YİĞİTLİK NEDİR?!..
BİR MİSKAL K U Ş L A R Haber verir mi acep havada uçan kuşlar, Ne gün matem tutacak viranede baykuşlar?
BİR MİSKAL
K U Ş L A R
Haber verir mi acep havada uçan kuşlar,
Ne gün matem tutacak viranede baykuşlar?..
MM
GÖZLÜYORUM
YİĞİTLİK NEDİR?!..
MEVLÜT MERGEN AMİDİ
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Kul Müslüman kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allahü Teala’da o kulun yardımında olur” buyurdular.
Ebu Ali ed-Dakkak (rah.) şöyle dedi: “Bu ahlak kamil manada ancak Resulullah efendimiz (s.a.v.)’de olur. Zira kıyamet günü herkes ‘nefsi nefsi’ deyip kendini düşünürken Resulullah Efendimiz (s.a.v) ‘ümmeti ümmeti’ buyurarak ümmetini isteyecektir”
Ahmed bin Hanbel’in (rah) oğlu şöyle dedi: “Babama yiğitlik nedir diye soruldu. O da nefsinin arzularını, Allah’tan korktuğun için terk etmendir” dedi”
Kur’an-ı Kerimde Ashab-ı Kehfe “yiğit” denilmesi, Rablerine iman ettikleri içindir.
Yiğit putları kıran kimsedir. Her insanın nefs-i emmaresi kendisi için put mesabesindedir. Hakiki yiğit, nefsinin heva ve hevesine muhalefet edendir. Yiğitlik, kardeşinin hatalarına tahammül ederek ona yumuşaklıkla muamele etmektir.
Yiğit, intikam alan değil, insaflı olandır.
Yiğitlik;
Güzel ahlaktır
Başkasına karşı kendinde bir fazilet ve üstünlük görmemektir.
Hazret-i Allah’ın rızası için nefse düşmanlık etmektir.
Müslümanlara eziyet etmemek ve onlara ihsanda bulunmaktır.
Sünnete sarılmaktır.
Vefakar olmak ve haddini bilmektir.
Şakik-i Belhi Hazretleri, Cafer-i Sadık Hazretlerine: “Yiğitlik nedir?” diye sordu. “Bu hususta sen ne diyorsun?” deyince Şakiki Belhi (rah) : “Bir şey ihsan edilirse şükrederiz; ihsan edilmezse de sabrederiz. İşti yiğitlik budur” dedi.
Bunun üzerine Cafer-i Sadık (r.a.) “Bizce yiğitlik şudur: bize bir ihsan olunursa isar (ikram) ederiz; mümin kardeşlerimizin ihtiyacını kendimizinkinden daha üstün tutarız ve onları kendimize tercih ederiz. İhsan edilmez, men edilirsek de şükrederiz.”
Demek ki yiğit, üstün meziyetleri olan insan demektir, yoksa gücüne güvenerek “vurdum mu deviririm” demek yiğitliğin tam tersidir, bundan böyle birilerine “yiğitsin” ya da “yiğidim” denilecekse yukarıda sıralananlara bakarak hüküm vermek gerekir.
Evlat yukarıdaki şartları taşıyorsa ana-babası ona “yiğidim, evladım” demekte haklı olur, yiğitlik bir haslettir ve herkeste bulunmaz sadece “gerçek yiğitlerde” bulunur, ne mutlu o yiğitlere ki Allah’ın dinine hizmet ederler, din kardeşlerini kendi nefislerine tercih ederler!..
Selam ve dua ile.