'SERVİS ÜCRETLERİ NEDEN DENETLENMİYOR?'
Kontrolsüz olarak uygulanan öğrenci servis ücretleri sınır tanımıyor
Kontrolsüz olarak uygulanan öğrenci servis ücretleri sınır tanımıyor. Her ne kadar Belediyeler yeni belirledikleri rakamları açıklasa da pek fazla kişiye seslerini ulaştıramamışlar. Bundan dolayı da ne dinleyen ne de uygulayan olmuyor, denetimler ise ya yok ya da yok denecek kadar az. Öğrenci velileri servis ücretlerindeki artışlardan ve denetimsizliklerden oldukça muzdarip. Kural ve kaidelere çokta fazla uymayan servisçiler daha çok ‘Kimden ne alırsak kardır’ mantığıyla hareket ediyor. Belediye yetkilileri belirlenen rakamların üzerinde meblağ talep edenlerin şikayet edilmesini istiyor, servisçiler ise belirlenen bedellerin düşük olduğunu savunuyor, Belediye rakamları belirliyor, belirlediği rakamların uygulanıp, uygulanmadığını ise denetlemiyor, servisçiler ise alınan kararları çoğu zaman uygulamıyor. Arada her zaman olduğu gibi yine ve yeniden vatandaş mağdur oluyor. Doğal sonuç olarak ta vatandaş soruyor: “Fiyatları belirleyen belediye, fiyatların yaşam bulup, bulmadığını, kararlarının uygulanıp, uygulanmadığını neden denetlemiyor?”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında uygulanacak öğrenci servis ücret tarifesini belirlemişti. Büyükşehir belediyesi, tarife dışında ücret alınması halinde yasal işlem yapılacağını duyurmuştu.
Büyükşehir Belediyesi, Şu anda belirlenen fiyatlar dışında daha fazla ücret talebinde bulunulması halinde velilerin ödediği ücretin makbuzuyla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı veya Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması halinde, fazla ücret alınan servis aracı hakkında yasal işlem yapılacağını duyurmuştu.
Bu duyurular yapıladursun ne basında ne de sosyal medyada yeni fiyatlarla ilgili açıklamaların yeterince duyurulmaması öğrenci velilerinin mağdur olmasına zemin hazırlıyor. Çok sayıda öğrenci velisi belirlenen rakamlara rağmen fazla ücret tahsil edildiğinin altını çizerken şikayet etmeleri halinde zarar görebileceklerinden korktuklarını da dip not olarak iliştiriyorlar.
UKOME’nin aldığı kararla, öğrenci servis taşımacılığı ücretleri şöyle belirlenmişti:
0-3 km’ye kadar 80 TL, 0-3 km’ye kadar 70 TL (Kardeş indirimi), 0-6 km’ye kadar 110 TL, 0-6 km’ye kadar 100 TL (Kardeş indirimi), 0-12 km’ye kadar 120 TL, 0-12 km’ye kadar 110 TL (Kardeş indirimi), 0-20 km’ye kadar 130 TL, 0-20 km’ye kadar 120 TL (Kardeş indirimi)
UKOME’nin aldığı diğer kararlar
-Rehber personel bulundurulması zorunlu olan servis araçlarından (okul öncesi ve ilkokul öğrencileri) 25 TL ek ücret alınacak.
-20 km’yi aşanlar için her kilometreye 3 TL ücret alınacak.
-Yarıyıl tatili ücrete tabi değildir.
-Kilometre hesabı tek yön üzerinden belirtilen ücretler geçerli olacak.
-Kardeş indirimi aynı araç ile gitmeleri halinde uygulanacak.
-Özel okullar da bu ücretlere tabi olacak.
Büyükşehir Belediyesi UKOME, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına ait öğrenci servis ücret tarifesi ile personel servis ücret tarifesini belirlerken personel servis taşımacılığı için 0-3 kilometreye kadar 80 TL, 0-20 kilometreye kadar ise 130 TL olarak ücretlendirildiğini açıklamıştı.
Oysaki şu anda 0-3 km mesafe için servisçiler 90 TL ile 120 TL arası normal okullar için talep ederken özel okul servislerinde ise ücretler çok daha fahiş ve azılı bir hal almış vaziyette.
Çocuklarını devlet teşviki alarak özel okula gönderen veliler servis ücretlerinin çok fahiş olduğunun altını çizerken 0-6 KM gibi bir mesafeye 160 TL’nin üzerinde rakamların alındığını, itiraz edilmesi halinde çocuklarının başka servise verilmesini isteyecek kadar basitleşilebildiğine işaret ediyorlar.
Öğrenci servis taşımacılığının resmen rantabl bir pozisyon aldığını iddia eden öğrenci velileri şu önemli tespitlerinin dikkatlere değer olabileceğinin altını çiziyorlar: “Bizim bildiğimiz Belediyenin belirlediği rayiş fiyat tüm servisler için geçerlidir. Gelin görün ki özel okulların servis ücretleri almış başını gidiyor. Özel okulların servis ücretleri bağımsızmı veriliyor yoksa bir denetleyen varmı onuda bilmiyoruz. Denetlenmesini talep ediyoruz. Bireysel olarak başvuru yaptığımızda zarar görebiliriz.” Diyerek ürkek bir tonda özel okul servislerinin denetlenmesini talep ediyorlar.
Öte yandan devlet okullarında ise akıl almaz tezatlar gözler önünde cereyan ediyor. Özellikle kaliteli olarak tabir edilen okulların önündeki onlarca servis aracının ne işinin olduğu asıl soru işareti ve bu soruyu semt sakinleri soruyor.
Soru basit ve net: “Herkesin evinin dibinde okul var. Madem her evin dibinde devlet okulu var, bunca kural tanımaz öğrenci servislerinin okulların önünde ne işi var? En başta sorgulanması gereken bu.” Diyerek tepkisini ortaya koyarken bir başka öğrenci velisi ise servislerle ilgili şu yorumu yapıyor: “Benim evim maksimum 2 km uzakta ve servis benden 100 TL alıyor. Belediyenin 0-3 Km mesafesini 80 TL olarak belirlediğini sizden öğreniyorum. Denetimlerin sıkılaştırılmasını talep ediyoruz.” dedi. AHMET BEŞENK