Aşiretinin kolları şu şekildedir;
1.Kerra 2.Şerefka 3.Laçıka 4.Xweşıka 5.Reşıka 6.Kanıka 7.Araşka 8.Memıka 9.Welika 10.Ağıka 11.Nasırka 12.Cımıka
Mervânî Devletinin kurucusu ve Badıkan Aşiretinin büyük dedesi Hükümdarı Dostik oğlu Bad-Baz.
BADIKANIN DEDELERİ- BADH BİN DOSTİK TARİHÇESİ
Badh Bin Dostik; Bir asırdan fazla ayakta kalan bu devlet, kurulduğu bölgede önemli imar faaliyetleri gerçekleştirmiş ve bu eserlerin bir kısmı günümüze kalmıştır. Mervânî Devleti’nin kuruluşu, bölgenin dini ve etnik yapısının değişmesinde etkili olmuştur. Savaşçı ve cesur bir karaktere sahip Mervani Devleti’nin ilk ve kurucu hükümdarı Badh Bin Dostik’tir.
Kendisine Bad (Rüzgar gibi) veya Baz denilmesi hususunda bir çok rivayet vardır. Badıki Aşiretinden olduğu için Bad olarak nam yaptığını ifade edilmektedir.
Gençliğinde bir çoban olan Bad bin Dostık fakir olmasına rağmen bayramlarda ve belli zamanlarda hayvanlarını keserek fakir kesimlere dağıtıyordu.
Ekmeği ile ve cömertliği ile etrafına yüzlerce insan ve aile toplandı. Herkes onu seviyordu.
Badh zengin kervanlara saldırarak mallarına el koydu. Ele geçirilen mülkleri çevresindeki yoksul ailelere dağıttı. Cömertliğinden dolayı halk tarafından kahraman olarak görüldü.
Çevresindeki gençler etrafında toplamaya başladı. Güç kazanarak Badh Bin Dostik, Bizans, Hamaden, Buyid ve Bagratid devletlerine seferler düzenlemeye başladı. Bu keşifler sonucunda Diyarbakır’dan Musul’a kadar topraklarını genişletti. Bağdat şehrini de kuşattı. Badh Bin Dostik Bölge halkı tarafından ölümsüz bir kahraman olarak görüldü.
Kerem DOĞAN