YARARLI İLİM HANGİSİ?
BİR MİSKAL S U A L İman aşı evleri ne zaman açılacak, İnsan küfür derdinden ne zaman kurtulacak? MM GÖZLÜYORUM YARARLI İLİM HANGİSİ? MEVLÜT MERGEN AMİDİ Resulullah Efendimiz (s
BİR MİSKAL
S U A L
İman aşı evleri ne zaman açılacak,
İnsan küfür derdinden ne zaman kurtulacak?
MM
GÖZLÜYORUM
YARARLI İLİM HANGİSİ?
MEVLÜT MERGEN AMİDİ
Resulullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Bir çok ilim vardır. O halde siz, her şeyin en güzelini ve en faydalısını” alın. Yine başka bir Hadis-i Şeriflerinde de “Muhakkak şu (şer’i) ilim dininizdir, onu kimden aldığınıza dikkat ediniz” buyurdular.
Meşhur muhaddislerden Abdurrahman bin Mehdi (rah) dedi ki: “eskiden şöyle söylenirdi. Bir kimse ilim cihetinden kendisinden üstün bir kimse ile karşılaştığı zaman o günü ganimet sayar, bilmediklerini ondan öğrenirdi.
İlmi kendisi ile müsavi olan bir kimse ile karşılaştığı zaman onunla müzakere eder ve bazı bilmediklerini de ondan öğrenirdi.
Kendisinden aşağı derecede bir kimse ile karşılaştığı zaman ona karşı tevazu gösterir ve ona bildiklerini öğretirdi.”
Selman-ı Farisi (r.a.) Huzeyfe (r.a.) a şöyle dedi: “muhakkak ilim çoktur, ömür ise (bütün ilimleri öğrenmeye yetmeyecek kadar) kısadır. O halde ilimden dinin için sana lazım olanı al, gerisini terk et ve ona ehemmiyet verme.”
Şa’bi (r.a.) bu hususta şöyle demiştir: “Şayet bir adam, Şam’ın en uzak noktasından, Yemen’in en uzak noktasına seyahat etse de bu seferinde ömrünün geriye kalanında kendisine fayda verecek bir kelime öğrense, seferi boşuna gitmiş olmaz.”
Hızır Aleyhisselam, Musa aleyhisselam’a şöyle dedi: “Ey Musa, bil ki muhakkak senin kalbin bir kaba benzer. O halde kabına ne doldurduğuna iyi bak, dikkat et.”
İsa Aleyhisselam buyurdu ki: “Bir çok ağaç vardır, lakin hepsi meyve vermez. Bir çok alim vardır, lakin hepsi irşad edici (doğru yola yönlendirici) değildir. Bir çok meyve vardır, lakin hepsi güzel yenilebilir değildir. Bir çok ilim vardır, lakin hepsi fayda vermez.”
Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular: “her alimin yanında oturmayın. Sizi beş şeyden beş şeye; şüpheden yakine, kibirden tevazuya, düşmanlıktan nasihate, riyadan ihlasa ve (dünyaya) rağbetten zühde (dünyaya rağbet etmemeye)davet edenlerin yanında oturun”.
Bütün bunları düşündüğümüzde görürüz ki yararlı ilim insanın ebedi hayatını kurtarmaya yönelik olan ilimdir, hem sonra ilim dünyalık elde etmek için değil, hem kendisine hem de insanlara yararlı olmak için öğrenilmelidir.
İlim ışıktır, ışık ise karanlık gidericidir, karanlık cehalettir ve cehalet karanlığını ışığa kavuşturmak için de yararlı ilim gerektir.
Alim, din ilimlerini öğrenen ve öğretendir, burada alim ile günümüzde
sayıları yüz binlerden fazla olan “bilginlerle” karıştırmamak gerekir.
Selam ve dua ile.