?>

Sertifikalı tohum üretimi Türkiye'de tarihî bir zirveye ulaştı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, sertifikalı tohum üretiminin 10 yılda iki kat artarak, 1 milyon 300 bin tona ulaştığını söyledi.

EKONOMİ - 2 ay önce

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da katılımıyla Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen 8. Uluslararası Tohumculuk Kongresi'nde yurt içi ve yurt dışından sektör paydaşları fikir alışverişinde bulundu.
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Güler, yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle düzenledikleri kongreye, 20'den fazla ülkeden konuşmacının, 1700 sektör temsilcisinin katıldığını, 100'e yakın sözlü sunum, 30 poster çalışması gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Kongrenin, Türkiye'nin geleceği olan tarıma ve tohumculuğa büyük katkılar sunacağını belirten Güler, etkinliğin sadece akademik buluşma değil, aynı zamanda sektörün geleceğini şekillendirecek küresel bir platform niteliğinde planlandığını dile getirdi.
Avrupa'da tarımsal hasıla açısından birinci, dünyada 9. sırada olunmasında tohumculuk sektörünün payının değerli olduğuna dikkati çeken Güler, şunları kaydetti:
"Sertifikalı tohum üretimi sadece son 10 yılda iki kat artarak 1 milyon 300 bin tona ulaştı. Fide, fidan ve süs bitkilerinde de üretimimiz her yıl artıyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ile her konuda uyum içinde ve çok hızlı, sonuç odaklı çalışıyoruz. Bu başarılarla da yetinmiyor, Türkiye'nin bereketini dünya sofralarına taşıyoruz. Bundan 20 yıl önce ihracatının üç katı kadar ithalat yapan bir tohumculuk sektörü varken, bugün ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 147 olan bir sektörümüz var. Türk tohumculuk sektörü artık 117 ülkeye tohum ihraç ediyor, bu sayı fidan ve süs bitkileriyle birlikte 130'a ulaşıyor. 327 milyon dolarlık tohum, 32 milyon dolarlık fidan, 113 milyon dolarlık süs bitkisi ihraç ediyoruz. Yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'de son 20 yılda sessiz bir devrim yaşadık."
 
"Ek desteklerin sağlanması sektörü güçlendirecektir"
Güler, 2025'te Dünya Tohumculuk Kongresi'nin İstanbul'da, 2026'da ise Asya Pasifik Tohumculuk Kongresi'nin Antalya'da yapılacağını hatırlattı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığının sertifikalı tohum kullanım desteklerini ortalama yüzde 87 artırmasının, sektöre büyük ivme kazandırdığını bildiren Güler, yerli sertifikalı tohum ve fidan üretimine ayrılan finansman miktarının yüzde 128 artışla 80 milyon liraya çıkarıldığını, AR-GE kuruluşlarına ilk kez yüzde 50 hazine faiz desteği sağlandığını belirtti.
Güler, kayıt dışılığın azaltılmasının, ekonominin ve sektörün daha sağlıklı bir yapıya kavuşması adına önemli olduğuna işaret ederek, tohum yetiştiricilerine yönelik ek desteklerin sağlanmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya Valisi Hulusi Şahin de tarımda, turizmde amiral gemi olan Antalya'nın tohumculuk sektöründe de Türkiye'nin amiral gemisi olduğunu söyledi.
 
Tarımın eskiden geleneksel üretim yapılan, köy ya da köylüye ait emek, yoğun iş olarak görüldüğünü dile getiren Şahin, "Halbuki tarım tamamen inovasyonla tamamen teknolojiyle ve bilgiyle yapılacak ve ciddi sermaye isteyen ama getirisi de ona göre çok yüksek olan devasa bir sektör. Bu sektöre yatırım yaparsanız fazlasıyla bunun karşılığını alıyorsunuz. Eminim desteklerle beraber Türk tarımı, tohumculuğu daha da iyi ileriye gidecektir. Bunun altyapısı çok sağlam." diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Esad düştü, Şam'a göç başladı

2024-12-08 15:47 - DÜNYA

Survivor'ın eski yarışmacısı Okay Köksal'ın kızı 8. kattan düştü

2024-12-10 18:08 - GÜNDEM

Diyarbakır'daki TOKİ konutlarında su krizi

2024-12-06 12:06 - DİYARBAKIR

50.⁠ ⁠Pantene Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu

2024-12-09 05:35 - KÜLTÜR SANAT

Suriye sokakları savaş alanı gibi

2024-12-08 12:08 - DÜNYA

Diyarbakır’da cıva lavaboya döküldü, okul boşaltıldı

2024-12-04 14:28 - DİYARBAKIR

Diyarbakır Kitap Fuarı: Yazarlar ve yayınevleri, okuyucularla buluşuyor!

2024-12-07 11:22 - DİYARBAKIR

Dubai çikolatasından ilham alan Dubai pastası Diyarbakır’da!

2024-12-10 15:35 - DİYARBAKIR

Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümüne dair yeni delil bulundu

2024-12-06 10:15 - DİYARBAKIR

Helikopter kazası şehitleri törenle memleketlerine uğurlanacak  

2024-12-10 04:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Alışverişte telefon numarası talebi için önceden bilgilendirme şart

12:46 - EKONOMİ

Gelir vergisi mükellef sayısı 2,6 milyonu aştı

11:23 - EKONOMİ

İnşaat maliyet endeksi arttı

10:58 - EKONOMİ

Altın fiyatları düşüşe mi geçti

09:29 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Diyarbakır’da depremzedeler sevdiklerinin hatırasını yaşatıyor

12:00 - DİYARBAKIR

Bucak’tan Van’a destek mesajı

11:52 - DİYARBAKIR