TEZAT ÜSTÜNE TEZAT

2013 yılında bağlı bulundukları sendikaların süresiz serbest kıyafet uygulamasını kabul eden sendikalara bağlı eğitimcilerin kendi okullarına okul üniforması giymediği için gelen öğrencileri okula alm

2013 yılında bağlı bulundukları sendikaların süresiz serbest kıyafet uygulamasını kabul eden sendikalara bağlı eğitimcilerin kendi okullarına okul üniforması giymediği için gelen öğrencileri okula almamaları, aşağılamaları ne kadar doğru? Okulların eğitim-öğretim sezonuna başlaması ile birlikte ortaya çıkan Kıyafet dayatması ile ilgili bir iddia da bazı öğrenci velileri tarafından Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesine de yaşam bulduğu yönünde. Öğrenciler ailelerinin ekonomik durumunun el vermediği için kıyafet alamadıklarını ifade ederken veliler ise serbest kıyafet uygulamasının var olmasına karşın kendilerine okul tarafından kıyafet alacakları adreslerin gösterilmesinin yasadışı bir uygulama olduğunu dile getiriyor.

Başta Bakanlık, Mülki amirler olmak üzere ilgili tüm bürokratların öğrenci kıyafetleri ile ilgili açıklamaları oldu. Bakanlıklar serbest kıyafet uygulamasının devam ettiği, hiçbir eğitim kurumuna okul üniforması olmadığı için öğrencilerin alınmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığı söylemi her gün tekrarlanıyor. Son olarak yapılan toplantılarda konuyu gündeme getiren İl Milli Eğitim Hasan Aslan’da aynı konu üzerinde durmuş, gereken talimatları vermişti.

Aradan daha birkaç gün geçmeden tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda okul üniforması olmadığı için okula alınmayan yüzlerce çocuğun olduğu iddiaları hem sosyal medya da hem de yapılan şikayetlerle sabitlendi.

2013 yılında Memursen tarafından yaşama geçirilen ve alınan bir kararla süresiz serbest kıyafet uygulamasını kendileri hayata geçirmelerine rağmen yine kendilerine üye eğitimcilerin üniformasız çocukları okula almamaları ve onları dışarı atarak cezalandırmaları ise büyük tezadı gözler önüne seriyor.

B.K. adındaki vatandaş, çocuğunu İslami terbiye ile ahlaklı bir genç olarak yetiştirdiğine dikkat çekerek serzenişini şu cümlelerle duyurmaya çalışıyor: “Oğlum Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyor ve yanıma geldi, bizi okul kıyafeti olmaz ise okula almayacaklarının belirtildiğini söyledi. Bunun üzerine okula gittim bir idareci ile konuştum. İdareci arkadaş bana üniformanın satıldığı yeri söyledi ve fiyat olarak ta 100 TL civarı olduğunu belirtti. Cebimdeki son para olan 100 TL’yi oğluma verdim, gidip almasını söyledim. Oğlum gitti alamadan geldi, çünkü 100 TL olan kıyafete 180 TL istemiş mağazadakiler. Benim 80 TL param yok, kazancım ortada. Çocuğuma sen yarın okula git, ben bir yerlerden temin edeyim dedim ve çocuğumu gönderdim. Oğlum okula gitmiş, kendisi gibi yaklaşık 100-150 kişiyi kıyafetsiz oldukları okula almamışlar hakaret ederek okuldan çıkmalarını istemişler. Okuldan gitmek isteyen çocuklar her ne kadar çıkmamak için ısrar etselerde okul müdürü onları kovmuş, hatta çocuklar eğitim haklarının elinden alındığını iddia ederek müdürü istifaya davet etmişler. Okulda liseye giden öğrencilerin bu tepkileri vermelerini bile sağlamışlar. Çocuğum eve geldi ve psikolojisi allak, bullak olmuştu, şimdi para bulup kıyafet almak zorundayız ve nerden para temin edeceğimizi bilmiyorum. Okullarda benim bildiğim kadarıyla serbest kıyafet uygulaması var. Bu konuyu sizin aracılığınız ile şikayet ediyorum.” dedi.

Öğrenciler ise kendilerine ebeveynlerinin kıyafet alamamasından, ekonomik durumlarının elverişsiz olmasından dolayı kıyafet alınmadığını diye getirerek okul müdürünün kendilerini aşağılayarak okuldan kovduğunu dile getirdiler.

‘Sendikal mücadele adı altında tek tip kıyafetleri dayatma olarak değerlendiren sendikaların üyeleri olan eğitimcilerin ve idarecilerin kendilerinin kabul etmedikleri bir durumu yine kendi öğrencilere dayatmalarının akıl ile izahı mümkün olmadığı gibi hiç kimsenin öğrenciyi okuldan kovma gibi bir yetkisinin bulunmadığını bilmesinde yarar var.’ Diyen Ömer E. adındaki bir vatandaş, ilgili idareciler hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğinin altını ise önemle çiziyor.

Sosyal medyada günün konusu olan Kıyafet dayatması ile ilgili bazı yorumlar ise şöyle:

Bahaddin Karakuş:Milli Eğitim Bakanlığı size soruyorum, hani elbise zorunlu değil idi? Bu gün benimde oğlumun okul okuduğu Diyarbakır Anadolu Mehmet Akif Ersoy imam hatip lisesinde, yaklaşık 100 den fazla öğrenciyi derse almayıp eve göndermişler. Suçları Sadece okulun belirlediği giyim satan yerden gidip elbise almamaları. Geçen sen 100 liradan sattıkları elbiseyi bu sene 180 lira ya çıkarmışlar.”

Ali Ihsan Hatipoğlu: “Kıyafet al demek kolay ancak sendikalar, öğretmen ve idarecilere serbest giyinme hakkı tanırken parası olmayan öğrenciye kıyafet yoksa okula gelme diyebiliyor. İşte sorunda burada, kimden alınacak! Kıyafet adres belli, kim kime kazandırıyor! cevabını herkes biliyor.”

Fikret Gözen: Bu sorunlar tüm okullarda var gibi üniforma ve servisler anlaşmalılar. Özel okulların servisleri de öyle, fahiş fiyatlar uygulanıyor. UKOME’nin tüm öğrenci servislerini sürekli denetlemeleri gerekiyor. Servisler, okul üniformaları, kayıt, vb almış başını gidiyor yazık bu halka.” AHMET BEŞENK