?>

Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümünde yeni detaylar

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş (21), 27 Eylül’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kaybolmuştu.

DİYARBAKIR - 3 hafta önce

Rojin Kabaiş'in cenazesini 18 gün sonra Mollakasım Sahili'nde bulan Mehmet Emin Ankay, “18 gün boyunca suda kalan ve bedeni 24 kilometre sürüklenmiş birinin kıyafetleri nasıl yırtılmaz?” diye sordu.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş (21), 27 Eylül'de kaldığı Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdu’ndan akşam saatlerinde çıktıktan sonra şüpheli bir şekilde kayboldu. Cenazesi ise 18 gün sonra Mollakasım tatil köyünün sahilinde bulundu. Soruşturmaya getirilen gizlilik kararı sürerken, dosyaya yeni bir savcı daha dahil edildi. Bazı medya yayın organlarında Rojin’in ölümüne dair “intihar” algısı yaratılmak istense de kaybolan şarj aleti, son görüştüğü oda arkadaşının sessizliği, cenazesinde 2 erkeğe ait DNA’nın bulunması ve yurt yetkililerinin sessizliği şüpheleri daha da artırıyor.
Rojin Kabaiş’in cenazesini göl kıyısında bulan Mehmet Emin Ankay (61), şüpheli ölümün araştırılmasını istedi.
'Gölde bir karartı gördüm'
Güvenliği ve denetlemesini sağladığı villanın bahçesini temizledikten sonra gezmeye çıktığını belirten Ankay, saat 14.10'da tepeden izlediği kıyıda bir karartı gördüğünü anlattı. Ankay, “Bekçi ile göl kıyısına doğru gidecektik. Bekçi orada sitenin demirleriyle uğraşmaya başladı. Tepeden göle doğru baktım ve bir karartı gördüm. Biraz yaklaşmak üzere açımı değiştirdim ve insan bedeni olduğunu fark ettim. Bekçiye seslendim ve bekçi sonrasında asker ile polisleri aradı. Oraya gidip, yaşıyor mu yaşamıyor mu diye bakmaya yeltendim ama bekçi izin vermedi. Yaklaşık 30-40 dakika sonra askerler gelmeye başladı. Askerler geldikten sonra orası kapatıldı ve bizler alanın dışında yaklaşık 2-3 saat bekletildik. Sonra savcı geldi ve de beni cenazeye bakmak üzere çağırdı. Cenazeyi nasıl gördüğümü savcıya anlattım” dedi.
'18 gün suda kalan, 24 kilometre sürüklenen birinin kıyafetleri nasıl yırtılmaz?'
Rojin Kabaiş’in ölümünün kesinlikle şüpheli bir ölüm olduğunu belirten Ankay, cenazenin Yüzüncü Yıl Üniversite sahilinden Mollakasım Sahiline kadar gelmesinin akla ve mantığa sığmadığının altını çizdi. Ankay, şöyle devam etti:
“Üniversite sahilinden sonra Çarpanak Adası’nın büyük bir burnu var. O burnu sağlam bir şekilde dönmek ve geçmek imkânsızdır. Bunu sadece ben değil uzmanlar ve Van’da yaşayan bütün halk dile getiriyor. Bugüne kadar öyle bir durum veya örnekle de karşılaşmış değiliz. Rojin Kabaiş örneği tektir. 18 gün boyunca suda kalacak ve üniversite sahilinden Mollakasım sahiline kadar sürüklenecek ve kıyafetleri üstünden çıkmayacak mı? Yırtılmayacak mı? Bütün kıyafetleri üzerindeydi. Bir eli ve bir bacağı hariç çıplak hiçbir yeri yoktu. 18 gün boyunca suda kalmış biri ve 24 kilometre sürüklenmiş birinin kıyafetleri nasıl yırtılmaz? Hele ki Van Gölü’nün alt kısmında sivri uçlu taşlar varken. Madem o kadar mesafe sürüklenmiş kıyafetleri neden yırtılmamış? Sürüklenmiş olsaydı kıyafetleri yırtılırdı. Bu duruma inanmıyorum ve araştırılmasını talep ediyorum.”
'Cenazesi nasıl bozulmaz?'
Rojin Kabaiş'in ölümünün araştırılmasını isteyen Ankay, “Rojin Van’a ilk kez gelmişti. Rojin, Çarpanak Adası’na kadar nasıl gitti? Van’a ilk kez gelen biri nasıl gidebilir ki? Bu ölümün araştırılması gerekiyor. Gördüğümde su bir ayağı ve bir eline değiyordu. Zaten yüz üstü durmuştu. Kimsenin görmesine izin vermediler ve herkesi dağıttıktan sonra cenazeyi kaldırdılar. İlk gördüğümde aklımı kurcalayan ve bana tuhaf gelen şey; bunca gündür suyun içinde olup da vücudunun çok bozulmamasıydı. 18 gün boyunca sodalı ve tuzlu suda kalan birinin bedeninin bozulmaması beni şüphelendirdi. Tahminimce sadece bir hafta boyunca suda kalmıştı. Çünkü öyle görünüyordu” diye belirtti.
Herkes tekrar DNA verdi
Şimdiye kadar sadece bir kez ifade verdiğini kaydeden Ankay, bundan 15 gün önce polislerin kendisini aradığını ve DNA vermesi gerektiğini istediğini söyledi. Ankay, “Zaten o gün orada bulunan bütün polis ve askerlerin de DNA’sı alındı. Bildiğim kadarıyla sadece buradan 240’a yakın kişinin DNA’sı alındı. Cenazeyi gördükten sonra direkt Mollakasım’da ifademi hem askerlere hem de polislere verdim. Sonrasında da ifade için beni arayan olmadı” diye konuştu.
'Açığa çıkarılmalı'
Bu ölümün kesinlikle intihar olmadığını şüpheli bir ölüm olduğunu belirten Ankay, Rojin Kabaiş’in kaybolduğu noktada suyun derin olmadığının altını çizdi. Ankay, “Bütün şüphelerin araştırılması gerekiyor. Vicdan sahibi herkesin buna karşı hassas olması gerekiyor. Uzman kişiler görevlerini yapmalı ve yetkililer araştırmalı. Türkiye bu şüpheli ölümü kolaylıkla açığa çıkartabilir. Üniversiteye teslim edilen bir öğrenci üniversite mıntıkasında kayboluyor. Bir öğrenci devletin alanlarında kayboluyor ve devlet bu durumu ortaya çıkarmayacaksa ne yapacak? Tek umudumuz bu durumun açığa çıkmasıdır” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

