Wargeh Sahaf: Diyarbakır'da Kitapseverlerin Buluşma Noktası
Dicle Üniversitesi İşletme Yönetimi mezunu olan 25 yaşındaki Şeyma Nur Yapıcı, özel sektörde çalıştıktan sonra kendi isteği doğrultusunda bir iş kurma kararı aldı. Wargeh Sahaf dükkânını açan Yapıcı, amacının öncelikle kendi isteğini gerçekleştirmek ve ikinci olarak da insanları daha fazla kitapla buluşturmak olduğunu belirtti.
Mizgin TABU - Özel Haber - Özel sektörde bir daha çalışmayı düşünmeyen Yapıcı, ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle Wargeh Sahaf'ı hayata geçirdi. Dükkanı, sadece kitap satışı yapmanın ötesinde bir atmosfer sunuyor. Kafe olma düşüncesini reddeden Yapıcı, burayı hem kafe olarak kullanıyor hem de çeşitli atölyeler ve etkinlikler için bir platform haline getiriyor.
Eskiye olan özlem
Özel sektörde bir daha çalışmayı düşünmediğini ifade eden Yapıcı, ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle Wargeh Sahaf dükkânını açtığını söylüyor.“ Öncelikle bir kafe olursam nasıl ayakta dururum çok sayıda kafe var. Bir sahaf olursam beklenti beni üzer mi diye düşündükten sonra birleşimlerle ortaya çıkan bir yer oldu. Tamamıyla ikinci el nadir bulunan kitaplar satmaya çalışıyorum. Aslında tamamıyla bir hayalin peşinden gitmek değil de bir şeylerin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yer oldu burası hem kafa olarak, hem atölyeler için kullanıyoruz, etkinlikler yapıyoruz. Bazen kitap okumak için gelenler oluyor. Ayrıca kitap satışı yapıyoruz. Tamamıyla ikinci el, özelikle nadir bulabileceğimiz kitapları satmaya çalışıyorum. Burada ki amaç da eskiye olan özlemden geliyor” dedi.
Dükkânda bulunan kitapları, İstanbul ve Ankara’dan tedarik ettiğini ifade eden Yapıcı, “antika işi ve sahaf işi yapan arkadaşlardan temin ediyorum. Toplu satın alıyorum ama ben yeni açtığım için bana destek olmak isteyen eş dost, akraba ve buradan geçerken burayı gördüğü için atmosferi hoşuna gittiği için bana kitap hediye eden, kitaplığını boşaltan insanlar oluyor. Bende öncelikle onlara yer veriyorum. Kendi arşivim değil burası ama bunu büyütmeyi düşünüyorum.”
Ne tür kitaplar var?
Roman, tarih, felsefe, ilmi, çocuk ve gençlik kitapları, Kürtçe nadiren buluna kitaplar, Kürtçe kitaplara çok fazla istek var geldiği gibi gidiyor. Genellikle roman ağırlıklı edebiye şiir kitaplarım var.
Neden wargeh ismi?
Wargeh, mekân, sığınak anlamında kullanılıyor. Buda bir arkadaşın kelime analizi yapıyor. Türkçe karşılığı analizini yapıyordu. Bir mekân açacağımı söylediğimde direk mekândan yola çıkarak bildirdi. Aynı zaman da sığınak anlamında kullanıldığı için ben de kitaplara sığınalım metoduyla gidiyorum.
Sahaf dükkânın Sur içinde açmasının özel bir nedeni var mı diye sorduğumda Yapıcı’ya, “öncelikle ben diğer yerleri çok bilmediğim için Sur’da kalmak istedim. İkinci olarak da Surun ayakta kalması ve Surun böyle bir yere ihtiyacının olduğunu düşüyorum. Çok fazla kafeler var, çok fazla işletmeler var hepsinin işi çok yolunda gider umarım ama bir sahafın olması bence çok başka bir şey.”