Yağmur bereketi hasadı bereketlendirdi, fiyatlar çiftçiyi yordu
Diyarbakır'da bu yıl yağışlar bol, hasat bereketli fakat çiftçi kar edemiyor. Gübre ve mazot fiyatları bel büküyor, biçerciler de yüksek maliyetlerden dertli.
Geçtiğimiz yıllarda kısmen de olsa oluşan kuraklıktan kaynaklı topraktan verim elde edemeyen çiftçi, bu sene yeteri düzeydeki yağışların etkisiyle hasattan memnun fakat gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın bellerini büktüğünü dile getiriyor.
Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birçok ilinde hasat sezonu başladı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde buğday ve arpa alanında zirai faaliyetlerde bulunan çiftçiler, bu yılki yağışlardan kaynaklı verimin iyi olduğunu belirtirken başta gübre ve mazot fiyatlarındaki zamlar olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlardan kar elde edemediklerini ifade etti.
Çınarlı çiftçilerden Ali Uyar, "Bu seneki hasada başladık, verim iyi fakat gübre ve mazot maliyetlerinden dolayı kurtarmıyor. Ondan dolayı çiftçi herhangi bir kar elde edemiyor. Masrafını çıkarabilmesi dahi zor. Yağışın fazla olması nedeniyle geçen yıla nispeten bu sene hasat iyi. Mazot ve gübre maliyetleri hesaplandığında buğday 15, arpa 10 TL olmalı." dedi.
"Buğdayın kilosu 15 TL olmalı"
Hasadın iyi fakat fiyatların düşük olduğunu söyleyen Hacı Mehmet Selim Bildirici, "Bu yıl çok şükür yağmur vardı. Arpa ve buğdayın durumu iyidir yalnız fiyatları çok düşüktür. Gübre ve mazot pahalıdır. Geçen yıl mazot 20 TL'ydi, şimdi litresi 45 TL'ye dayandı. Buğdayın fiyatı düşük olması çiftçilere hakarettir. Çiftçiler hem perişan hem de borçludur. Hayvancılıkta aynı durumdadır. Hayvancılıkta ölmüş! Gübre, mazot, biçerdöver ve ilaç parası yüksektir. Buğdayın kilosu şu an 9 buçuk TL'dir. Biz buğdayın kilosunun 15 TL olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu yılki hasattan çiftçi memnun, biz biçerciler memnun değiliz"
Biçerdöver operatörü Ammar Öğrük ise hasat sezonu sürecinden bahsederken diğer çiftçiler gibi artan maliyetlerden dert yanarak şunları söyledi:
"Yağan yağmurlardan dolayı bu yılki hasattan çiftçi memnun. Parçaların pahalılığından, yakıtın fazlalığından biz biçerciler memnun değiliz. Gelir gideri kurtarmıyor. Çınar'da çılan rayiç bedeli bizlere düşük geldi. Rayiç bedeli en az 250 TL olması gerekirken 170-180 TL'den açıldı ve bu bizi kurtarmıyor. Her bir parça 3-5 bin TL'den başlamış, yakıtın durumu belli, samanda para etmiyor."
Öğrük, "Güneydoğu illerinde verim çok güzel. Henüz diğer bölgelere gitmedik. Hasada 1 haziranda başladık 15-20 Ağustosta bitiriyoruz. Genel olarak Kızıltepe'den başlayıp Yozgat'a kadar gidiyoruz. Yani sezonumuz ortalama 2-2 buçuk ay sürüyor." dedi.