Vekâletle kurban kesimi artık bir gereksinim haline geldi

Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak, vekâletle kurban kesiminin artık bir gereksinim haline geldiğini vurgulayarak, çeşitli şartların bu gereksinimi pekiştirdiğini belirtti. Kurban ibadetinin Allah'a yaklaştıran bir ibadet olduğunu ifade eden Şafak, vekâletin hükmünü ve neden vekâlete ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Vekâletle kurban kesimi gereksinim haline geldiğini hatırlatan Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak, çeşitli şartların bu gereksinimi pekiştirdiğinin altını çizdi.

Allah'a yaklaştıran ibadet olan kurban ibadetinde vekâletin hükmünün neler olduğunu ve neden vekâlete ihtiyaç olduğunu açıklayan Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak, birden fazla kurban kesenler ile zenginleşen ülkeler kadar yoksulluğun fazla yaşandığı ülkelerdeki dengelerin sağlanması gibi sebeplerin vekâlet gereksinimini arttırdığını belirtti.

Kurbanın şartlarını anlatan Müftü Şafak, kurban kesmeye gücü yeten her Müslüman için kurban kesiminin vacip olduğunu hatırlattı.

Şafak, "Kurban, Allah'a yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir. Kurban ibadeti Hanefi Mezhebine göre ve birçok müçtehit âlimlere göre, vacip bir ibadettir. Kimler için; aklı baliğ olan, gücü vakti yerinde olan, nisap miktarı bir malı olan ve kesmeye gücü yeten her Müslüman için kurban ibadetini yerine getirmek vaciptir, Şafii Mezhebine göre de münekkit sünnettir." dedi.

 

"Vekâletle kurban bir gereksinim haline geldi"

"Tabi zamanın değişmesiyle birlikte bazı bölgelerde insanların durumlarının çok iyi olması, Müslümanlar için de aynı şekilde, bazı ülkelerde de çok fakir kalan Müslümanların olması, özelikle 20'nci yüzyıl başlarında sömürgelerin çoğalmasıyla bir yerde aşırı zenginleşme, bir yerde de aşırı fakirleşme oluştu." diyen Müftü Şafak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bununla birlikte çeşitli sebepler de var. Şehirleşmenin artması, apartmanların artması ve kurban kesecek alanların olmamasından dolayı vekâletle kurban bir gereksinim haline geldi. Özelikle 2-3 kurban kesmesi gereken vatandaşlarımız, fazla kurbanları olan veya yılın her vaktinde et ihtiyaçlarını karşılayabilen vatandaşlarımız özelikle teveccüh gösteriyorlar. Bu ibadetin birçok faydası var, toplumsal barış, toplumsal kaynaşma, yardımlaşma duygularıyla birlikte iki tane büyük faydası da var. Birincisi, tamamıyla Allah rızası için bağış oluyor bir de riya karışmıyor hiç. Bu ibadeti yerine getirdiğimizde, apartmanımızda bir ihtiyaç sahibine verdiğimiz zaman daha sonra karşılaştığımızda şeytan içimize ondan bir saygı veya bir minnet bekleme hissini verebiliyor. Ayette de belirtildiği gibi; başa kalkmanın, minnet duymanın sadakanın batıl olmasına neden olur."

Müftü Şafak, "Çoğunlukla kurbanların kesildiği bölgeler, Afrika bölgeleri. İhtiyaç sahiplerinin ve yoksulluğun çok olmasından dolayı çoğunlukla o bölgelerde kesiliyor. O bölgelerde ortalama bir fiyat belirlenerek her yıl kesim yapılıp dağıtılıyor. Bu yıl belirlenen fiyat yurtdışı için 4 bin 750 TL. Bunun sadece bir istisnası var bu yıl Gazze’de ulaştırılması planlanan kurbanlar için belirlenen fiyat 9 bin 750 TL. Yurtiçi kurban bedelimiz ise 11 bin 750 TL. Bu rakamlar başkanlığımız tarafından belirlenen temin edilebilecek en asgari ücret." ifadelerini kullandı.

 

"Toplamda 322 hissenin kesimini yapıp ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız"

Şafak, "Geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız, yurt genelinde 79 İlde, 47 ülkede ve 280 bölgede vekâletle kendilerine emanet edilen kurbanları dini vecibelere uygun bir şekilde kesimini yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtımı gerçekleştirildi. Bu yıl ise ilimize 322 hisse temin edildi. Kurbanda Ağrı ve ilçelinde toplamda 322 hissenin kesimini yapıp ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız inşallah." şeklinde konuştu. 

kurban