Tunceli'de yerel medyanın sorunları konuşuldu
Tunceli'de Munzurpress'in düzenlediği konferansta yerel medyanın sorunları masaya yatırıldı. Gazeteciler, basın özgürlüğünün tehlikede olduğunu ve bölgede gazetecilik yapmanın zorluklarını dile getirdi.
Mizgin TABU - Tunceli’de Munzurpress’in düzenlediği konferansta yerel medyanın sorunları konuşuldu.
Munzurpress, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti ve Hollanda Kraliyeti Büyük Elçiliği tarafından 2’nci Uluslararası Gazetecilik ve Basın Özgürlüğü Konferansı düzenlendi. Tunceli’de Hüseyin Güntaş Kütüphanesi ve Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa yerel, ulusal ve uluslararası boyutta gazeteciler katıldı. Konferansta “Yerel Gazeteciliğin Önemi ve Yaşanan Sorunlar” , “Yapay Zekâ ve Gelişen İletişim Araçlarıyla Gazeteciliğin Geleceği: Yapay Zekanın Gazeteciliğe Etkileri” , Üçüncü oturumda ise “Dünyada ve Türkiye’de Basın Özgürlüğü Sorunu” başlıkları yer aldı.
Oturumlardan önce açılış konuşmaları yapıldı.
“Amacımız gazetecilere küçük bir nefes olabilmek”
İlk olarak konuşan Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir, “Basın özgürlüğünü ve can çekişen gazetecilik için bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bölge de gazetecilik koşulları çok kötü. Gazeteciler haberini yayınlayacak bir mecra bulamıyor. Bizim amacımızda gazetecilere küçük bir nefes olabilmek” dedi.
“Radyolar yayın yapamıyor, haftalık gazeteler baskı yapmıyor”
Gazeteci Ömer Karakuş, şu an Adıyaman’da geçici konteyner kentte gazetecilik yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Radyolar yayın yapamıyor, haftalık gazeteler baskı yapamıyor, reklam alamıyor. Yerel gazete mücadele ediyor ama birçok kurum küçülmeye gitti. Deprem bölgesinde sıkıntılar halen devam ediyor. Umarım bu sorunlar bir an önce çözülür” dedi.
Yapay zeka ve gazetecilik
Mehmet Şafak Sarı, “Yapay zekâ gazetecinin işini bitirecek mi? İyi muhabir olduğu sürece gazetecilik bitmeyecektir. Ama ajanstan aldığı haberi takla attıran gazeteci işsiz kalacaktır” dedi.
Igrıd Woudwijk, “Yabancı olarak kolay ama Türk ve Kürtler için gazetecilik daha zor. Bazen bizimle konuşmak istemiyorlar. Murat Kurum’un mitingi için gittim, halk ile konuşmak istedim ama o alana alınmadım. Bir güven sorunu var. Özellikle dışarıda gelen gazeteciler için ‘ajan mısın?’ diye ilk olarak soruyorlar. Bir de ‘konuşursak başımıza bir şey gelir mi?’ diyorlar” dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilere yönelik baskılara dair veriler paylaştı. Durmuş, “Bu yıl gazetecilik yoksulluğunu ele aldık. Bir anket çalışması yaptık. Gazeteciler bir fırsat bulsa bu işi bırakacak durumda” dedi.