Dicle Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Sedat Arıtürk, 5 Ocak Cuma günü vefat etti. Kadim şehrimize çok önemli hizmetlerde bulunan, Değerli bir hemşehrimiz Arıtürk’ü ‘Diyarbekirde İz Bırakanlar’ adlı kitabımda uzun uzun anlatmıştım. Vefatı dolayısı ile onun biyografisini ve yaptığı hizmetleri bir kez daha anlatmakta yarar var düşüncesiyle bu köşe yazısını kaleme aldım.
PROF. DR. SEDAT ARITÜRK KİMDİR ?
Arıtürk, 1931 yılında Çermik’te doğdu. Çocukluk ve okul öncesi dönemini memleketi olan Çermik’te geçirdi. Çermik’te başladığı ilkokulu, babasının memuriyeti nedeniyle gittikleri Ergani ilkokulu’nda tamamladı. Ortaokul ve Lise eğitimini Diyarbakır’da tamamlayarak Ziya Gökalp Lisesi’nden mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi sınavlarını kazanıp askeri öğrenci olarak Askeri Tıbbiye okuluna girdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1956 yılında Teğmen rütbesi ile askeri hekim olarak mezun oldu. Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde bir yıllık stajyerlikten sonra, kıta hizmetini yapmak üzere gittiği Doğubayazıt’ta 3 yıl kaldı. Bu hizmetten sonra Ankara’ya tayini çıkan Sedat Arıtürk, Ankara’da Ordu Donatım Okulu Tabipliği ile Harp Okulu Tabipliği görevlerinde bulundu.
1962 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Enfeksiyon Hastalıkları asistanlığına başladı. Profesörler Kurulu kararı ile iki yıllığına Kanada’ya gönderildi. Kanada’da bir yıl Quebec Eyaleti Ste. Marie Hastanesi, bir yıl da Montreal’deki Pasteur Hastanesinde uzmanlığı ile ilgili eğitim gördü. Süresi dolunca Türkiye’ye dönüp GATA’da asistanlığını tamamlayarak, 1965 yılında uzman hekim oldu.
1970 – 1972 yılları arasında GATA Enfeksiyon Hastalıkları bünyesindeki Biyoloji Enstitüsü’nde görev yaptı. Bu sırada akademik çalışmalarına da devam etti. Kendi isteği ile 1972 yılında memleketi olan Diyarbakır’a Askeri Hastane İntaniye Kliniği Şefi olarak tayin edildi. Daha önceki görevlerinde başlamış olduğu Doçentlik çalışmalarını tamamlayarak 1976 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Doçentlik sınavlarını kazanarak üniversite Doçenti oldu ve hastane başhekimliğine getirildi. 1979 yılına kadar devam eden Askeri Hastane Başhekimliği sırasında, hastane bünyesinde yaptığı birçok yeniliklerin yanında; Diyarbakır’da patlak veren Kolera salgınında branşı icabı asker ve sivil hastaların tedavilerinde oldukça büyük hizmetleri oldu.
1979 yılı Ağustos ayında GATA Mikrobiyoloji Kürsüsü doçentliğine tayin edildi. 1981 yılında Profesör oldu. Gülhane’deki görevi sırasında Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi Başkanlığına getirildi. Halkımızın sağlığı bakımından çok önemli görevleri olan bu müessese’deki hizmetlerin iyileştirilmesinde de oldukça önemli uygulamalar yaptıktan sonra asli görevi olan GATA’ya geri döndü. 1984 yılında GATA Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı oldu, aynı yıl Tuğgeneralliğe terfi etti. İstanbul’a yerleşmeyi planladığı için 1987 yılında kendi isteği ile İstanbul’daki MSB Çamlıca Askeri Hastanesi’ne tayin edildi. Ağustos 1988 yılında Silahlı Kuvvetler’den emekli oldu.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ OLDU
Aynı yıl, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın önerisiyle, Cumhurbaşkanlığı’nca Rektör olarak atandı. İki dönem, (sekiz yıl), süren Rektörlük görevi sırasında oldukça zor koşullarda başarıyla görev yaptı. Üniversite bünyesinde açılışını gerçekleştirdiği birçok fakülte, yüksekokul ve merkezlerden başka; eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla Üniversite’yi halkın ayağına götürerek Ergani, Çermik, Bismil, Çüngüş ve Şırnak’ta üniversiteye bağlı Meslek Yüksek Okulları açtı.
1996 yılı Temmuz ayında yasal olarak Rektörlük görevi bitince, bu defa 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığına getirildi. 1998 yılında yaş haddi nedeniyle bu görevinden ayrıldı. İstanbul’da Maltepe ve Doğuş Üniversite’lerinde Mütevelli Heyet Üyeliği, ve Kadir Has Üniversitesi’nde bir süre görev yaptı. Çeşitli dergilerde yayınlanan 30’dan fazla bilimsel çalışması bulunan Prof. Arıtürk’ün ekip olarak yaptığı bir çalışma TÜBİTAK ödülü aldı. Dünyanın sayılı projelerinden olan GAP’ın merkezinde bulunması nedeniyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde ülkemizde ilk defa GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin açılmasını gerçekleştirdi. Üniversitemize değerli katkıları olan 8. Cumhurbaşkanı Sn. Turgut Özal ile 9. Cumhurbaşkanı Sn. Süleyman Demirel’e Dicle Üniversitesi Senatosunca hazırlanan Fahri Doktorluk diplomalarını verdi.
Evli ve 2 çocuk babası olan değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Sedat Arıtürk , önceki gün vefat etti. Dün İstanbul Salacaktaki Selimiye camiinde kılınan öğlen namazından sonra toprağa verildi. Evet… Diyarbakır değerli bir evladını kaybetti. Unutulmaz hizmetleriyle, örnek alınacak davranışları ve sağlam karekteriyle her zaman özlem ve saygıyla anacağımız Bir Diyarbekir beyefendisi olan kıymetli hemşehrimiz Prof. Dr. Sedat Arıtürk’e Rabbimden rahmet diliyorum. Ruhu şad, mekânı ve makamı cennet olsun…