(VİDEO HABER) - İFTARIN VAZGEÇİLMEZİ: MEYAN ŞERBETİ
Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor
Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında daha çok tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.
Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen ve şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi, Ramazan ayında büyük bir ilgi görüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların serinletici etkisi nedeniyle yazın sıkça tercih ettiği ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının da vazgeçilmezi oluyor.
Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi, koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da biliniyor.
Ramazan ayında yoğun şekilde tüketilen ancak 2 yıldır hem havaların serinlemesi hem de Covid-19 salgını nedeniyle satışlarda düşüş olsa da meyan şerbeti iftar sofralarındaki yerini alıyor.
Gaziantep’te 1632 yılından bu yana 6 kuşaktır aynı yöntemle meyan şerbeti hazırlayan Gezer ailesi bu yılda yoğun mesai harcıyor. 400 yıl önce dede İmam Gezer tarafından üretimine başlanan, günümüzde de aynı yöntem ve lezzetle meyan şerbetini hazırlayan Halil Gezer, Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbeti, Ramazan'ın vazgeçilmez içeceği olduğunu söyledi.
Meyan bitkisi kökünden üretilen meyan şerbetinin iftar sofralarında mutlaka yer alması gerektiğini ifade eden Gezer, Ramazan ayında meyan kökü şerbetine yoğun ilgi gösterildiğini belirtti.
“Meyan şerbeti yazın ve Ramazan ayında daha çok tercih ediliyor”
Ramazan ayından meyan şerbeti satışının daha yoğun olduğunu belirten Gezer, “Ramazan ayında meyan şerbeti tüm evlere giriyor. Gaziantep'te vatandaşlarımız oruçlarını meyan şerbeti açıyorlar. Çünkü meyan şerbeti mideyi rahatlatıyor, susuzluğu önlüyor, mide asidinin yüzde 70 önlüyor. Bundan dolayı şerbetimizi devamlı iftar sofrasında tercih edilir. Kışın da meyan şerbeti isteyenler var ama yaz mevsimi ve Ramazan ayındaki gibi tercih edilmiyor.” dedi.
Fırat Nehri’nin çevresinde topladığı meyan kökü ile şerbet yaparak iftar saatine hazırladığını belirten Gezer, meyan şerbetini sahurda hazırlamaya başladığını ifade etti.
“Geçen yıllara göre satışlarımız yarı yarıya düştü”
Meyan şerbetinin soğuk içildiği için Ramazan ayının serin bahar mevsimine denk geldiği için ve Covid-19 salgını nedeniyle satışların düştüğünü belirten Gezer, “Salgından ister istemez etkileniyoruz. Dün hava yağışlıydı, yine etkilendik. Hava güneşli ve sıcak olduğu zaman satışımız daha iyi oluyor. Daha doğrusu kısmetimizde ne varsa o oluyor. Meyan şerbetine talep Allah'a şükürler olsun iyi gidiyor. Ama geçen yıllara göre satışlarımız yarı yarıya düştü.” diye konuştu.
Geçimini meyan şerbeti satarak sağladığını ifade eden Gezer, bu mesleği 6'ıncı kuşak olarak devam ettirdiğini söyledi.
Meyan şerbetini ailece imece usulü ile hazırladıklarını anlatan Gezer, “Benim mesaim sabah 04.00’de başlar. 09.30 gibi kız kardeşlerim gelir, ondan sonra iftar saatine kadar çalışıyoruz. İftarımızı açtığımız an işimiz bitiyor. Tabi benim mesaim iftardan sonra da devam ediyor. İftardan sonra da ertesi gün için hazırlık yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Salgın meyan satışlarını da etkiledi”
Geçen senelerde Ramazan ayında, camilerin önü başta olmak üzere otellerde, hanlarda ve lokantalar ile restoranlarda iftar saatinde meyan şerbeti satışı yaptıklarını hatırlatan Gezer, “Ama bu yıl otellerde ve cami önlerinde satışımız yok. Her gece teravih namazının ardından cami önlerinde meyan şerbeti satış yapıyorduk, bu yıl sokağa çıkma yasağı olduğu ve camilerde teravih namazı kılınmadığı için satış yapamıyoruz. Ama müşterilerimiz genellikle buraya gelip alıyor.” şeklinde konuştu.
Meyan şerbetinin zorlu yolculuğu sabahın erken saatlerinden itibaren başlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yetişen meyan bitkisi, bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarında yerini alıyor. (İLKHA)