TÜİK'e enflasyon rakamları tepkisi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), özlük haklarının iyileştirilmesi için "Sefalete teslim olmayacağız" sloganıyla sürdürdüğü eylemde, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) tepki gösterildi.
Salih YEŞİL - Özlük haklarının iyileştirilmesi için KESK'in "Sefalete teslim olmayacağız" sloganıyla sürdürdüğü eylem kapsamında Diyarbakır'da KESK Şubeler Platformu tarafından maliye binası önünde açıklama yapıldı. "Sefalete teslim olmayacağız" pankartı açıldı.
Açıklamada, "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı atıldı. Açıklamayı yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, yıllardır iktidar eliyle bilinçli bir şekilde yoksullaştırıldıklarını söyledi.
TÜİK'in enflasyon rakamlarına tepki
Yıllardır dönen çarkın, halkı yoksullaştırmak, işsiz bırakmak, bir avuç zengini daha da zengin etmek için döndüğünü dile getiren Özel, "Çarklar düşük gösterilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu ile halkın, emekçilerin cebinden alıp bir avuç patrona, yandaşa aktarmak için dönüyor" dedi.
TÜİK enflasyon rakamlarını daha da aşağıya çekmek için yıllardır başvurduğu, yanıltıcı yöntemlere yenisini eklediğini ifade eden Özel, "Tüm bunlar yetmezmiş gibi iktidar kendi yarattığı ekonomik krizin yükünü yine bizlere yıkan yeni 'paketler' açmaya devam ediyor. Yoksullaştırdıkları milyonlara, 'Kemer sıkın' diyorlar. Her zaman olduğu gibi karlarını 4'e, 5'e katlayanlara, 'Siz de biraz tasarruf edin' demek, akıllarının ucundan bile geçmiyor" ifadelerini kullandı.
'Yoksulluk sınırı temel alınsın
Kamu çalışanlarına 14 bin 493 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin emeklilere de yansıtılmasını için mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesini isteyen Özel, ilave ek ödeneğin tüm emeklilerin kök aylıklarına yansıtılmasını, emekli aylıklarından sağlık payı kesilmesine son verilmesini istediklerini kaydetti.
Emekli aylıklarında yaşanan buharlaşmanın önüne geçilmesi için emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini istediklerini ifade eden Özel, "Maaş artışlarında tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
'Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi'
Kira yardımının da yapılmasını isteyen Özel, vergide adaletin sağlanması için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını talep ederek, diğer taleplerini söyle sıraladı:
"İktidarın tek taraflı olarak çıkardığı yasalar değil, konfederasyonların, sendikaların kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz. Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren ‘toplu satış sözleşmeleri’ değil, emeklilerin de sendikaları aracılığı ile temsil edildiği grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulmasını; istiyoruz."