TMO ürün almıyor, tüccar fiyat kırıyor
Bu yıl Diyarbakır'da arpa ve buğday ekili araziden 1 milyon 200 bin ton rekolte bekleyen yaklaşık 20 bin çiftçi, ürün hasadına başladı. Ürün bu yıl bol. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Lisanslı Depoculuk Şirketlerinin (LİDAŞ) depoları dolu. TMO, bu nedenle çiftçiden ürün almıyor. Borçlu olan çiftçi ise ürünü tüccara vermek zorunda kalıyor, hal böyle olunca da çiftçi ton başına 2 bin 500 TL zarar ediyor.
Berat PINAR / Jan BELEK - İki yıl üst üste yaşanan kuraklığın ardından verimli bir yıl yaşayan bölge çiftçilerinin yüzü bu yılda gülmedi.
Toplanan ürünü satmak isteyen çiftçi, beklenmedik bir durum ile karşı karşıya kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ürün satmak için, ÇKS sisteminden randevu almak isteyen çiftçiler, “bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır” uyarısı ile karşılaşıyor.
TMO’ya ürününü satamayan çiftçi, ürününü serbest piyasada Devletin belirttiği fiyatın çok altında, ton başına 2 bin 500 lira zararla satmak zorunda kalıyor.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Diyarbakır il Başkanı Abdullah Atik, Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ve çiftçiler konuya dikkat çekmek için Çınar İlçesine bağlı Kazıktepe köyünde harman başında basın açıklaması yaptı.
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, hasat döneminde yığılmanın beklenen bir durum olduğunu, ancak çiftçiyi mağdur etmeyecek önlemlerin alınmış olması gerektiğine işaret etti.
İskenderoğlu, “Yaklaşık 20 bin çiftçi TMO’ya buğday ve arpa satacak. ÇKS üzerinden randevu almaya çalışıyorlar. Ancak randevular dolu, ‘bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır’ uyarısı veriyor” dedi.
LİDAŞ’LAR DOLU
Çöltepe, Bismil, Ergani, Çınar ve Diyarbakır’da TMO’nun alım merkezleri olduğuna dikkat çeken İskenderoğlu, “Lisanslı depoculuk hizmeti veren LİDAŞ’ların depolarında geçen seneden kalma ürünler olduğu için depoların yüzde 75’i dolu. Yanlış yürütülen tarım politikaları yüzünden bugün bu durumu yaşıyoruz” dedi.
Depoların daha önceden boşaltılıp yerine yeni ürün almaları gerekiyordu, bunlar boşaltılsaydı, TMO 175 bin ton ekstradan alım yapacaktı. TMO’nun şuan buğdayı alıp koyabileceği yer yok diyen İskenderoğlu, Bakanlığın daha önce planlama yapması gerektiğini belirtti.
HÜKÜMET BU POLİTİKAYA SON VERMELİ
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu; “mevcut hükümetin çiftçiden yana olmadığını belirterek şunları söyledi; bu hükümet üreticiden yana değil, tüccardan, aracıdan, rantçıdan yana, sonuçta buğdaya, arpaya biçilen bir fiyat var, Devletin verdiği ama TMO gerekli alımı yapmıyor, çiftçiye randevu vermiyor, alım için dolayısıyla Buğdayda, Arpada yerde kalıyor ve çiftçileri Tüccara mahkûm hale getiriyor, çiftçinin ödemeleri var, ödeme yapması lazım, dolayısıyla malını bekletemez, bir an evvel satması lazım, buda çiftçiye ton başına bin 500 ile 2 bin 500 TL gibi bir zarar doğuruyor, buda doğrudan doruya Tüccarın cebine Hükümet tarafından aktarılıyor, bu politikaya son verilmesi lazım” dedi. (Öz Diyarbakır Gazetesi)