Çocukların hayatında dede ve nenenin büyük önemli vardır. Çocukların en rahat ettiği yerlerdir dedelerin, anneannelerin, babaannelerin evleri. Kendi evlerin yapamadıklarını orada yaparlar. Anne ve babaları yasak koyar ama yasaklar dede evinde kalkar.
Çocuk gelişiminde dede ve nenenin rolü çok büyüktür. Onların öğüt verici, yol gösterici özellikleri çocukların hayata sağlıklı bakmasını sağlar. Dede ve ninelerin bir öğretmen gibi akıl vermeleri, masal anlatmaları, aynı zamanda sırdaş olmaları, geçmiş anlatmaları çocukların hayatı sevmesini sağlar. Çocuklar hiç bıkmadan onların yanında kalabiliyor.
Anne, babanın ailedeki rolüyle dede ve ninenin rollerinin, çocuk açısından farklıdır. Torun ilişkisinde dürüstlük ve içtenlik vardır. Emekli olmuş büyüklerin, dedelerin, ninelerin kendilerini yalnız hissettiklerinde torunları onların yalnızlığını giderir. Torunlar çok soru sorarlar. Anne ve baba bir müddet sonra sıkılır fakat dede ve nene tüm zamanını onların sorularına ayırabilir. Birbirlerini sıkılmadan dinlerler. Dedeler neneler torunlarına hatıralarını anlatır. Çocuklar tekrar tekrar dinler. Bir başkadır dede, nene torun ilişkisi.
Dede evinde çocuk serbesttir. Kimse ona karışamaz. Evde yiyemediklerini orada yerler. Yani sınırsız özgürlükleri vardır. Anne kendi evinde kendi kurallarını uygular ama çocuk babaannesinin, dedesinin evine gittiği zaman orası serbest bir yerdir, oraya karışmaz. Anne baba bir şey yapamayınca çareyi eve gitmekte bulur. Tabi çocuklar gitmek istemez ama mecbur gitmek zorundalar.
Bütün dede ve neneler aynı değil ama çoğunluğunun torun sevgisi aynıdır. Hemen hemen hepsi torunlarıyla mutlu olurlar. Bazıları kalabalıktan gürültüden rahatsız olsa da torunların yeri bir başkadır.