?>

Ramazan'da fetva hattına yoğun ilgi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, günde 4-5 bin soru alan "Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı"nın ramazanda günde 18 binden fazla soruyu cevapladığını bildirdi.

GÜNDEM - 2 gün önce

Halil Kılıç, 2012'de 190 numarasını alan fetva hattının tüm illerde hizmet vermeye başladığını söyledi.
Fetva hattının 2021'e kadar sadece illerin müftülükleriyle sınırlı olduğunu belirten Kılıç, 2021'den itibaren çağrı merkezi sistemine geçiş yaptıklarını, vatandaşların nerede olurlarsa olsun fetva hattına bağlanabildiğini ifade etti.

"Şu an yaklaşık 300 fetva vaizimiz, hizmetleri yürütüyor"

Her geçen yıl sistemi geliştirmeye devam ettiklerini vurgulayan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
"9 Aralık 2024 itibarıyla Türkiye'deki vaizlerimiz arasında seçim yaptık. Bu alanda en iyi çalışan hocalarımızı belirledik ve fetva vaizi olarak görevlendirdik. Şu an Türkiye genelinde yaklaşık 300 fetva vaizimiz, hizmetleri yürütüyor. Bu hocalarımıza göreve başlamadan önce ciddi eğitim seminerleri verildi. Hitabet, diksiyon, iletişim ve benzeri alanlarda yetkin hale gelerek şu an aktif şekilde görevlerine başladılar."
Türkiye'nin neresinde olursa olsun arayanların ortalama 30 saniyede fetva hattına bağlandığını aktaran Kılıç, "Ramazandan önce fetva hattına günde ortalama 4-5 bin soru gelirken, ramazanda her gün 18 binin üzerinde seyrediyoruz. 3 Mart Pazartesi 19 bin 208 soruya cevap vermek suretiyle bu alanda bir rekor kırdık." bilgisini paylaştı.
Kılıç, gelen sorularla ilgili, "En çok karşılaştığımız sorular, orucu bozan ve bozmayan meselelerle ilgili." dedi.

Sorular en çok İstanbul'dan geliyor

Çağrı merkezi sistemiyle, en çok sorunun hangi ilden geldiğine dair verilerin alındığını ifade eden Kılıç, "İstanbul, nüfus yoğunluğuna paralel olarak en çok soru aldığımız ilimiz. Ankara ve İzmir bunu takip ediyor. Yani Türkiye'nin nüfus yoğunluğuna paralel olarak soru istatistiğinin iller bazında arttığını görüyoruz. İstanbul, günlük 5-6 bin soruyla zirvede yer alıyor." açıklamasını yaptı.
Normal zamanlarda pazar günleri hizmet vermeyen fetva hattının 09.00-22.00 saatlerinde çalıştığını söyleyen Kılıç, ramazanda aynı saatler arasında haftanın her günü hizmet sağlandığını belirtti.
Kılıç, Din İşleri Yüksek Kurulunun bir konuda fetva verirken ciddi araştırma yaptığını ve bunu fetva vaizleriyle paylaştığını kaydetti.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Sanayi Sitesinde soba patlaması

2025-03-05 14:24 - ÖZEL HABER

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 100 Personel Alacak; İşte Başvuru Şartları

2025-03-04 05:50 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 'kaza kurşunu' denilen olay yasak aşk cinayeti çıktı

2025-03-02 14:55 - DİYARBAKIR

Bakanlık duyurdu; Diyarbakır dahil tüm illerde 4 bin 500 işçi alınacak

2025-03-07 06:47 - EKONOMİ

Selahattin Demirtaş, uçakla İstanbul'a götürüldü!

2025-03-03 12:14 - GÜNDEM

Diyarbakır | En kalabalık mahallelerde elektrik kesintisi yaşanacak

2025-03-04 00:38 - ÖZEL HABER

Diyarbakırlı Mutlu Kaya yeniden hastaneye kaldırıldı; Dualarınızı bekliyorum

2025-03-05 16:29 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 yaralı

2025-03-05 22:36 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da iktidar savaşları | Bozo Kemal, Fil Mıho‘yu neden öldürdü?

2025-03-05 00:00 - DİYARBAKIR

Diyarbakır dahil birçok ilde 988 personel alınacak; İşte Detaylar

2025-03-08 10:14 - EKONOMİ

İlgili Haberler

Bölge ülkelerinin güvenlik zirvesi

16:47 - GÜNDEM

Son iki ayda 30,4 milyon yolcu havayolunu tercih etti

16:23 - GÜNDEM

Hava sıcaklığı artıyor

15:46 - GÜNDEM

Evladı için dolandırıldı kalp krizi geçirdi

12:02 - GÜNDEM

TikTok fenomeni, yaşamını yitirdi

09:59 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Ölü bulunan Diyarbakırlı genç olayında flaş gelişme

19:45 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kafede öldürülen genç kadının katil zanlısı yakalandı

19:03 - DİYARBAKIR

Diyarbakır | Bir destek de Amed Emek ve Demokrasi Platformu’ndan

17:31 - DİYARBAKIR

Diyarbakır | Bağlar’da ürküten tablo sonrası çağrı; Acil önlem alınsın!

17:14 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kadın cinayeti; Gündüz tartıştı, akşam öldürüldü

15:58 - DİYARBAKIR