?>

Van kedilerinin ilk doğum dönemi sona erdi

Farklı renkteki gözleriyle ünü sınırları aşan Van kedilerinin sayısı alınan önlemlerle artıyor. İlk parti doğum döneminde 100’e yakın yavrunun doğduğu Kedi Villası'nda hedef her geçen yıl sayıyı çoğaltmak.

BÖLGE - 2 yıl önce

Farklı renkteki gözleri, kar beyazı tüyleri ve cana yakınlığıyla bilinen Van kedilerinin yılda 3 kez gerçekleştirilen doğum sürecinin ilki sona erdi. Yapılan çalışmalarla yavru kedi sayısının her geçen yıl artırılması hedefleniyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezindeki villada özenle bakımı yapılan kedilerin doğum süreçleri takip edilerek nesilleri garanti altına alınıyor.
Yılda 3 kez senkronize doğum gerçekleştirilen Kedi Villası'nda ilk etap doğum süreci başarıyla tamamlandı. Yeni doğan yüze yakın yavrunun testleri ve aşıları yapılarak korunmaya alındı.
2. etap doğum sürecinin başladığını ve hedeflerinin her yıl bir önceki yılın sayısını geçmek olduğunu dile getiren YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, “Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak yılda 3 dönem senkronize doğum yaptırıyoruz. Birinci dönem doğumlarımız bitti, testlerimizi yaptık. İkinci parti doğumlarımız da başladı, şuan devam ediyor. Biz her sene bir önceki seneyi ekarte etmeye çalışıyoruz. Şu anda doğumlarımız iyi gidiyor, herhangi bir sorunumuz yok. Bu yıl ilk etapta yüz civarında doğum gerçekleşti. 2 ve 3. dönem doğumları da yavaş yavaş eklenecek.” ifadelerini kullandı.
"Bu hayvanlar sıcağa karşı da biraz hassas bir tür"
Van kedilerinin suyu çok sevdiklerini ve geçmişten beri suya alışık olduklarını söyleyen Kaya, “Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi Van’da da havalar aşırı sıcak geçiyor. Buradaki alanımız kapalı bir ortam. Bu nedenle mutlaka klimalarla soğutulması gerekiyor. Bu hayvanlar sıcağa karşı da biraz hassas bir tür. Van Kedilerinin eskiden Van Gölü’nde yüzdüğüyle ilgili tarihi kayıtlar var. Havuzlar o amaçla yapıldı. Hem serinlik veriyor hem de kediler canı istediği zaman yüzebiliyor” diye konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Haberimiz ses getirdi!

2023-08-03 14:23 - DİYARBAKIR

Nemrut Krater Gölü'ne atılan çöpler su altı yaşamı olumsuz etkiliyor

2023-07-29 16:14 - GÜNDEM

Popeyes®’dan Diyarbakır’da yeni şube

2023-08-02 13:03 - DİYARBAKIR

Amedspor'a 1 kaleci daha

2023-07-30 17:02 - SPOR

ADP: Doğayı ranta feda etmekten vaz geçin

2023-07-30 20:53 - DİYARBAKIR

Hazro'nun son semer ustası zamana direniyor

2023-08-01 13:53 - DİYARBAKIR

Kendi ürettikleri teleskoplarla gökyüzüne baktılar

2023-07-30 10:10 - TEKNOLOJİ

Tekel bayisi saldırısıyla ilgili 'yayın yasağı'

2023-07-31 15:27 - GÜNDEM

Şap nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı

2023-07-31 14:38 - GÜNDEM

Yarışmacı Kenan İmirzalioğlu'na Ezel diye seslendi

2023-08-04 12:26 - KÜLTÜR SANAT

İlgili Haberler

Siirt'te su krizi kapıda!

14:56 - BÖLGE

Sağlıksız 500 kilogram yoğurt ele geçirildi

10:54 - BÖLGE

Batman’da şüphelinin üzerinden çıkanlar şaşırttı

10:19 - BÖLGE

Sedat Eriş Yazdı | Ensarioğlu’nun Ak Partiye geçişi ile ilgili birkaç söz

06:54 - BÖLGE

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: Çok sayıda tutuklama

15:32 - BÖLGE

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da apartman dairesinde korkutan yangın

19:34 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 'Kadın Kına Gecesi' beğeni topladı

17:28 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da dehşet: Annesini öldürüp babasını ağır yaraladı

16:10 - DİYARBAKIR

Amedspor tribünlerinde bir ilk: Kadınlar için toplu passolig başvurusu

15:00 - DİYARBAKIR

Başına buz kütlesi düşenin çocuğun tedavisi Diyarbakır'da devam ediyor

14:40 - DİYARBAKIR