Tükenmişlik Sendromuyla Başa Çıkmanın Yolları

Tükenmişlik sendromunun son yıllarda çok fazla konuşulduğunu ve gündemde olduğunu vurgulayan Psikolog Cahit Ufuk Battal, insanlarda artık bir boş vermişlik var. Bu nedenlerle depresyon hallerine girip Tükenmişlik Sendromu yaşadıklarını belirtti.

Fiziksel ve zihinsel bitkinlik hali, sahip olunan sorumluluktan çekinme ve kaçma, öfke ya da sinirlilik duyguları tükenmişliğin temel belirtileridir.

Psikolog Cahit Ufuk Battal, İLKHA muhabirine sık sık gündeme gelen Tükenmişlik Sendromu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

"Günümüzde tükenmişliğin artma sebepleri nelerdir?"

Tükenmişlik Sendromu'nun, depresyon probleminin ağırlaşması neticesinde ortaya çıkan bir sendrom olduğunu belirten Battal, "Günümüzdeki Tükenmişlik Sendromu ve depresyonun artmasının sebepleri genellikle ülkenin hali ve kriz durumlarıdır. İnsanlar şu an hiçbir şeyden umut bağlayamıyor. Sürekli çalışıp çabalayıp bir yerlere gelmek isteyen insanlar 'bu da geçecek' diye kendini motive ediyorlar. Elinden bir şey kalmayan insanlar krizde malum bu nedenle insanlar Tükenmişlik Sendromuna düşüyor. İnsanlarda artık bir boş vermişlik var. Bu nedenlerle depresyon hallerine girip tükenmişlik sendromunu yaşıyorlar." dedi.

 

"Tükenmişlik Sendromu nasıl önlenir?"

Tükenmişlik Sendromunu önlemenin yollarını aktaran Battal, "Tükenmişlik Sendromunun önlemi; bol spor yapmak, motivasyon geliştirmek ve psikoloğa gitmektir. Beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmek gerekir. Depresyondan çıkmak için çaba göstermek lazımdır. Bunların en önemli yolu çabadır. Sürekli yeni işler ve yeni aktiviteler bulmak gerekir. Her ne kadar boş vermişlik olursa o kadar depresyon ve Tükenmişlik Sendromu ilerler." diye belirtti.

 

"Depresyondan çıkmak için belli uygulamalar var"

"Tükenmişlik Sendromu kalıcı olmayabilir" diyen Battal, "Ama insan çaba göstermezse çıkması da çok zor olur. Sürekli 'Bir umut yok, ben ne yapacağım' deyip evinden çıkmazsa hiç bir şey olmaz. Ülkenin durumundan ziyade zaman zaman insanlar Tükenmişlik Sendromu yaşıyorlar. Depresyondan çıkmak için belli uygulamalar vardır. Hem bilişsel hem de davranışsal etkilere önem verip çıkmak için çabalamak gerekir. Sürekli yeni motivasyonlar, yeni projeler üretmek zorundalar." diye konuştu

depresyon Tükenmişlik Sendromu