76 kişiye mezar olan otelde son kez arama çalışması yapılacak  

2025-01-22 09:40 - GÜNDEM

Nevzat Bahtiyar ile Narin'in aynı karede fotoğrafı ortaya çıktı

2025-01-22 10:06 - DİYARBAKIR

Naci Görür son depremden sonra iki bölgeyi uyardı

2025-01-22 10:18 - GÜNDEM

Diyarbakır’da çocuklar eğlenceli bir gün geçirdi

2025-01-22 10:46 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da halk sağlığı için sıkı denetim

2025-01-22 09:30 - DİYARBAKIR

Gazze'de can kaybı 47 bin 161'e yükseldi 

2025-01-22 17:35 - DÜNYA

Kartlı ödeme tutarı iki katına yaklaştı

2025-01-22 18:29 - EKONOMİ

Diyarbakır'da 450 Evler kavşağında kamyon otomobile çarptı

2025-01-22 09:18 - DİYARBAKIR

Yangında 12’nci kattan atlayan Şevval o kararı babasıyla almış

2025-01-22 21:20 - GÜNDEM

Kırklareli merkezli 27 ilde uyuşturucu operasyonu

2025-01-22 16:15 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti soğuğa rağmen sürüyor

14:10 - DİYARBAKIR

  Diyarbakır'da kardan kapanan yollar açıldı

14:00 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da YKS'ye hazırlanan öğrenciler karla gelen eğlencede stres attı

13:52 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kar alarmı, ekipler seferber oldu

12:33 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Diyarbakır’da depremzedeler sevdiklerinin hatırasını yaşatıyor

12:00 - DİYARBAKIR

Bucak’tan Van’a destek mesajı

11:52 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın tarihi başarısı gölgede kaldı

11:16 - DİYARBAKIR