SAĞLIKÇI DA BİR İNSAN
Son dönemlerde sağlık alanında artarak büyüyen şiddet olaylarını protesto eden en güzel fotoğraf belki de bu fotoğraftır
Son dönemlerde sağlık alanında artarak büyüyen şiddet olaylarını protesto eden en güzel fotoğraf belki de bu fotoğraftır. Memorial Dicle Hastanesinde Kalp ve Damar cerrahı Profesör Doktor Muzaffer Bahçıvan geçirdiği rahatsızlık sonucu ameliyat oldu. Doktorken hasta olan Bahçıvan’ı yine aynı hastanede ameliyat ettiği Bypass hastaları ziyaret etti. Sağlıkçıların da birer insan olduğuna ve herkes gibi hastalandığına dikkat çeken Muzaffer Bahçıvan, herkesin empati kurması gerektiğine işaret etti.
Sağlık çalışanlarının da bir insan olduğunu unutan magandalar saldırmayı marifet sayarken sağlıkçılar da kendilerinin de birer insan olduğunun altını çizerek her hastanın kendileri için çok değerli olduğunu dile getiriyorlar.
Çok fazla uzağa gitmeyip daha 15 gün ötesine bakarsak sağlıkçılara uygulanan şiddetle ilgili haberlere rastlamak mümkün. 03 Ekim 2018 tarihinde Bahçelievler'de özel bir hastanede çalışan Psikiyatri Uzmanı Doktor Fikret Hacıosman (59) hastası Serhat T.'yi kabul etmişti. Bir süre sonra odadan silah sesleri gelmesi üzerine içeri giren hastane çalışanları Doktor Fikret Hacıosman'ı başından vurulmuş halde bulmuştu. Ameliyata alınan Hacıosman kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Bu olayla birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet tekrar dikkatleri çekmişti.
Hal böyleyken ve bu tarz olumsuzluklara karşın sağlıkçıların da sıradan insanlar olduğuna değinen Memorial Dicle Hastanesinde Kalp ve Damar cerrahı Profesör Doktor Muzaffer Bahçıvan, kendilerinin de herkes gibi bir ailelerinin olduğunu, üzülüp, sevindiklerine dikkat çekti.
Son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların da arttığının altını çizen Bahçıvan, empati kurulmasının önemine değindi.
Kendisinin yaşadığı durumu örnek gösteren Profesör Doktor Muzaffer Bahçıvan, kendisi ameliyat olmadan önce bir ameliyat yaptığına dikkat çekerek şu cümlelerle sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarına parmak bastı: “Beni ziyarete gelen hastamı bypass ameliyatı yapmıştım. Daha sonra benim ameliyat olduğumu duyan hastam beni ziyarete gelerek aslında bilmeden çok önemli bir konuya dikkatleri çekti. Biz sağlıkçılara hamle yapan, saldıran, zarar veren insanlar şunu bilmeli ki bizlerde hasta oluyoruz ve başka bir doktorumuz, hemşiremiz veya sağlıkçımız bizlere de müdahale ediyorlar. Bizim bu satırları okuyan halkımızdan, vatandaşlarımızdan hiçbir farkımız yok. Bizlerde onlar gibi bu işleri meslek olarak yapıyoruz. Üstelik her bir insanın yaşamı bizler için çok, çok değerlidir. Bizlerin onları düşündüğü, önemsediği kadar inanın kendilerini düşünmüyorlar, önemsemiyorlar. Elbetteki hepimiz kimsenin kaybedilmesini istemeyiz. Düşünsenize o kara haberi vermek insanı ne kadar derinden etkiler! Şu anda beni ziyarete gelen kardeşimiz ameliyatını gerçekleştirdiğim Bypass hastamız. Kendini iyi hissettiği için şahsen beni ziyarete geldi aynı hastanede yatmamız hasebiyle. Düşünün, bu fotoğrafa bir bakın. Bundan daha mutluluk verici bir şey olabilir mi! Birkaç gün önce ameliyatını gerçekleştiren doktor iken şimdi de ameliyat olan bir hastayım. Bu anlamda sağlıkçılarımıza yönelik gerçekleştirilen şiddetin, saldırıların artık son bulmasını istiyorum. Şahsımda bir hekimim, hasta olabiliyoruz. Sonuçta bizlerde emek sarf ediyoruz, çalışıyoruz. Biz hekimlerde hastalanabiliriz, sorunlarımız olabilir, dertlerimiz var, bizlerde herhangi bir insanız, mucizeler yaratmıyoruz. Bu nedenle öncelikli olarak empati kurulması, bizlerinde anlaşılması gerekiyor diye düşünüyorum. Sağlıkta da şiddet yoluna asla sapılmamalıdır.” dedi.
Geçtiğimiz dönemlerde sağlıkçılara yönelik saldırılar neticesinde çok sayıda sağlıkçının yaşamını yitirdiğine de değinen Bahçıvan, duygularını şu cümlelerle dillendirdi: “Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir psikiyatri doktorumuz hastası tarafından öldürüldü, Samsun’da yine arkadaşlarımız öldürüldü, bunun gibi olumsuz örnekleri çoğaltmamız mümkün. Yaşanan bu tür durumlar gerçekten çok fazla üzücü.” Diyerek toplumsal bilincin özellikle bu konuda hassasiyet kazanması gerektiğine işaret etti.
‘SON 5 YILDA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA
46 BİN 361 ŞİDDET VAKASI’
13 Mart 2018 tarihi itibari ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl gerçekleştirdiği bir açıklama sırasında son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 46 bin 361 şiddet vakasının yaşandığını aktarmıştı.
Bingöl yaptığı açıklamada Türkiye'de tıp fakültelerinde okuyan 38 bin 725'i erkek, 37 bin 231'i kadın, toplam 75 bin 956 öğrenci olduğunu belirterek Türkiye'de 141 bin 259 doktorun görev yaptığını, 80 milyonu aşan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında, sadece bir doktora 572 kişinin düştüğünü bildirmişti.
‘HASTALARA AYRILAN SÜRE AZALDI’
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sadece 2015'te günde ortalama 33 sağlık çalışanına şiddet vakasının gerçekleştiği kayıtlara geçerken bunun 10'unun fiziksel, 23'ünün ise sözel olduğu aktarılıyor. AHMET BEŞENK